Aantal calorieën in broodbeleg

Aantal calorieën in broodbeleg Vrijwel elke Nederlander eet brood. Maar welk beleg kun je beter kiezen en welk beleg is minder verstandig? Hoeveel calorieën zitten er in verschillende soorten broodbeleg? Het kan handig zijn om te weten hoe veel calorieën er in het broodbeleg zit dat jij geregel eet. Bijvoorbeeld wanneer je probeert af te vallen.

Afvallen

Wil jij afvallen of gewoon wat beter letten op wat je eet? Dan kan het heel handig zijn als je weet hoeveel calorieën er in je broodbeleg zit. Zo kun je namelijk betere en gezondere keuzes maken.

Broodbeleg

Je kunt ontzettend veel op je brood smeren. Zoet of hartig. Het is vooral raadzaam een beetje af te wisselen in het beleg dat je op brood eet. Afwisseling is namelijk altijd goed voor je. Sommige keuzes in je broodbeleg zijn verstandiger dan andere keuzes, omdat ze bijvoorbeeld minder calorieën bevatten. Hoeveel calorieën zitten er in broodbeleg en welke keuzes zijn de verstandigste?

Soort brood

Verstandig is om voor donker brood te kiezen. Witbrood bevat meer calorieën en is minder goed voor je. Eventueel kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld speltbrood. Het is ook mogelijk je eigen brood te maken, met een broodbakmachine. Zo weet je zelf precies wat erin staat.

Hartig of zoet?

Hartig broodbeleg is in veel gevallen gezonder dan zoet beleg. Honing is echter wel erg goed voor je en mag zeker niet ontbreken op brood. Toch vinden veel mensen zoet beleg lekkerder dan hartig. Gun jezelf dit plezier ook, bijvoorbeeld op een vaste dag in de week of in het weekend.

Calorieën tellen verstandig?

Veel mensen die willen afvallen tellen hun calorieën. Is dit raadzaam? Voor sommige mensen kan het zeker helpen, maar besef goed dat het aantal calorieën niet alles zegt. Sommige gezonde producten kunnen meer calorieën bevatten dan ongezonde producten. Ook kan het tellen van calorieën een obsessieve werking hebben. Ook dit moet je zien te voorkomen. Wel kan het helpen om een idee te hebben van de hoeveelheid calorieën, omdat je dan bewuster keuzes kunt maken.

Calorieën in het beleg

In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel calorieën broodbeleg bevat. Er staat telkens aangegeven om hoeveel gram het gaat. Smeer nooit teveel van zoet beleg op brood. Ook met het hartige beleg kun je beter oppassen. Eén plak is doorgaans meer dan genoeg. De tabel staat gerangschikt op alfabetische volgorde. Dit maakt het gemakkelijker bepaald beleg te vinden.

BelegAantal calorieën
Achterham 15 gram)23
Anijshagel (15 gram)59
Appelstroop (15 gram)35
Boterhamworst (15 gram)46
Chocoladepasta (15 gram)85
Filet American (20 gram)48
Fricandeau (15 gram)18
Geboortemuisjes (15 gram)59
Gestampte muisjes (15 gram)59
Hagelslag (15 gram)68
Hagelslag, suikervrij (15 gram)72
Halvajam (15 gram)20
Hazelnoot, chocoladepasta (15 gram)84
Honing (15 gram)48
Jam (15 gram)36
Kalkoenfilet (20 gram)30
Kipfilet (20 gram)30
Leverpastei (5 gram)48
Leverworst (15 gram)45
Pindakaas (15 gram)101
Rauwe ham (15 gram)23
Rookvlees (20 gram)30
Rosbief (15 gram)25
Salami (15 gram)58
Schuddebuikjes (15 gram)72
Speculoospasta (15 gram)88
Stroop (15 gram)49
Vruchtenhagel (15 gram)59

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pastaís voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Calorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitCalorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitHet eten van ontbijtkoek, crackers en eierkoeken om af te vallen is onzin. De kern van diëten is minder calorieën inneme…
Nederlandse maaltijd patroonMet goede voeding hebben we dagelijks te maken. We maken eten voor onszelf, maar ook voor anderen. Dan is het belangrijk…
Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere…

Eetcultuur: MexicoEetcultuur: MexicoDe eetcultuur in Mexico is zeer oud en van oorsprong Indiaans. Later zijn er Europese ingrediënten aan de keuken toegevo…
Eetcultuur: SpanjeDe Spaanse eetcultuur is meer nog dan andere eetculturen misschien, beïnvloedt door omringende culturen. De Fransen in h…
Bronnen en referenties
  • Calorielijst.nl
  • Valtaf.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 24-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.