Cognac, de nektar van de goden

Cognac is een drank afkomstig van de druiven van de Charente Streek. Dit gebied is in 1906 verdeelt in zes streken. De naam cognac mag alleen gegeven worden aan distillaten die gemaakt zijn van de druiven uit één van deze gebieden. Het waren de Nederlanders die de voorloper van de huidig cognac ontdekte.

Algemeen

Het was Victor Hugo die cognac deze bijnaam gaf.

Cognac is afkomstig uit de Charente streek in Frankrijk. De naam is gelijk aan het plaatsje cognac dat aan de rivier de Charente ligt, in de buurt van Bordeaux. Het waren niet de Fransen, maar de Nederlanders die deze drank hebben “uitgevonden”.

Omdat alcohol een conserverende werking heeft, waren het de Nederlanders die in de 12e eeuw de, uit de Charente streek afkomstige, witte wijn gingen “branden”. Zij voegden dit toe aan het drinkwater van de scheepvaart. Op deze manier bleef het water drinkbaar.

Nadat de zeeroute naar Azië op gang kwam, kregen de Nederlanders problemen met het vervoer van grote hoeveelheden wijn over deze lange afstanden. De belasting deed ook nog een duit in het zakje. Om ruimte te gaan besparen, besloten ze om de wijn te gaan distilleren, met de bedoeling op de plaats van bestemming dit weer aan te lengen met water. Dit aanlengen gebeurde niet altijd, want het gedistilleerde goedje had ook een goede smaak zonder aangelengd te zijn. Helemaal goed smaakte deze pure drank wanneer ze een tijdje in een houten vat had gezeten.

In de 17e eeuw werd de eerste “echte” cognac gebrouwd. Dit gebeurde door een alchemist die afkomstig was uit Segonzac. Hij deed dit door de wijn twee maal te distilleren.

Cognac

Waaruit bestaat Cognac

Cognac wordt gemaakt van een witte druif. Heel speciaal gebruikt men hiervoor de St. Emilion, de Folle Blance en de Colombard. Het alcoholpercentage dient minimaal 40% te bedragen.

Cognac streken

In het midden van de 19e eeuw besloot een groep geologen te onderzoeken waarom de cognac een superieure drank is. Zij ontdekte dat het kalkgehalte in de grond van de Charente-streek bijzonder hoog was. De omstandigheden, grond en klimaat, vormen en ideale combinatie voor de cognac druif. Een wet uit 1909 deelde het gebied in op de zes bestaande cognacdistricten.

Deze districten zijn;
  1. Grande Champagne, de beste van de zes kwaliteiten. Deze streek ligt rond de Segonzac
  2. Petite Champagne, de op één na beste kwaliteit, ligt rond de stad Gernozac
  3. Borderies, een streek die ten noorden van de rivier de Charente ligt
  4. Fin Bois, deze streek ligt rond de steden Angoulème, Santes, Aigres en St. Jean d’Angély
  5. Bon Bois, de op één na minst beste kwaliteit, ligt rondom het gebied van Fins Bois
  6. Bois Ordinaires, de minste kwaliteit van deze zes streken. Het betreft de kuststreek en de eilanden Oléron en Ré

Bereiding

Cognac wordt, zoals eerder genoemd, gemaakt uit gedistilleerde wijn. De naam is de drank alleen waardig als de wijndistillaten afkomstig zijn uit één van de zes cognacgebieden. De wijn wordt tweemaal gedistilleerd in een speciaal daarvoor bestemde ketel, de “alambic charentais”. Door deze manier van distilleren blijven de subtielste aroma’s bewaard.

Na de eerste distillatie, het “brouis”, bevat de drank 25 tot 30% alcohol. Na de tweede distillatie, het “bonne chauffe”, bevat de kleurloze drank ongeveer 70% alcohol. Deze drank wordt nu opgeslagen in vaten van eikenhout in kelders bovengronds.

Nu begint het rijpingsproces, waarbij de smaak van de drank zachter wordt. Ook krijgt de vloeistof nu een lichtbruine tot gouden kleur en neemt de cognac de aroma’s van het eikenhout zoals tannine en vanilline.

Cognac codes

Een etiket van een fles cognac moet vermelden uit welk van de zes districten de cognac afkomstig is, alsmede de rijpingstijd.

Diverse cognachuizen hebben codes met verschillende betekenissen, regel is dat de tijdsaanduiding altijd slaat op het jongste ingrediënt.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocktails met cognac als basisDat cognac niet alleen puur te drinken is, is allang bekend. Makkelijk is het om deze drank als longdrink te nuttigen, m…
Cognac, serveren en drinkenEen superieure drank, gebrouwen uit de druiven van de Charente streek. Eigenlijk is de drank heel toevallig ontdekt door…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…

Thee, geliefde werelddrankThee, geliefde werelddrankThee is na water de populairste dorstlesser op aarde en heeft een rijke historie. Thee is opwekkend, gezond, eenvoudig t…
Cognac, HennessyHet cognacmerk Hennessy heeft in november 2007 een limited edition op de markt gebracht. Ter ere van de 100e verjaardag…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 05-11-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.