Bronwater of kraanwater?

Bronwater of kraanwater? Op vakantie wordt geadviseerd om geen kraanwater te drinken. Voor Nederland geldt een dergelijk advies niet. Uit onderzoek is gebleken dat kraanwater net zo gezond is. Het grote verschil is de prijs. Voor bronwater moet u in bepaalde gevallen duizend keer zoveel betalen. In Nederland worden ook steeds meer flesjes bronwater verkocht. Consumenten besluiten om bronwater te kiezen in plaats van kraanwater, maar dit hoeft niet om gezondheidsredenen. De smaak van het leidingwater kan wel sterk verschillen per regio, maar het kraanwater is optimaal gezuiverd.

Wat kost kraanwater?

Het goedkoopste drinken is het regulier kraanwater. Voor één glas water betaalt u ongeveer 0,03 cent.

Is de kwaliteit van het kraanwater goed?

Ja, aan het drinkwater worden hogere eisen gesteld in vergelijking met bronwater. Bepaalde bronwaters worden in dezelfde regio gewonnen als kraanwater. Producenten van bronwater willen de consument wijs maken dan bronwater van betere kwaliteit is, maar daar is nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor beschikbaar.

Wat kost bronwater?

De kosten voor een flesje bronwater lopen sterk uiteen. U hebt duurdere merken en goedkopere merken. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van het water, maar meer over de marketing. Indien een producent zijn product weg kan zetten als een A-merk, zullen ze een hogere prijs kunnen vragen per flesje. Om te kunnen vergelijken met kraanwater gaan wij de kosten uitdrukken in euro’s voor één glas water. Eén glas bronwater kost tussen de 10 en 30 cent per glas.

Prijsverschil is enorm

Indien wij de prijzen van bronwater en kraanwater vergelijken, moet er bijna wel een addertje onder het glas zitten. In bepaalde gevallen is een glas bronwater tot 1000 keer zo duur. Dit is deels te verklaren doordat voor het bronwater veel meer kosten moeten worden gemaakt. Het water moet gebotteld worden, vervolgens moet het vervoerd worden naar de verkooppunten. De verkopers moeten er nog iets aan verdienen en de producenten uiteraard ook.

Daarnaast is kraanwater veel milieubewuster. Uit onderzoek van het Amerikaanse Pacific Institute blijkt, dat de CO2 uitstoot bij water uit een flesje maar liefst 100 tot 1000 keer hoger ligt.

Waarom worden er toch flesjes bronwater geproduceerd en verkocht?

Bij veel consumenten leeft het idee dat bronwater gezonder is. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de manier waarop de producenten van het bronwater adverteren. In Nederland bestaat er geen reden om te kiezen voor bronwater in plaats van kraanwater.

Flesjes hervullen met water

Een andere reden waarom de flesjes goed verkocht worden, is het gemak. Een flesje water kunt u in de tas doen en na het drinken kunt u de flesjes weer afsluiten. U zou kunnen overwegen om de flesjes te hervullen en hergebruiken. Hierbij moet u wel goed denken om de hygiëne. U moet het flesje goed reinigen en niet steeds blijven gebruiken. U kunt hem namelijk niet grondig reinigen.

Water drinken in het buitenland

In het buitenland moet u juist geen kraanwater gaan drinken. In de meeste landen wordt kraanwater niet zo goed gezuiverd als in Nederland. Dit water kunt u ziek van worden en wordt streng afgeraden om te drinken. In veel landen wordt chloor verwerkt in het kraanwater om bacteriën te doden. Het nuttigen van teveel water met chloor erin verwerkt, kan ziekteverschijnselen veroorzaken.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De helende kracht van waterIn Nederland komt drinkwater gewoon uit de kraan. Toch drinken veel Nederlanders liever water uit een fles. Mineraal- en…
Drink gezond kraanwater i.p.v. duur water uit plastic flesDrink gezond kraanwater i.p.v. duur water uit plastic flesEr is geen betere dorstlesser dan gezond kraanwater. Bespaar dus op je wekelijkse lasten door voortaan gezond en goedkoo…
Kraanwater is niet altijd water om te drinkenKraanwater is niet altijd water om te drinkenSchoon en lekkker drinkwater uit de kraan, we zijn er aan gewend en mee verwend! In het buitenland is het lang niet alti…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…

Moeite met ontbijten - tips om 's morgens toch te etenMoeite met ontbijten - tips om 's morgens toch te etenOntbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je ontbijt geeft je energie om de dag te beginnen en brengt je spijsver…
Voedsel invriezenVoedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flotty, Pixabay
  • Intermediair van 08-07-2011 #27
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.