Recepten voor de wok
Wokken is een handige wijze van eten klaarmaken, het is lekker en gezond. Gebruik bij het wokken altijd speciale wokolie of olijfolie en blijf groenten in de wok altijd goed doorroeren. Het variëren qua samenstelling van vlees, groenten en sausjes is wat wokken vaak zo leuk maakt. Eenvoudig nieuwe samenstellingen uit te proberen. Enkele voorbeelden van wokgerechten en altijd te combineren bij wat witte rijst of kruimige aardappeltjes.
Bloemkool / broccoli
Ingrediënten
- 3 ons ham in blokjes
- 1 bloemkool
- 1 broccoli
- 1 dl water
- kruiden: peper en zout, nootmuskaat
- strooikaas
Bereiding
Bak met wat wok/olijfolie in de wok eerst wat klein gemaakte stukjes ham. Maak daarna de bloemkool en broccoli op de gebruikelijke wijze schoon en snij de roosjes er vanaf. Voeg de groenten toe aan de stukjes ham en voeg wat water toe. Bak alles goed gaar en voeg daarna de kruiden toe. Eventueel bij het serveren nog wat strooikaas er overheen doen
Groentenmix met kip 1
Ingrediënten
- 2 klein gesneden kipfilets
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- enkele kastanje champignons
- enkele lente-uitjes
- kruiden: peper en zout, peterselie
Bereiding
Bak met wok/olijfolie de kleine stukjes kipfilet gaar en voeg daarna de klein gesneden paprika’s, gehalveerde kastanjechampignons en kleine lente-uitjes toe. Laat het goed gaar worden en voeg daarna wat van de kruiden toe.
Groentenmix met kip 2
Ingrediënten
- 2 klein gesneden kipfilets
- 3 stuks prei
- enkele kastanje champignons
- 1 rode ui
- enkele sherry tomaatjes
- ketjapsaus
- kruiden: peper en zout
Bereiding
Bak de stukjes kip in de wok/olijfolie en voeg hier al wat peper en zout toe. Voeg daarna de klein gemaakte champignons toe, het onderste stuk groen van de preistengels (in de lengte doorsnijden), de tomaatjes en klein gemaakte ui toe aan de kip. Laat alles ruim gaar stomen in de wok. Voeg daarna ruim ketjap over de groenten en de kip en laat ook dit weer even stomen in de wok. Na enkele minuten kan het geserveerd worden.
Varkensvlees met boontjes paprika
Ingrediënten
- 2 ons varkensvlees
- 2 ons boontjes
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- kruiden: peper en zout, paprikapoeder
- enkele blokjes pittige kaas
Bereiding
Begin met het klein gesneden vlees (blokjes) met wok/olijfolie in de wok te bereiden. Laat het goed gaar worden en voeg daarna de klein gemaakte ui toen. Laat dit weer even staan en voeg dan de boontjes, in halve ringen gesneden paprika toe en laat het geheel goed gaar stomen. Als het bijna gaar is ruim de kruiden naar smaak toevoegen en de blokjes kaas (deze moeten wel zacht worden, maar niet helemaal smelten). Daarna is het gerecht gereed om op te serveren.