Voedsel invriezen
Voedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per week of per twee weken boodschappen doen, om grote voorraden aan te leggen, om resten te bewaren of om voor meerdere dagen maaltijden te kunnen koken.
De vriezer
Een vrieskast of een vrieskist: er is verschil tussen beiden. Een vrieskast kan op zichzelf staan of ingebouwd in een koelkast. Dan heet dat vaak een vriesvak. Een vrieskast is altijd te openen met een deur aan de voorkant. Een vrieskist is te openen met een klep aan de bovenzijde. Wie grote hoeveelheden voedsel wil invriezen en ook gebruikt, kan het beste kiezen voor een vrieskist: de koude lucht zal minder snel ontsnappen wanneer de kist open staat.
Invriezen van invries-voedsel
Voedsel dat in de winkel al in de vriezer ligt, dient ook zo bewaard te worden, of men moet het snel gaan gebruiken. Voor vries-voedsel is de houdbaarheid in de vriezer simpel: deze staat al op de verpakking. Let daarom goed op de datum die erop staat. wanneer het voedsel over datum is, gooi het dan weg. Het is daarna echt niet langer houdbaar.
Zelf voedsel invriezen: Let op! Schijf altijd met een watervaste stift de invries-datum op de verpakking, of maak een tenminste houdbaar tot datum die je erop schrijft. Kies voor een van beiden opties en haal ze niet door elkaar om verwarring te voorkomen. Ga je grote hoeveelheden invriezen, zet dan de vriezer op een erg koude stand. Sommige vriezers hebben een snelknop waarmee de vriezer extra snel vriest. Bij het invriezen gaat het erom dat dit zo snel mogelijk gebeurt. De vriezer moet op minimaal -18 graden Celsius staan. Optimaal is tussen de -18 en -20 graden Celsius.
Vlees en vis invriezen
Soms is vlees in de aanbieding of je hebt er gewoon erg veel van. Invriezen maakt dat je het langer kan bewaren. Maar hoe lang is vlees nou houdbaar in de vriezer? Dat zie je in onderstaande tabel.
Soort | Houdbaarheid in de vriezer |
boterhamworst, gesneden worst, ham, vers gesneden vleeswaren, gezouten vlees | 1 maand |
gerookte paling, gekruid vlees, gekookt of gebakken vlees, bereid vlees | 2 maanden |
varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees | 3 maanden |
garnalen, haring, baars, forel, paling, sardines | 4 maanden |
rundvlees, koolvis, schol, kabeljauw, konijn, ree, kip, gans, eend, duif, wild en gevogelte | 6 maanden |
Ontdooi vlees in een schaal in de koelkast. Haal het ongeveer een half uur voor gebruik uit de koelkast. Ontdooi vlees nooit in de magnetron of met warm water.
Groenten en fruit invriezen
Fruit is soms lastig in te vriezen, niet alle soorten kan je makkelijk invriezen. De meeste groenten laten zich wel goed invriezen. Blancheer verse groente even in kokend water. Die dit door een zeef met de groenten in een pan kokend water te hangen. Blancheertijd is ongeveer 3 tot 4 minuten. Koel de groenten daarna snel af onder koud water.
Soort | Houdbaarheid in de vriezer |
asperge, prei, mango | 3 maanden |
spitskool, knolselderij, perziken, peren, pruimen | 6 maanden |
witlof, wortelen, sperziebonen, tuinbonen, rode kool, witlof, courgette, aubergine, broccoli, bloemkool, appel, aardbei, framboos, bosbes, bramen, ananas, sinaasappels, aalbessen, vlierbessen, bosbessen | 10-12 maanden |
Fruit komt vaak slap uit de vriezer, het is dan wel ideaal om als moes of jam te gebruiken of als fruithapje voor kleine kinderen. Vries geen banaan in. Vries bij voorkeur het fruit in suikerwater in: 125 gram suiker per halve liter water. Vries geen bladgroenten in.
Maaltijden invriezen
De meeste maaltijden en soepen kunnen voor 1 tot 2 maanden ingevroren worden. Bewaar ze niet langer. Soep kan wel wat slap worden na ontdooien. Vries geen rauwe aardappels of (gekookte) eieren in. Geschikt om in te vriezen zijn: pastagerechten, vleesgerechten, soepen, sauzen, jus, stamppotten, gebak. Eenmaal ontdooide maaltijden nooit opnieuw invriezen.