Slechte eetgewoonten verhelpen

Slechte eetgewoonten verhelpen We hebben allemaal een aantal slechte gewoonten. De meeste van deze gewoonten sluipen erin en voor je het weet kom je er niet meer vanaf. Het herkennen van de slechte eetgewoonte is al het begin van de oplossing! Slechte gewoonten heb je zo aangeleerd, maar het is erg moeilijk om er weer vanaf te komen. De eerste stap is het bewust worden van de gewoonte. Pas als je onder ogen ziet dat je een bepaalde (slechte) gewoonte hebt, kun je naar een oplossing toewerken. Hieronder volgen een aantal veel voorkomende slechte eetgewoontes, gevolgd door mogelijke oplossingen.

Slechte gewoonte: Te snel eten

Door te snel te eten en niet genoeg te kauwen, eet je al snel te veel. Dit komt doordat de maag nog geen signalen van verzadiging heeft afgegeven aan de hersenen, terwijl je eigenlijk wel al voldoende gegeten hebt. Het afgeven van dit signaal heeft tijd nodig, na ongeveer twintig minuten zal het verzadigingsgevoel opkomen.

Oplossing: Een deel van de oplossing ligt voor de hand; beter kauwen. Het is belangrijk dat u bezig bent met wat u eet en dan voornamelijk met het eten in uw mond en niet zozeer met wat er nog op het bord ligt. Laat u niet afleiden door de tv of een krant. Wacht na de maaltijd zo’n tien minuten voor u weer wat te eten neemt. Vraag uzelf altijd af of u echt nog honger heeft.

Slechte gewoonte: Opeten wat de kinderen laten liggen

Mensen houden zich vaak voor de gek als ze de restjes van de maaltijd van de kinderen opeten. Men doet zichzelf geloven dat dit niet telt als nog een keer extra opscheppen. De calorieën komen echter net zo goed binnen.

Oplossing: Zorg voor kleine porties en kleine snacks, zoals een stuk fruit of een klein cakeje. Op deze manier zal er minder overblijven en kun je dus ook niet in de verleiding komen alle restjes op te eten.

Slechte gewoonte: Elke week hetzelfde

Men vervalt al snel in een vast patroon wat betreft de avondmaaltijden. Vele gezinnen hebben elke woensdag spaghetti, of iedere maandag pizza. Deze maaltijden worden op den duur erg saai. Men geniet minder van saai eten, waardoor men sneller aan het snacken slaat.

Oplossing: Probeer elke week eens een nieuw recept uit. Er zijn ontzettend veel websites en tijdschriften waarin heerlijke recepten te vinden zijn. Probeer voor u naar de winkel gaat op te schrijven welke ingrediënten u nodig hebt, zodat u niet automatisch weer naar de oude vertrouwde groentesoorten grijpt.

Slechte gewoonte: Eten zonder na te denken

Ontzettend veel mensen eten wat tijdens het koken, hebben een bak popcorn of chips naast zich tijdens het tv kijken, nemen een handje chocopinda’s als ze achter de computer zitten en ga zo maar door. Vaak eet men op deze momenten niet vanwege echte honger, maar omdat het een gewoonte is geworden.

Oplossing: Denk altijd na over wat je eet. Stel daarom de regel in dat je alleen eet als je aan tafel zit. Op deze manier moet je de andere activiteiten wel doorbreken en je echt op het eten concentreren. Blijf je ook nu afvragen of je echt honger hebt.

Slechte gewoonte: Onderweg eten

Het komt regelmatig voor dat men in de auto, op de fiets of op weg naar de metro of het werk wat eet. Ook nu is men weer niet met zijn gedachte bij het eten. Hierdoor zijn de signalen van verzadiging zo zwak dat het verzadigingsgevoel niet merkbaar optreed. Door dit gegeven eet men al snel te veel. Bovendien verloopt de vertering minder goed als u eet en tegelijkertijd beweegt, doordat het bloed overal tegelijk heen moet (zowel naar uw spieren als naar uw verteringsstelsel). Nog een nadeel van het eten als u niet thuis bent is dat men vaak iets afhaalt. In dit soort maaltijden en snacks zitten vaak meer calorieën dan in de maaltijden die u thuis eet.

Oplossing: Bouw vaste momenten in waarop je eet. Zorg voor drie hoofdmaaltijden en enkele snackmomenten. Op deze momenten is het de bedoeling dat je echt ergens gaat zitten (liefst op een vaste, rustige plek) en weer even geconcentreerd met het eten bezig bent. Op deze manier zullen zowel je maag als je hersenen de eetmomenten gaan herkennen en eraan wennen, waardoor er minder ongewenste snackmomenten zullen voorkomen.

Slechte gewoonte: Het ontbijt overslaan

Vele mensen hebben moeite met het eten in de morgen. Uit onderzoek is echter gebleken hoe belangrijk ontbijt is. Mensen die netjes hebben ontbeten bleken de rest van de ochtend veel productiever, sneller en ze maakten minder fouten. Door te ontbijten komt de spijsvertering weer op gang, het lichaam neemt weer noodzakelijke stoffen op uit het voedsel.

Oplossing: Een zwaar ontbijt is absoluut niet noodzakelijk. Probeer een zuivelproduct, graanproduct en wat fruit te combineren en je hebt al een volwaardige maaltijd. Het is echt niet nodig om twee boterhammen naar binnen te werken. Zie voor een gezond en gevarieerd ontbijt het artikel: 7 dagen in de week een gezond havermoutontbijt

Slechte gewoonte: De restjes van de maaltijd opeten

Het komt vaak voor dat er nog wat van de maaltijd over blijft. Elke keer als je dan de koelkast open doet zie je het weer staan. Het lijkt gezonder om nog wat extra van de hoofdmaaltijd te eten dan voor een andere snack te kiezen. Het probleem is echter dat men zich al snel weer overeet.

Oplossing: Allereerst kunt u natuurlijk proberen niet te veel te koken. Als u nog een hele portie over heeft is het verstandig deze meteen na de maaltijd in te vriezen. Verder is het verstandig om na de maaltijd een pepermuntje te eten, uw tanden te poetsen of een mint kauwgumpje te nemen. De frisse smaak maakt duidelijk dat de maaltijd voorbij is.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van een goed ontbijtHet belang van een goed ontbijtEen goed ontbijt is heel erg belangrijk. Toch slaan veel mensen het ontbijt over, terwijl het juist de belangrijkste maa…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam heeft immers al 12 uur geen voedingsstoffen binnen gehad…
Ontbijt houdt studenten bij de lesOntbijt houdt studenten bij de lesVeel studenten liggen liever een half uurtje langer in bed dan dat ze goed ontbijten. Dit is erg slecht omdat `s nachts…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…

Voedsel invriezenVoedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…
Vegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijn: waarom kies je er voor en kan je hier gezond mee blijven leven? Er zijn verschillende vormen…
Bronnen en referenties
  • http://www.bbcgoodfood.com/content/wellbeing/features/kick-bad-habits/
M_ichje (113 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.