Kahlúa de likeur
Kahlúa is de best verkochte koffielikeur in de wereld. Deze werd voor het eerst gemaakt in 1936 in Veracruz, Mexico. Hier komen ook de twee belangrijkste kenmerkende ingrediënten vandaan: suikerriet en 100% arabica koffie. Dit is belangrijk omdat Veracruz de goede hoogte en klimaat heeft om de perfecte koffiebonen te telen voor deze drank. Deze koffiebonen worden daarna handmatig geplukt en gemengd met de beste rum en een aantal geheime ingrediënten om zo tot deze lekkere likeur te komen.
Wat is Kahlúa?
Kahlúa is de merknaam van een alcoholische drank. Ze wordt gemaakt door de internationale fabrikant Pernod Ricard en is een koffielikeur. Vandaag de dag wordt Kahlúa niet meer in Veracruz, Mexico gemaakt, maar in White Plains, New York. In de smaak zijn onder andere hinten van rum, chocolade, vanille en karamel te herkennen.
Geschiedenis
In 1936 produceerde Pedro Domecq voor het eerst Kahlúa. De naam Kahlúa betekent "Huis van de Acolhua mensen" in de Veracruz Nahuatl taal die daar destijds gesproken werd. Na de Spaanse verovering kreeg Kahlúa een Spaanse naam: Ulúa. Genoemd naar de San Juan de Ulúa vesting.
In 1994 fuseerde het bedrijf fuseerde met Allied Lyons en werd Allied Domecq. In 2005 werd deze onderneming weer gedeeltelijk overgenomen door Pernod Ricard, die nu de grootste gedistilleerde dranken distributeur in de wereld is sinds deze gefuseerd is met het Zweedse Vin & Sprit in maart 2008.
Sinds 2004 is het alcoholgehalte van Kahlúa 20,0%. In Ohio, VS, is er nog een variant van Kahlúa verkrijgbaar met 21,5% alcohol. Eerdere versies hadden 26,5% alcohol. In 2002 werd een duurder, high-end product met de naam "Kahlúa Especial" beschikbaar gesteld in de Verenigde Staten, Canada en Australië nadat deze eerder alleen aangeboden werd in duty-free winkels. Kahlúa Especial onderscheidt zich van de reguliere Kahlúa door de lagere viscositeit, minder zoete smaak, en het hogere alcoholpercentage van 36 %. Ook zijn de koffiebonen die voor Kahlúa Especial strenger geselecteerd zodat alleen de beste van de beste koffiebonen worden gebruikt hiervoor.
Er zijn vandaag de dag nog meer varianten op de markt: Kahlúa Mocha, Kahlúa French Vanilla; en Kahlúa Hazelnut, alle drie met 20% vol. alcohol. Verder zijn er ook ready-to-drink versies van cocktails met onder andere Kahlúa erin verwerkt als ingrediënt op de markt, zoals White-russian, Mudslide en B-52.
Hoe te gebruiken?
Kahlúa kan puur of met ijs worden gedronken. Ook wordt Kahlúa vaak gebruikt om cocktails te maken en als topping of ingrediënt in diverse desserts, waaronder ijs, gebak, en cheesecakes.
Kahlúa kan worden gebruikt in een paar opmerkelijke cocktails, waaronder de volgende:
- B-52 (een gelaagde cocktail die bestaat uit Kahlúa, Baileys en Grand Marnier)
- Baby Guinness (een gelaagde cocktail die bestaat uit drie delen Kahlúa op één deel Baileys)
- Black Russian (cocktail die bestaat uit twee delen wodka op een deel Kahlúa en ijsblokjes)
- Mudslide (cocktail die bestaat uit wodka, Kahlúa, Baileys, en room)
- White Russian (cocktail die bestaat uit wodka, koffielikeur en room )
- Espresso Martini (cocktail die bestaat uit espresso, wodka, Kahlúa, en creme-de-cacao)
- Caribbean Mudslide (cocktail die bestaat uit drie gelijke delen rum, Baileys en Kahlúa)
- Blow Job (cocktail die bestaat uit Kahlúa, Baileys en slagroom)
Het kan ook worden gedronken in koude melk of room, of gemengd met hete koffie of cacao. Een lijn van chocolade, met een kern met Kahlúa-smaak, wordt verkocht in Mexico, evenals kleine chocolade borrelglas-stijl "koppen", waarin de likeur kan worden geserveerd.
Omdat Kahlúa wordt gemaakt van koffiebonen, bevat het een kleine hoeveelheid cafeïne. Volgens het bedrijf, is dit "ongeveer 4,85 mg in elk 1,5 ml drankje" of 1/10 van de hoeveelheid in dezelfde hoeveelheid koffie.
Onderscheidingen
Kahlúa en Kahlúa Especial hebben bescheiden onderscheidingen ontvangen van internationale gedistilleerde dranken rating organisaties. De San Francisco Wereld Gedistilleerde Dranken Competitie, bijvoorbeeld, bekroonde Kahlúa Especial met drie zilveren medailles tussen 2005 en 2007 en een bronzen in 2009. Het Dranken Toetsing Instituut, gaf de Especial ondertussen een score van 85 in 2007.