Bereidingstijd groente: roerbakken, stomen, smoren en koken
Groenten zijn de leverancier van vitamine C en een groot aantal mineralen die we dagelijks hard nodig hebben voor onze gezondheid. Wie gezond wil leven zal groenten binnen zijn eetpatroon moeten voegen. Iedere groente is op een bepaalde manier belangrijk voor de gezondheid. Echter hangt het ook van de manier van bereiden af hoe gezond je groenten uiteindelijk zullen zijn. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat het bereiden van groente in de magnetron ontzettend gezond en snel klaar is. Maar geen idee hoe lang je een groente moet koken, roerbakken, smoren of grillen? In de bereidingswijzer vind je van de meeste populaire groenten de bereidingstijden.
Is groenten koken gezond?
De meeste mensen zijn gewend om alle groenten te koken. Helaas zal de groente tussen de 20 tot 50 % van zijn vitamines verliezen tijdens het koken. Ook worden groenten vaak in een grote laag water gelegd, zodat ze goed kunnen doorkoken. Door dit doorkoken gaan ook veel belangrijke vitamines verloren. Ook smaken deze groenten vaak minder goed en zien er niet aantrekkelijk uit. Het is daarom aan te raden om de groente te koken in weinig water en te houden aan de minimale bereidingstijd. Hoe verser de groente, hoe meer smaak en vitamines er namelijk over blijven. Diepgevroren groenten kun je het beste eerste op laag vuur in een klein laagje water ontdooien en in eigen vocht laten koken.
Wat is smoren en stomen?
Smoren van groente zorgt ervoor dat de groenten lekker zacht worden en de aroma's van de groenten zich met elkaar mengen. Hierbij kun je gebruik maken van een
heerlijke bouillon, waarbij de temperatuur net onder het kookpunt moet liggen. Ook kun je hier prima alleen water voor gebruiken zolang je rekening houdt met het kookpunt.
Het stomen van groente is één van de gezondste manier om groente te bereiden, omdat de meeste vitamines en smaak behouden blijven. De belangrijke bestanddelen blijven intact, terwijl de groente door het stomen lekker zacht wordt. Tijdens het stomen worden de groenten verhit tot een temperatuur van maximaal 95 C. De meeste vitamines blijven intact in vergelijking met koken.
Hoe kook je groenten koken in de magnetron?
Wat veel mensen niet weten is dat groenten ook uitstekend in de magnetron te bereiden zijn. De kleuren blijven mooier (mooier dan op de gewone wijze van koken) en de smaak blijft een echte groentesmaak. Groente koken in de magnetron is samen met het stomen van groenten de gezondste manier van bereiden. De groente wordt heel kort gekookt met een minimum aan water. Dit betekent dat alle waardevolle voedingsstoffen behouden blijven. Enkele tips tijdens het koken van groenten in de magnetron:
- Kook de groenten bij voorkeur in schalen van helder ovenvast glas, zodat je kunt zien wat er gebeurt.
- Snijd de groenten in stukken van gelijke grootte en probeer ze in 1 laag in de schaal te leggen.
- Voeg zo min mogelijk water toe en geen zout. De natuurlijke zouten worden namelijk behouden.
- Dek de schalen altijd af met speciaal magnetronfolie. Deze speciale folie heeft talloze kleine gaatjes, zodat de stoom weg kan. Gebruik je een deksel, zorg er dan voor dat deze in ieder geval een stukje openstaat.
Groenten wordt altijd op de hoogste magnetronstand gekookt en het liefst ook zo kort mogelijk. Groenten gekookt in de magnetron gaart na, dat wil zeggen dat als je de magnetron uitschakelt de groente door de opgenomen warmte zelf nog verder gaart. Houdt hier tijdens het koken dus rekening mee! Schakel de magnetron uit zodra:
- Je de groenten begint te ruiken.
- De magnetronfolie (plastic folie met gaatjes) opbolt.
- Je grote druppels tegen de plastic folie of aan de onderkant van de deksel ziet.
Controleer met een satéprikker of je de groenten tot in de kern kunt doorboren. Dan is de groenten gaar genoeg en kun je de magnetron uitschakelen. Voeg naar smaak dan pas zout en peper toe.
De bereidingstijd van de groente
In onderstaande tabel vind je de bereidingstijd voor het koken, roerbakken, koken in de magnetron, smoren of stoven van de meeste populaire groenten. De tijden zijn afgestemd op de hoeveelheid groenten die nodig is voor twee personen.
Tip: Typ Ctrl+F tegelijk in om rechtsboven een zoekscherm te vinden. Typ hierin de groente die je zoekt.
| Koken | Roerbakken | Magnetron | Smoren | Stomen |
Amsol | 8-10 minuten | 5-7 minuten | 4-6 minuten | 7-8 minuten | circa 15 minuten |
Andijvie | 10-13 minuten | 6-8 minuten | 4-6 minuten | circa 15 minuten | 10-15 minuten |
Asperges, wit | 6-10 minuten | 2-3 minuten | 5-8 minuten | - | 8-13 minuten |
Asperges, groen | 3-6 minuten | 3-5 minuten | 4-6 minuten | - | 8-10 minuten |
Aubergine | circa 5 minuten | circa 8 minuten | circa 7 minuten | circa 20 minuten | circa 8 minuten |
Bleekselderij | 10-12 minuten | circa 6 minuten | 4-5 minuten | circa 20 minuten | 20-25 minuten |
Bloemkool | Circa 10 minuten | circa 9 minuten | 4-6 minuten | 10-12 minuten | 12-14 minuten |
Bospeen | Circa 10 minuten | 6-8 minuten | 4-5 minuten | 10-13 minuten | 17-19 minuten |
Broccoli | Circa 3 minuten | 5-6 minuten | 4-5 minuten | circa 2 minuten | circa 6 minuten |
| Koken | Roerbakken | Magnetron | Smoren | Stomen |
Cassave | Circa 20 minuten | 3-5 minuten | - | circa 25 minuten | circa 45 minuten |
Champignon | 5-7 minuten | 2-4 minuten | 2-3 minuten | circa 10 minuten | circa 6 minuten |
Chinese kool | 7-9 minuten | 3-5 minuten | 4-7 minuten | circa 12 minuten | circa 10 minuten |
Courgette | 4-6 minuten | 2-3 minuten | 3-5 minuten | 10-15 minuten | circa 10 minuten |
Knolselderij | 15-20 minuten | 10-12 minuten | 5-7 minuten | circa 20 minuten | circa 20 minuten |
Komkommer | circa 10 minuten | 3-4 minuten | 4-5 minuten | circa 15 minuten | 15- 20 minuten |
Koolraap | 15-20 minuten | - | 7-9 minuten | circa 25 minuten | 20-25 minuten |
Koolrabi | 10-13 minuten | - | 3-4 minuten | circa 15 minuten | circa 15 minuten |
Kousenband | circa 15 minuten | 11-15 minuten | 5-8 minuten | circa 30 minuten | 25-30 minuten |
Lamsoren | circa 10 minuten | 2-4 minuten | 3-5 minuten | circa 15 minuten | circa 12 minuten |
| Koken | Roerbakken | Magnetron | Smoren | Stomen |
Macaroni-groenten | 7-9 minuten | 3-5 minuten | 4-6 minuten | circa 10 minuten | 10-12 minuten |
Nasimix | - | 3-5 minuten | 4-5 minuten | circa 8 minuten | - |
Okra | circa 5 minuten | circa 3 minuten | - | circa 10 minuten | - |
Paddestoelen | 5-7 minuten | 2-5 minuten | 2-3 minuten | 5- 20 minuten | circa 6 minuten |
Paksol | 6-8 minuten | 5-8 minuten | 4-7 minuten | circa 10 minuten | circa 10 minuten |
Paprika | 7-10 minuten | 5-7 minuten | 2-3 minuten | 10- 15 minuten | circa 10 minuten |
Pastinaak | circa 20 minuten | circa 15 minuten | - | circa 25 minuten | 25-30 minuten |
Peulen | 5-8 minuten | 3-5 minuten | 3-5 minuten | 8-11 minuten | circa 5 minuten |
Pompoen | 5-10 minuten | 5-10 minuten | 3-5 minuten | 20-30 minuten | 10-20 minuten |
Postelein | 7-10 minuten | 3-5 minuten | 5-7 minuten | circa 10 minuten | circa 10 minuten |
Prei | 10-13 minuten | 2-4 minuten | 4-6 minuten | 15-18 minuten | 15-20 minuten |
Raapstelen | 10-13 minuten | - | 5-7 minuten | circa 15 minuten | circa 10 minuten |
Rabarber | 12-15 minuten | - | 4-6 minuten | circa 15 minuten | 20-30 minuten |
Radijs | 6-8 minuten | 4-6 minuten | 4-6 minuten | circa 10 minuten | circa 11 minuten |
Roerbakmix | - | 3-5 minuten | 4-6 minuten | 8-10 minuten | - |
| Koken | Roerbakken | Magnetron | Smoren | Stomen |
Savooienkool | circa 10 minuten | 5-8 minuten | 7-10 minuten | 20-25 minuten | 20-30 minuten |
Schorseneren | 20-25 minuten | - | 4-6 minuten | 25-30 minuten | 30-35 minuten |
Sla | 4-6 minuten | - | 5-7 minuten | 6-7 minuten | circa 10 minuten |
Snijbonen | 10-15 minuten | circa 10 minuten | 5-8 minuten | 13-15 minuten | 15-20 minuten |
Sperziebonen | 12-16 minuten | 10-13 minuten | 5-8 minuten | circa 20 minuten | 15-20 minuten |
Spinazie | 5-7 minuten | 3-5 minuten | 5-7 minuten | circa 10 minuten | circa 10 minuten |
Spitskool | 10-15 minuten | 7-10 minuten | 7-12 minuten | circa 15 minuten | 15-20 minuten |
Spruiten | 8-13 minuten | circa 10 minuten | 3-5 minuten | 12-15 minuten | 12-15 minuten |
Suiker mais | 20-30 minuten | - | 2-3 minuten | 10-15 minuten | circa 25 minuten |
Tajerblad | 5-6 minuten | 5-10 minuten | 4-6 minuten | 6-8 minuten | circa 10 minuten |
Taugé | circa 1 minuut | 1-2 minuten | 2-3 minuten | - | 3-5 minuten |
Tomaten | 10-15 minuten | 2-4 minuten | 4-8 minuten | 15-20 minuten | - |
Tuinbonen | 5-10 minuten | - | 5-8 minuten | 10-15 minuten | 10-15 minuten |
| Koken | Roerbakken | Magnetron | Smoren | Stomen |
Venkel | 10-15 minuten | 6-8 minuten | 3-5 minuten | 8-10 minuten | 20-25 minuten |
Waspeen | 10-12 minuten | 7-10 minuten | 4-6 minuten | 12-15 minuten | circa 20 minuten |
Winterpeen | 20-25 minuten | - | 6-8 minuten | circa 30 minuten | 35-40 minuten |
Witlof | 12-15 minuten | 3-5 minuten | 4-7 minuten | 15-20 minuten | 13-16 minuten |
Witte kool | 10-15 minuten | 6-8 minuten | 7-12 minuten | 15-20 minuten | 15-20 minuten |
IJsbergsla | 3-5 minuten | 2-3 minuten | 2-3 minuten | circa 6 minuten | circa 6 minuten |
Zeekraal | 5-8 minuten | 1-3 minuten | 3-5 minuten | 8-10 minuten | circa 10 minuten |
Zuurkool | circa 25 minuten | - | 10-15 minuten | 25-30 minuten | - |
Lees verder