Bereidingstijd groente: roerbakken, stomen, smoren en koken

Bereidingstijd groente: roerbakken, stomen, smoren en kokenGroenten zijn de leverancier van vitamine C en een groot aantal mineralen die we dagelijks hard nodig hebben voor onze gezondheid. Wie gezond wil leven zal groenten binnen zijn eetpatroon moeten voegen. Iedere groente is op een bepaalde manier belangrijk voor de gezondheid. Echter hangt het ook van de manier van bereiden af hoe gezond je groenten uiteindelijk zullen zijn. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat het bereiden van groente in de magnetron ontzettend gezond en snel klaar is. Maar geen idee hoe lang je een groente moet koken, roerbakken, smoren of grillen? In de bereidingswijzer vind je van de meeste populaire groenten de bereidingstijden.

Is groenten koken gezond?

De meeste mensen zijn gewend om alle groenten te koken. Helaas zal de groente tussen de 20 tot 50 % van zijn vitamines verliezen tijdens het koken. Ook worden groenten vaak in een grote laag water gelegd, zodat ze goed kunnen doorkoken. Door dit doorkoken gaan ook veel belangrijke vitamines verloren. Ook smaken deze groenten vaak minder goed en zien er niet aantrekkelijk uit. Het is daarom aan te raden om de groente te koken in weinig water en te houden aan de minimale bereidingstijd. Hoe verser de groente, hoe meer smaak en vitamines er namelijk over blijven. Diepgevroren groenten kun je het beste eerste op laag vuur in een klein laagje water ontdooien en in eigen vocht laten koken.

Wat is smoren en stomen?

Smoren van groente zorgt ervoor dat de groenten lekker zacht worden en de aroma's van de groenten zich met elkaar mengen. Hierbij kun je gebruik maken van een heerlijke bouillon, waarbij de temperatuur net onder het kookpunt moet liggen. Ook kun je hier prima alleen water voor gebruiken zolang je rekening houdt met het kookpunt.
Het stomen van groente is één van de gezondste manier om groente te bereiden, omdat de meeste vitamines en smaak behouden blijven. De belangrijke bestanddelen blijven intact, terwijl de groente door het stomen lekker zacht wordt. Tijdens het stomen worden de groenten verhit tot een temperatuur van maximaal 95 C. De meeste vitamines blijven intact in vergelijking met koken.

Hoe kook je groenten koken in de magnetron?

Wat veel mensen niet weten is dat groenten ook uitstekend in de magnetron te bereiden zijn. De kleuren blijven mooier (mooier dan op de gewone wijze van koken) en de smaak blijft een echte groentesmaak. Groente koken in de magnetron is samen met het stomen van groenten de gezondste manier van bereiden. De groente wordt heel kort gekookt met een minimum aan water. Dit betekent dat alle waardevolle voedingsstoffen behouden blijven. Enkele tips tijdens het koken van groenten in de magnetron:

  • Kook de groenten bij voorkeur in schalen van helder ovenvast glas, zodat je kunt zien wat er gebeurt.
  • Snijd de groenten in stukken van gelijke grootte en probeer ze in 1 laag in de schaal te leggen.
  • Voeg zo min mogelijk water toe en geen zout. De natuurlijke zouten worden namelijk behouden.
  • Dek de schalen altijd af met speciaal magnetronfolie. Deze speciale folie heeft talloze kleine gaatjes, zodat de stoom weg kan. Gebruik je een deksel, zorg er dan voor dat deze in ieder geval een stukje openstaat.

Groenten wordt altijd op de hoogste magnetronstand gekookt en het liefst ook zo kort mogelijk. Groenten gekookt in de magnetron gaart na, dat wil zeggen dat als je de magnetron uitschakelt de groente door de opgenomen warmte zelf nog verder gaart. Houdt hier tijdens het koken dus rekening mee! Schakel de magnetron uit zodra:

  • Je de groenten begint te ruiken.
  • De magnetronfolie (plastic folie met gaatjes) opbolt.
  • Je grote druppels tegen de plastic folie of aan de onderkant van de deksel ziet.

Controleer met een satéprikker of je de groenten tot in de kern kunt doorboren. Dan is de groenten gaar genoeg en kun je de magnetron uitschakelen. Voeg naar smaak dan pas zout en peper toe.

De bereidingstijd van de groente

In onderstaande tabel vind je de bereidingstijd voor het koken, roerbakken, koken in de magnetron, smoren of stoven van de meeste populaire groenten. De tijden zijn afgestemd op de hoeveelheid groenten die nodig is voor twee personen.

Tip: Typ Ctrl+F tegelijk in om rechtsboven een zoekscherm te vinden. Typ hierin de groente die je zoekt.
[/TH][TH]KokenRoerbakkenMagnetronSmorenStomen
Amsol8-10 minuten5-7 minuten4-6 minuten7-8 minutencirca 15 minuten
Andijvie10-13 minuten6-8 minuten4-6 minutencirca 15 minuten10-15 minuten
Asperges, wit6-10 minuten2-3 minuten5-8 minuten-8-13 minuten
Asperges, groen3-6 minuten3-5 minuten4-6 minuten-8-10 minuten
Auberginecirca 5 minutencirca 8 minutencirca 7 minutencirca 20 minutencirca 8 minuten
Bleekselderij10-12 minutencirca 6 minuten4-5 minutencirca 20 minuten20-25 minuten
BloemkoolCirca 10 minutencirca 9 minuten4-6 minuten10-12 minuten12-14 minuten
BospeenCirca 10 minuten6-8 minuten4-5 minuten10-13 minuten17-19 minuten
BroccoliCirca 3 minuten5-6 minuten4-5 minutencirca 2 minutencirca 6 minuten
[/TH][TH]KokenRoerbakkenMagnetronSmorenStomen
CassaveCirca 20 minuten3-5 minuten-circa 25 minutencirca 45 minuten
Champignon5-7 minuten2-4 minuten2-3 minutencirca 10 minutencirca 6 minuten
Chinese kool7-9 minuten3-5 minuten4-7 minutencirca 12 minutencirca 10 minuten
Courgette4-6 minuten2-3 minuten3-5 minuten10-15 minutencirca 10 minuten
Knolselderij15-20 minuten10-12 minuten5-7 minutencirca 20 minutencirca 20 minuten
Komkommercirca 10 minuten3-4 minuten4-5 minutencirca 15 minuten15- 20 minuten
Koolraap15-20 minuten-7-9 minutencirca 25 minuten20-25 minuten
Koolrabi10-13 minuten-3-4 minutencirca 15 minutencirca 15 minuten
Kousenbandcirca 15 minuten11-15 minuten5-8 minutencirca 30 minuten25-30 minuten
Lamsorencirca 10 minuten2-4 minuten3-5 minutencirca 15 minutencirca 12 minuten
[/TH][TH]KokenRoerbakkenMagnetronSmorenStomen
Macaroni-groenten7-9 minuten3-5 minuten4-6 minutencirca 10 minuten10-12 minuten
Nasimix-3-5 minuten4-5 minutencirca 8 minuten-
Okracirca 5 minutencirca 3 minuten-circa 10 minuten-
Paddestoelen5-7 minuten2-5 minuten2-3 minuten5- 20 minutencirca 6 minuten
Paksol6-8 minuten5-8 minuten4-7 minutencirca 10 minutencirca 10 minuten
Paprika7-10 minuten5-7 minuten2-3 minuten10- 15 minutencirca 10 minuten
Pastinaakcirca 20 minutencirca 15 minuten-circa 25 minuten25-30 minuten
Peulen5-8 minuten3-5 minuten3-5 minuten8-11 minutencirca 5 minuten
Pompoen5-10 minuten5-10 minuten3-5 minuten20-30 minuten10-20 minuten
Postelein7-10 minuten3-5 minuten5-7 minutencirca 10 minutencirca 10 minuten
Prei10-13 minuten2-4 minuten4-6 minuten15-18 minuten15-20 minuten
Raapstelen10-13 minuten-5-7 minutencirca 15 minutencirca 10 minuten
Rabarber12-15 minuten-4-6 minutencirca 15 minuten20-30 minuten
Radijs6-8 minuten4-6 minuten4-6 minutencirca 10 minutencirca 11 minuten
Roerbakmix-3-5 minuten4-6 minuten8-10 minuten-
[/TH][TH]KokenRoerbakkenMagnetronSmorenStomen
Savooienkoolcirca 10 minuten5-8 minuten7-10 minuten20-25 minuten20-30 minuten
Schorseneren20-25 minuten-4-6 minuten25-30 minuten30-35 minuten
Sla4-6 minuten-5-7 minuten6-7 minutencirca 10 minuten
Snijbonen10-15 minutencirca 10 minuten5-8 minuten13-15 minuten15-20 minuten
Sperziebonen12-16 minuten10-13 minuten5-8 minutencirca 20 minuten15-20 minuten
Spinazie5-7 minuten3-5 minuten5-7 minutencirca 10 minutencirca 10 minuten
Spitskool10-15 minuten7-10 minuten7-12 minutencirca 15 minuten15-20 minuten
Spruiten8-13 minutencirca 10 minuten3-5 minuten12-15 minuten12-15 minuten
Suiker mais20-30 minuten-2-3 minuten10-15 minutencirca 25 minuten
Tajerblad5-6 minuten5-10 minuten4-6 minuten6-8 minutencirca 10 minuten
Taugécirca 1 minuut1-2 minuten2-3 minuten-3-5 minuten
Tomaten10-15 minuten2-4 minuten4-8 minuten15-20 minuten-
Tuinbonen5-10 minuten-5-8 minuten10-15 minuten10-15 minuten
[/TH][TH]KokenRoerbakkenMagnetronSmorenStomen
Venkel10-15 minuten6-8 minuten3-5 minuten8-10 minuten20-25 minuten
Waspeen10-12 minuten7-10 minuten4-6 minuten12-15 minutencirca 20 minuten
Winterpeen20-25 minuten-6-8 minutencirca 30 minuten35-40 minuten
Witlof12-15 minuten3-5 minuten4-7 minuten15-20 minuten13-16 minuten
Witte kool10-15 minuten6-8 minuten7-12 minuten15-20 minuten15-20 minuten
IJsbergsla3-5 minuten2-3 minuten2-3 minutencirca 6 minutencirca 6 minuten
Zeekraal5-8 minuten1-3 minuten3-5 minuten8-10 minutencirca 10 minuten
Zuurkoolcirca 25 minuten-10-15 minuten25-30 minuten-


Lees verder

© 2014 - 2025 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/waarom-stomen-gezond-is-en-bruin-knapperig-verdacht-zijn/
  • Rhoer van der, S (2007) Het margriet kookboek. Uitgeverij: Van Dishoeck/ Unieboek b.v
  • http://www.smulweb.nl/blog/alica/584/kooktijd-verschillende-groenten-in-de-magnetron