De kaasrasp: een werelduitvinding

De kaasrasp: een werelduitvinding Kaas is een populair voedingsmiddel, dat in allerlei vormen, soorten en smaken op de markt is gekomen. Naast de smeerkazen heb je ook de blokken kaas. Om deze kaas in handzame formaten te snijden, kun je gebruik maken van een mes of een kaasschaaf. Voor harde kazen kun je ook een kaasrasp gebruiken. Waar komt de kaasrasp eigenlijk vandaan?

Kaas

Het is natuurlijk bekend dat er heel wat verschillende soorten kazen bestaan. De één vind je misschien nog lekkerder dan de andere. Er zijn niet alleen verschillen in smaak, maar ook in vorm en dichtheid. Je hebt zachte kazen, die zich prima op een boterham laten smeren. Hardere kazen laten zich echter niet meer smeren, maar hier heb je ander gereedschap voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld een mes of een kaasschaaf gaan gebruiken, maar soms is zelfs dát niet meer voldoende.

Mes

Hoewel de hardere kaassoorten al lang bestaan, is voor het snijden van een plak kaas altijd gebruik gemaakt van een mes. Dat leverde meestal erg dikke plakken kaas op, die je meer bíj dan óp je brood at. Als de kaas nog wat ouder is, wordt deze meestal ook nog harder. Snijden met een mes wordt dan lastiger. Omdat de kaas zo hard is kun je gemakkelijker uitschieten met je mes. Met een kaasschaaf zijn de heel harde kazen ook niet zo eenvoudig te snijden. Als schaven en snijden niet goed meer gaat, wat blijft er dan nog over? Precies, een rasp.

Een andere manier van kaas snijden

De geschiedenis van de kaasrasp begint al lang geleden, al bijna vijfhonderd jaar terug. Het viel François Boullier in 1540 al op, dat stukken kaas ongeschikt werden voor consumptie, omdat ze niet meer gehanteerd konden worden. De stukken kaas werden te hard en konden met een mes niet goed meer bewerkt worden. Een kaasschaaf bestond ook nog (lang) niet. Je kon proberen een stuk van de harde kaas af te bijten, maar dat kon je tanden kosten. Weggooien? Zonde!

Zoeken naar een oplossing

Kaas was te kostbaar, maar ook te lekker, om zomaar weg te gooien. François ging aan het werk. Hoe hij precies geïnspireerd werd tot een kaasrasp vertelt de historie helaas niet, maar misschien is het als volg gegaan: Probeer met een mes harde kaas te snijden. Dat lukt niet goed, maar je krijgt er waarschijnlijk wel een schilfertje af. Schilfertjes kaas zijn heel goed te gebruiken in allerlei gerechten. Misschien heeft hij wel met scherpe voorwerpen gaatjes willen prikken in de harde kaas. Of met een scherp voorwerp schilfertjes kaas weggesneden. Door die zaken met elkaar te combineren, zag François dat er een voorwerp nodig was dat kleine gaatjes en schilfertjes maakte, en eigenlijk heel veel kleine mesjes combineerde.

Kaasrasp

De oplossing van François Boullier in 1540 bestond uit een metalen plaatje, waar gaatjes in waren geslagen. Door het slaan van de gaatjes ontstonden er aan de andere kant van het plaatje kleine scherpe uitstulpingen, kleine scherpe puntjes. Als je die scherpe kant over de kaas trok, kwamen er kleine kaasschilfertjes af. Ziedaar de geboorte van de kaasrasp! Om de rasp hanteerbaarder te maken, werden aan het plaatje handgrepen gemaakt.

Kaasrasp en geraspte kaas / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kaasrasp en geraspte kaas / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Raspen

Een rasp is op veel terreinen bruikbaar. Niet alleen met kaas, maar ook met andere harde levensmiddelen. Door het met een rasp produceren van schilfers of poeder kun je bepaalde ingrediënten veel beter gecontroleerd bij de bereiding van voedsel toevoegen. Ook buiten de keuken zijn toepassingsmogelijkheden te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld in de timmermanswerkplaats een houtrasp aantreffen.

Niet voor zachte kazen

Een kaasrasp is eigenlijk alleen goed te gebruiken bij hardere kazen. Als je een rasp op echte zachte kazen zet, zullen de snijopeningen van de rasp verstopt raken, omdat de zachte kaas aan de mesjes blijft kleven.

Kaas

Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende soorten kaas te koop. Je hebt zachte en harde kazen in allerlei smaken. De kaas wordt ook in verschillende vormen te koop aangeboden. De harde kazen kun je voorgesneden kopen, zodat je zelf de kaasschaaf niet hoeft te hanteren. Speciale kazen kun je ook als schilfers kopen, deze is dus bij de fabricage al geraspt. Dat is vooral handig voor grotere hoeveelheden. Als je zelf een beetje geraspte kaas wilt toevoegen aan je gerechten, dan kun je heel goed zelf de kaasrasp gebruiken.

Te koop

Kaasraspen zijn in veel supermarkten of zaken voor huishoudelijke artikelen voor bescheiden prijzen te koop. Kaasraspen bestaan in de vorm van de metalen plaatjes, maar je hebt ook ronde vormen, die zich misschien beter laten vasthouden. Je hebt ze ook met verschillende soorten mesjes, zodat je fijnere en grovere kaassnippertjes kunt produceren.

Conclusie

De kaasrasp, zoals die in 1540 door François Boullier werd uitgevonden, is een eenvoudig hulpmiddel om de harde kazen optimaal te gebruiken en in de juiste hoeveelheden aan gerechten toe te voegen. Kortom, een echte werelduitvinding!

Lees verder

© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, moster…
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…
Belegde broodjes kaas of kipBelegde broodjes kaas of kipDat de broodjes lekker belegde broodjes kunnen leveren weten we allemaal, maar zelf kan je op een eenvoudige manier of…
Kaas, van pasteuriseren tot distributieKaas, van pasteuriseren tot distributieIn dit artikel vindt u allerlei informatie over kaas. Wij als Nederlanders worden kaaskoppen genoemd en dat is niet zond…
Het filterzakje, een werelduitvinding!Het filterzakje, een werelduitvinding!Het is vaak een van de eerste vragen die je krijgt als je ergens binnenkomt: Wil je koffie? De drank koffie is erg popul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Wikipedia: kaasrasp
  • Wikipedia, Engelstalig: kaasrasp
  • Foto kaasrasp: Ellywa
  • Afbeelding bron 1: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 04-08-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.