Invriezen van levensmiddelen: waarop moet je letten?

Invriezen weer volop in de belangstelling
Ergens een groep ontevreden melkboeren die staken, voedselprijzen die de pan uitrijzen en plotseling is invriezen weer helemaal actueel! Maar wat kan je eigenlijk allemaal in de vrieskist bewaren? En waar moet ik bij het ontdooien op letten?Wat gebeurt er met voedsel in de diepvriezer?
Na invriezen wordt de groei van micro-organismen onderbroken. Micro-organismen zijn in alle voeding aanwezig en zorgen ervoor dat het na een bepaalde tijd bederft.Wat kan ik allemaal invriezen?
Bijna alles eigenlijk: vlees, vis, gebak, fruit, kant-en-klare gekookte gerechten. Bij zuivelproducten hangt het van het vetgehalte af. Room en boter bijvoorbeeld, kan je zonder problemen invriezen. Melk met een laag vetgehalte daarentegen kan tijdens het ontdooien vlokken. Voor groenten geldt: vooraf blancheren, dat wil zeggen kort in kokend water voorkoken. Zo zorg je ervoor dat groenten hun voedingswaarde behouden.Belangrijk: de levensmiddelen moeten er goed uitzien, goed smaken en goed ruiken voordat je ze in de vriezer doet! Optimale invriestemperatuur: - 18 ° C.
Wat ik niet in de diepvries kan bewaren?
Waterrijke voedingsmiddelen zoals druiven, sla en appelen zijn niet geschikt om in te vriezen. Net zo min als rauwe eieren en yoghurt, omdat die bij het ontdooien kunnen vlokken.Wanneer worden ingevroren levensmiddelen slecht?
Dat hangt van de soort levensmiddelen af:- vlees kan drie tot twaalf maanden in de vriezer blijven;
- vis daarentegen maar vier maanden;
- brood en zuivelproducten tot drie maanden;
- groenten afhankelijk van het type zes tot twaalf maanden;
- bij fruit is dit acht tot twaalf maanden.
Verliezen diepvriesproducten na verloop van tijd hun voedingsstoffen
Ja, soms. Mineralen als magnesium (in brood en witte bonen) of calcium (in melk), blijven intact. Sommige vitamines echter gaan verloren. Vitamine C neemt bij -20 graden in zes maanden tijd met 40 procent af (vooral in aardbeien, sinaasappelen, broccoli en rode paprika's voorkomend). Bij vitamine B1 (bv. in varkensvlees, erwten) is dat in zes maanden ongeveer 20 procent. Voor vitamine B6 (kip, rijst, maïs) slechts acht procent.En vreemd: wordt het voedsel bij - 30 graden en kouder opgeslagen dan blijft het vitamine-gehalte intact!
Hoe koud kan mijn diepvries worden?
Dat kan je herkennen aan de sterren op de vrieskast of -kist. Een vrieskast met één ster kan tot -6 graden geregeld worden. Voor twee sterren is dat -12 graden, bij drie sterren -18 graden, bij vier sterren onder -18 ° C.Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen?
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid. Kunststof bakjes en glazen, dient men voor hergebruik grondig schoon te maken!
Gaat de smaak verloren door invriezen?
Wetenschappelijk is dat niet bewezen. Maar iedereen die ooit verse aardbeien heeft gegeten, weet dat die anders smaken dan ontdooide aardbeien. Net zoals verse levensmiddelen vaak beter smaken dan die welke enkele dagen oud zijn. In het algemeen geldt: hoe langer iets is ingevroren, des te meer verliest het aan vitaminen en ook aan smaak.Waarop letten bij het ontdooien?
Op de eerste plaats dat de groei van de micro-organismen zich weer voortzet. Daarom moet je groenten niet voorontdooien, maar rechtstreeks in bevroren toestand in de pan doen. Vreemd genoeg raken wortelen veel sneller gaar wanneer ze bevroren zijn.Fruit moet op kamertemperatuur of in de magnetron ontdooien, bakwaren in de oven, vis en vlees afgedekt in de ijskast.
Belangrijk: Het dooivocht van gevogelte moet je weggieten. Er bestaat salmonellagevaar.