Eetcultuur: Spanje

De Spaanse eetcultuur is meer nog dan andere eetculturen misschien, beïnvloedt door omringende culturen. De Fransen in het noorden en Marokko in het zuiden hebben een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand brengen van de moderne Spaanse eetcultuur, maar ook andere culturen speelden een belangrijke rol. Het resultaat is echter een eigen unieke cuisine.

Invloeden van buitenaf

Frankrijk en Marokko hebben, als directe buren, een belangrijke invloed gehad op het Spaanse eten. Maar de Phoeniciërs brachten al hun sauzen naar Spanje en de Grieken zorgden voor de introductie van de olijf en olijfolie. Daarnaast speelden de joodse inwoners van Spanje een niet onbelangrijke rol. De belangrijkste invloed waren echter de Moren, die Spanje eeuwenlang bezetten. Het belangrijkste product dat de Moren introduceerden was rijst. Spanje kent vele rijstgerechten, zoals de beroemde paella, waarvan er velen in de Moorse traditie wortelen. Daarnaast brachten ze specerijen zoals nootmuskaat, safraan en kaneel naar Spanje. Een belangrijk gerecht als gazpacho is van oorsprong Moors.

Christenen, Moslims en Joden

Lange tijd woonden moslims, christenen en joden relatief vredig samen in Spanje en beïnvloedden op die manier elkaars keukens. Varkensvlees wordt alleen door de christenen gegeten, maar de Spaanse manier van bereiden is vaak door moren en joden beïnvloedt.

Ontdekkingsreizen

Columbus reisde naar de Amerika’s en na hem volgden vele anderen. Deze ontdekkingsreizigers brachten tal van nieuwe producten naar Spanje, waarvan vele opgenomen werden in de Spaanse keuken. Belangrijke voorbeelden zijn tomaten, aardappelen, vanille, chocolade en diverse soorten bonen.

De Spaanse Maaltijd

La Comida

Het ontbijt is een kleinigheid, meestal bestaande uit café con leche (koffie met melk) met een broodje kaas of jam. De belangrijkste maaltijd voor de Spanjaarden is de lunch, la comida. Meestal wordt die gevolgd door een siesta, het middagslaapje. De lunchpauze in Spanje is meestal van lange duur als gevolg hiervan, twee of drie uur is zeer normaal. De lunch bestaat meestal uit meerdere gerechten, waarbij altijd brood wordt geserveerd. De maaltijd wordt meestal gevolgd door vers fruit, een zoet nagerecht en na dat alles wordt er koffie gedronken.

Tapas en La Merienda

Voor de lunch worden vaak tapas gegeten, kleine hapjes, die inmiddels internationaal zeer bekend zijn geworden. Sommige tapas zijn zeer bekend zoals batatas bravas (aardappelen met een pittige saus), tortilla española (Spaanse omelet) en gambas al ajillo (garnalen met knoflook).

La Merienda is een hapje voor laat in de middag en wordt eigenlijk vooral door kinderen genuttigd. Het diner wordt pas laat op de avond gegeten en omdat de lunch rond drie uur wordt gegeten hebben kinderen vaak al weer honger. Het gaat vaak om een broodje met ham of chorizo.

La Cena

Het diner, La Cena, wordt vaak pas na negen uur ’s avonds gegeten en is een kleinere maaltijd dan de lunch. Het bestaat vaak uit een hoofdgerecht met een salade of groentegerecht erbij. Eventueel gevolgd door fruit of flan (vanille custard).

Churros

Spanjaarden staan bekend als levensgenieters en zeker gedurende het weekend of vakantie gaan ze vaak pas zeer laat naar bed. Dat betekent dat na een avond uitgaan er vaak nog een hapje wordt gegeten: churros. Churros zijn gefrituurde pasteitjes. Meestal wordt er Chocolata Caliente (chocolademelk) bij gedronken, die dik en heet is. Ook bij het ontbijt worden regelmatig churros gegeten, vaak gedoopt in chocolade.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Churros, de Spaanse donutChurros, de Spaanse donutIedereen kent ze wel, de lekkere zoete frietjes van op de kermis. Ondergedompeld in lekkere Nutella, een ware lekkernij!…
De Canarische keuken: zuidelijke eetgewoontenDe keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd, maar het heeft zijn eigen eet-en drink gewoonten…
Eetcultuur: GriekenlandEetcultuur: GriekenlandGriekenland, land van zon, zee en lekker eten. Waar komt de Griekse eetcultuur vandaan? Wat zijn de belangrijkste produc…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…

Aantal calorieën in broodbelegAantal calorieën in broodbelegVrijwel elke Nederlander eet brood. Maar welk beleg kun je beter kiezen en welk beleg is minder verstandig? Hoeveel calo…
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Bronnen en referenties
  • http://www.ethnic-spicy-food-and-more.com/historyofspanishfood.html
  • http://spanishfood.about.com/od/discoverspanishfood/a/spain_meals.htm
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.