De nieuwe haring - gezond en lekker

Haringen zijn vissen die gevangen worden in de Noordzee. De Maatjesharing wordt meestal tussen mei en tot juli gevangen. Dit jaar zal de nieuwe haring vanaf 5 juni verkrijgbaar zijn. Het eerste vaatje wordt die dag ook geveild en de opbrengst gaat altijd naar een goed doel. In dit artikel leest u meer over de nieuwe haring

Nieuwe haring is jonge haring?

Nee, de nieuwe haring is niet bij uitstek een jonge haring. Een nieuwe haring is een haring die ten minste 16% vet bevat. In het voorjaar is er veel plankton te vinden, hiermee vullen de haringen hun magen. Zo kunnen ze soms uit 2% extra vet per dag bestaan. Rond mei zijn ze het vetst, dan begint dus ook de vangst van de nieuwe haring. Echter eten we vaak het hele jaar door deze haringen die in deze periode gevangen zijn. Dit komt de haringen worden ingevroren. Haring die de rest van het jaar word gevangen worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld zure haring en gerookte haring.

Eisen aan een nieuwe haring

  • deze bevat minstens 16% vet
  • alle haringen moeten minstens 24 uur zijn ingevroren om parasieten zoals de haringworm te doden, deze kan zorgen voor hevige buikkrampen en darmontstekingen
  • ze moeten gezout zijn voor de smaak, houdbaarheid en rijpheid
  • de haring moet onder de 7graden gekoeld bewaard worden
  • de haring word op een bepaalde manier gefileerd, de graat gaat er uit maar de staart blijft er aan
  • de haring moet gekaakt zijn, dit houdt in dat de kieuwen, de keel en de ingewanden eruit worden gehaald op de alvleesklier na. De enzymen van de haring zorgen voor het omzetten van voedsel naar vetten wat het rijpingsproces bevorderd. Dit gebeurd tegenwoordig met machines.

Hoe ziet de Nieuwe haring er uit?

De nieuwe haring heeft een zilverachtige kleur en heeft een ronde bolle rug. De lichte kleur aan de binnenkant wijst uit op een goede doorbloeding. Een gele of roodachtige kleur is niet aan te raden. De haring ruikt een beetje naar plankton, deze zorgt mede ook voor de smaak. De smaak is fris en de haring bevat mals visvlees.

Andere benamingen

De nieuwe haring, ook wel Hollandse nieuwe genoemd heeft nog een andere bijnaam namelijk maatjesharing. Officieel mag de nieuwe haring pas de naam maatjesharing dragen na september. Het woord komt af van het woord 'maagdenharing', dit omdat jonge haringen geen hom en/of kuit bevatten. En een haring ontwikkeld zich dus als het ware elk jaar opnieuw door zich vol te eten rond dezelfde tijd. Na december zijn de hom en/of kuit dan ook afgezet, de voortplanting gebeurd dan ook buiten de vissen.

Uitjes?

Vroeger waren er geen vriesinstallaties. De haringen werden dan ook helemaal gepekeld om ze zo lang mogelijk te bewaren. Lang zouten betekend ook lang rijpen. Soms liet men de haringen wel een jaar rijpen. Dit zorgde dat het een extra groot feest was als de haringen gegeten konden worden. Om de smaak van het zout te neutraliseren werd er vervolgens een uitje bij genuttigd, dit word echter nu nog steeds gedaan terwijl de haring lang niet meer zo zout is.
© 2011 - 2021 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de haring: maatjes, bokking, de nieuwe en kakenAlles over de haring: maatjes, bokking, de nieuwe en kakenAlles over de haring betekent dat je alles weet over maatjes, bokking, de nieuwe en kaken. En over zijn goede en gezonde…
Hollandse Nieuwe - nieuwe oogst haringHollandse Nieuwe - nieuwe oogst haringBegin juni is het de tijd van Hollandse Nieuwe. Vaste prik. De haring wordt tijdens menig haringparty bij de staart gepa…
Zwanger en haringZwanger en haringHaring is een populaire vissoort die op veel verschillende wijzen gegeten wordt. Vanwege de vitamine en goede vetten is…
Haring, het eerste vaatje, de geschiedenisTraditioneel levert het eerste vaatje haring heel veel geld op. In 2009 maar liefst 66 duizend euro. Maar waar komt dit…

Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Asperges: koken, kooktijd, bereiden en bewarenAsperges: koken, kooktijd, bereiden en bewarenDe asperge/het witte goud is een seizoensgroente, je kunt asperges verkrijgen tussen half april en eind juni. Waarom zij…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 07-10-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!