Eten uit de duinen
Een dagje naar het strand, een mooie wandeling door de duinen en eten maar! Er valt genoeg voedsel te verzamelen in de duinen. De rozenbottel staat bekend om zijn hoge vitamine C gehalte en is zo te eten maar ook te verwerken tot een jam. Van de vlier zijn de bessen en bloemen te eten, jonge scheuten van de hop zijn een ware delicatesse en madeliefjes zijn niet alleen mooi maar ook nog lekker. De berk is een boom die in de duinen groeit en die ook voor voedsel en vocht zorgt.
Een dagje de duinen in en daarna boodschappen doen? Dat is nergens voor nodig. De duinen leveren zelf genoeg voedsel. Een rozenbottel is een gezond stuk fruit, madeliefjes en vlierbessen zijn veel te vinden. Sluit de maaltijd af met hopscheuten en drink er een vers glaasje berkensap bij en je maaltijd is compleet. Het is een volledig natuurlijke maaltijd en nog gezond ook. Een dagje de natuur in levert dus ook voedsel op.
Rozenbottel
Een rozenbottel. Er bestaan verschillenden soorten, deze kunnen afwijken van de afbeelding /
Bron: Jonas Bergsten, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rozenbottels zijn de vruchten van de hondsroos. Ze bevatten vitamine A, E en K, maar vooral heel veel vitamine C. Daarbij bevatten ze mineralen en antioxidanten. Het is dan ook een gezonde vrucht. Echter, wanneer teveel gegeten wordt kan dit problemen met de darmen opleveren. Overdrijf daarom niet. Rozenbottel kun je rauw eten of verwerken tot bijvoorbeeld een jam.
Rozenbotteljam
Voor vier potten rozenbotteljam is nodig:
- 1 kilogram rozenbottels
- 500 gram geleisuiker
- 1 citroen (voor het sap)
- 1 theelepel kaneel
- 1 kruidnagel, geplet
Verwijder alle groene delen van de rozenbottels en was ze. Zet de rozenbottels in een pan en voeg net zoveel water toe tot de rozenbottels onder water staan. Kook het water met de rozenbottels gedurende 30 minuten, zodat de rozenbottels zacht worden. Zeef de vruchten en voeg geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel toe. Breng het geheel nogmaals aan de kook, blijf roeren! Na ongeveer vijf minuten kan het voer af. Stop de jam in schone potten en laat het in afgesloten potten afkoelen.
Vlier
De bessen van de vlier zijn licht giftig wanneer ze rauw worden gegeten. Het is daarom niet verstandig om grote hoeveelheden rauw te eten. Zowel de bloesem als de bessen worden gegeten. De bloesem kan worden gebruikt voor beignets, de bessen voor bijvoorbeeld siroop.
Vlierbloesembeignets
Ingrediënten:
- 8 vlierbloesemschermen
- 100 gram bloem
- 2 deciliter melk
- Snufje zout
- 1 theelepel suiker
- 1 ei
- Mespunt kaneel
- 4 eetlepels honing
- 1 deciliter zonnebloemolie
Spoel eerst de bloesems goed uit in koud water. Laat het uitlekken. Maak een beslag van bloem, zout, suiker, een eierdooier (bewaar het eiwit!), kaneel en melk. Laat het deeg een kwartiertje rusten en sla het eiwit luchtig. Meng dit door het beslag. Maak een laag olie heet in een wok. Doop de vlierbloesems in het beslag en bak deze in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep ze af. Giet er vervolgens wat honing overheen en opeten maar!
VlierbessensiroopVlierbessen /
Bron: Johnnyberg, Rgbstock
- 2,5 kilogram vlierbessen
- 0.5 liter water
- Kaneel (1 pijpje of in poedervorm)
- 5 kruidnagels
- Gember (klein stukje
- 1,5 kilogram fijne bruine kandijsuiker
Kook de kruidnagel, kaneel en gember een half uur op een klein vuurtje in het water. Filter de vloeistof en laat het afkoelen. Verwijder alle groene delen van de vlierbes zodat je alleen besjes overhoud. Was ze en stop ze bij het kruidenmengsel. Laat het geheel enige tijd sudderen en pers de warme sap door een zeef. Kook het direct nogmaals en voeg de suiker al roerend toe. Laat het nogmaals enige tijd doorkoken en stop het in de potjes. Deze siroop is goed op te lossen in heet water en werkt nog tegen verkoudheid ook!
Hopscheuten
Hop is een snelgroeiende plant. De jonge scheuten worden tegenwoordig als een delicatesse gezien en kunnen in tal van recepten worden gebruikt. Vooral bij veel visgerechten wordt hop gebruikt, maar hier wordt een eenvoudiger recept gegeven. Een omelet met hop.
Omelet met hop
- 2 eieren
- Handvol jonge hopscheuten
- Beetje boter
- Zout
- peper
Smelt de boter in een koekenpan en smoor hierin de hop. Dit krimpt behoorlijk. Kluts de eieren en voeg zout en peper toe. Giet dit over de hopscheuten en kook het als een normale omelet. Eventueel kun je extra kruiden of kaas toevoegen.
Madeliefje
Madeliefjes /
Bron: Micromoth, Rgbstock
Madeliefjes zijn schattig uitziende bloemetjes die ook nog eens lekker smaken. Ze zijn zoet en rauw eetbaar maar ook te verwerken tot een lekker product. De bladeren, bloempjes en stengels worden gegeten. De bloemen kunnen ook worden gebruikt als eetbare decoratie voor salades en soepen.
Groentesoep met madeliefjes
- 3 bouillonblokjes (kip of groente)
- 1 liter water
- 400 gram verse spinazie of zuring
- 2 teentjes knoflook
- 1 ½ eetlepel room
- 40 madeliefjes
- Zout
- Peper
Kook de bouillonblokjes in het water om er bouillon van te maken, voeg de peper en knoflook toe. Voeg ook de groenten toe en laat het tien minuten verder koken. Eventueel pureren, dit geeft wel een mooier verband. Warm opdienen met een schep room erin en op het laatste moment madeliefjes zonder steeltjes toevoegen.
Versuikerde madeliefjes
Dit gerecht is niet alleen lekker maar ook mooi. Er is nodig:
- Verse madeliefjes
- Kristalsuiker
- Wit van één ei
Hoeveel van de ingrediënten er nodig is hangt af van de hoeveelheid gebruikte madeliefjes. Begin met het voorverwarmen van de oven op 50 graden Celsius. Klop vervolgens het eiwit los, het hoeft niet luchtig te worden. Wrijf de bloemetjes in met het losse ei. Strooi de suiker over de bloemen. Stopt de bloemen in de warme oven en lat ze hierin goed drogen. Deze bloemen zijn mooi als decoratie op taarten en toetjes.
Ruwe berk
Van de ruwe berk is het sap te drinken en zijn de bladeren in het voorjaar te eten.
Lees verder