Recepten voor de wok

Wokken is een handige wijze van eten klaarmaken, het is lekker en gezond. Gebruik bij het wokken altijd speciale wokolie of olijfolie en blijf groenten in de wok altijd goed doorroeren. Het variëren qua samenstelling van vlees, groenten en sausjes is wat wokken vaak zo leuk maakt. Eenvoudig nieuwe samenstellingen uit te proberen. Enkele voorbeelden van wokgerechten en altijd te combineren bij wat witte rijst of kruimige aardappeltjes.

Bloemkool / broccoli

Ingrediënten

  • 3 ons ham in blokjes
  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 1 dl water
  • kruiden: peper en zout, nootmuskaat
  • strooikaas

Bereiding

Bak met wat wok/olijfolie in de wok eerst wat klein gemaakte stukjes ham. Maak daarna de bloemkool en broccoli op de gebruikelijke wijze schoon en snij de roosjes er vanaf. Voeg de groenten toe aan de stukjes ham en voeg wat water toe. Bak alles goed gaar en voeg daarna de kruiden toe. Eventueel bij het serveren nog wat strooikaas er overheen doen

Groentenmix met kip 1

Ingrediënten

  • 2 klein gesneden kipfilets
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • enkele kastanje champignons
  • enkele lente-uitjes
  • kruiden: peper en zout, peterselie

Bereiding

Bak met wok/olijfolie de kleine stukjes kipfilet gaar en voeg daarna de klein gesneden paprika’s, gehalveerde kastanjechampignons en kleine lente-uitjes toe. Laat het goed gaar worden en voeg daarna wat van de kruiden toe.

Groentenmix met kip 2

Ingrediënten

  • 2 klein gesneden kipfilets
  • 3 stuks prei
  • enkele kastanje champignons
  • 1 rode ui
  • enkele sherry tomaatjes
  • ketjapsaus
  • kruiden: peper en zout

Bereiding

Bak de stukjes kip in de wok/olijfolie en voeg hier al wat peper en zout toe. Voeg daarna de klein gemaakte champignons toe, het onderste stuk groen van de preistengels (in de lengte doorsnijden), de tomaatjes en klein gemaakte ui toe aan de kip. Laat alles ruim gaar stomen in de wok. Voeg daarna ruim ketjap over de groenten en de kip en laat ook dit weer even stomen in de wok. Na enkele minuten kan het geserveerd worden.

Varkensvlees met boontjes paprika

Ingrediënten

  • 2 ons varkensvlees
  • 2 ons boontjes
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • kruiden: peper en zout, paprikapoeder
  • enkele blokjes pittige kaas

Bereiding

Begin met het klein gesneden vlees (blokjes) met wok/olijfolie in de wok te bereiden. Laat het goed gaar worden en voeg daarna de klein gemaakte ui toen. Laat dit weer even staan en voeg dan de boontjes, in halve ringen gesneden paprika toe en laat het geheel goed gaar stomen. Als het bijna gaar is ruim de kruiden naar smaak toevoegen en de blokjes kaas (deze moeten wel zacht worden, maar niet helemaal smelten). Daarna is het gerecht gereed om op te serveren.
© 2009 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
Waarom we eten, functies van het etenWaarom we eten, functies van het etenWaarom moeten we eten? Welk functie heeft het eten? Hoe gebuikt het lichaam energie? Wat gebeurd er met overtollig energ…
Afvallen met broccoliAfvallen met broccoliKun je afvallen met broccoli? Broccoli is een hele gezonde groente en afvallen is dan ook niet heel moeilijk wanneer je…
De schijf van 5De schijf van 5De meeste Nederlanders kennen hem wel; de schijf van 5. Het is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld…

Warme borrelhapjes: saucijzenbroodjes en variantenDe saucijzenbroodjes als borrelhapje doen het altijd goed. Handig vooraf klaar te maken en met hooguit de magnetron of o…
Indiaas (bij)gerechten: Indiase chutney en citroen atjarIndiaas (bij)gerechten: Indiase chutney en citroen atjarChutney is een Indiase smaakmaker die goed te combineren is met bij voorbeeld bonda's - gekruide balletjes van geprakte…
Reactie

Gerrit, 22-08-2014
Wat voor kruiden moet erbij de groente mix met kip? Reactie infoteur, 22-08-2014
Veel mensen gebruiken peterselie, maar voor een iets meer nadrukkelijke smaak kan je ook koriander gebruiken.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.