Stomen van voedsel

Stomen van voedsel Stomen is een gezonde bereidingswijze van voedsel dat wordt gaar gemaakt in de damp van een kokende vloeistof. Het is mogelijk het voedsel nat te stomen en droog te stomen. Hoe werkt dit, wat zijn de mogelijkheden en wat heb ik ervoor nodig? Tijdens het stomen mag de kokende vloeistof niet in aanraking met de spijzen komen. De bereidingstijd is niet veel langer dan bij het gewone koken.

Techniek van stomen

De vloeistof, die onder de voedingsmiddelen bevindt, wordt aan de kook gebracht. De damp van de kokende vloeistof verhit de voedingsmiddelen en gaart ze. Tijdens het stomen gebeurt hetzelfde als tijdens het koken.
De bereidingstijd is iets langer dan bij het gewone koken. Het stoomvocht kunt u eventueel gebruiken als saus.

Soorten stomen

Nat stomen

De ingrediënten worden op een bord of schaal gelegd en in de stoommand gezet. Het wordt gaar in de vloeistof die zich op het bord verzamelt.

Droog stomen

Bij droog stomen worden de ingrediënten in de stoommand gelegd en gaar gemaakt terwijl het vocht wegloopt.

Materiaal en werkwijze droog stomen

Gewone kookpan

  • Wanneer u een zeef of vergiet gebruikt, is het mogelijk om te stomen in een gewone kookpan. De zeef/ vergiet moet wel van roestvrij staal zijn en niet van plastic. Breng vloeistof in de pan aan de kook. Doe de voedingsmiddelen in de zeef/ vergiet en hang deze boven de stoom. Onder een afsluitende deksel laat u de ingrediënten gaar stomen.
  • Met de stoomwaaier van roestvrij staal, kunt u ook stomen in de kookpan. Deze past in de grote en kleine pan. Vul de kookpan met ongeveer 2 centimeter vloeistof, die u aan de kook brengt. Leg de ingrediënten in de waaier en stoom het onder een afsluitende deksel gaar. De ingrediënten raken de waaier niet, doordat het op pootjes staat.

Speciale stoompannen of stoomketens

Deze bestaan uit een onderste pan, waarin het water aan de kook wordt gebracht. Hierop worden één of meerdere pannen gezet met een bodem wat doorboort is. Hierin worden de ingrediënten gelegd. Dit wordt afgedekt met een deksel.
Verwissel halverwege tijdens het stomen de stoommanden. De voedingsmiddelen in de bovenste stoommand hebben meer tijd nodig.

Snelkookpan met stoommand

Breng in de snelkookpan 3 centimeter vloeistof en hang daarboven de stoommand, welke gevuld is met de ingrediënten. De snelkookpan wordt afgesloten. De vloeistof wordt onder druk gekookt en de ingrediënten worden gaar gestoomd.

Wok met stoommand in bamboe

Doe 4 centimeter water in de wok en breng het aan de kook. Leg er een metalen of houten rek in. Zet stapelend hierop één of meerdere bamboe stoommandjes. Sluit de bovenste mand met de deksel. Sluit de wok ad en laat de ingrediënten gaar stomen.

Stomen in magnetron

Hiervoor bestaat een aangepaste stomer. Deze bestaat uit een kom. Hierin hangt een stoommandje dat op pootjes staat. Alles wordt afgesloten met een deksel.
Vul de kom met 1 kopje water, breng dat in de magnetron op volle kracht afgedekt aan de kook. Vul de stoommand met de ingrediënten en hang ze boven de stoom in de kom. Sluit af met de deksel en stoom het geheel gaar op volle kracht.

Stoomoven

Er zijn twee soorten stoomovens:
  • stoomoven met atmosferische druk: tussen de ovenruimte en buitenwand van de oven zit een waterreservoir. Tijdens de bereiding wordt het water in stoom omgezet.
  • stoomoven met overdruk: het is mogelijk met deze oven groenten, vis, dessert, eenpersoons gerechten te stomen. Hij is niet voor braden of bakken bestemd.

Multifunctionele stoomoven

Een inbouwoven met boven- en onderverwarming, een gril en een warme luchtsysteem.

Voor natstomen

  • Nat stomen kunt u gebruik maken van een bord of een schaal in materialen die hierboven vermeld staan.
  • U kunt stomen in papillot: een wikkel waarin het vis/ garnituur wordt verpakt. U kunt hiervoor gebruik maken van aluminiumfolie, voor de magnetron kunt u papier gebruiken.
  • Het is ook mogelijk nat te stomen in bladeren van groenten.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bereidingstijd groente: roerbakken, stomen, smoren en kokenBereidingstijd groente: roerbakken, stomen, smoren en kokenGroenten zijn de leverancier van vitamine C en een groot aantal mineralen die we dagelijks hard nodig hebben voor onze g…
Ovenfuncties en bereidingswijzen: wanneer gebruik je welke?Met een moderne oven is van alles mogelijk. Grill, hetelucht, stoom, conventioneel en combinaties daarvan. En bij een co…
Aardappelen bereiden op verschillende manierenAardappelen bereiden op verschillende manierenAardappels! Het is één van de populairste gerechten die wordt geserveerd in de Nederlandse keuken. Maar ook buiten de Ne…
Recepten voor de wokWokken is een handige wijze van eten klaarmaken, het is lekker en gezond. Gebruik bij het wokken altijd speciale wokolie…

De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Het roken van voedingsmiddelenHet doel van roken van voedingsmiddelen is, de ingrediënten een fijne en aromatische rooksmaak mee te geven. Ze kunnen o…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.