Asperges: koken, kooktijd, bereiden en bewaren
De asperge/het witte goud is een seizoensgroente, je kunt asperges verkrijgen tussen half april en eind juni. Waarom zijn asperges gezond, wat is de verklaring van de vreemde geur na het eten van asperges, het verschil tussen witte en groene asperges en welk drankje past bij asperges? De antwoorden op deze vragen kun je vinden in mijn artikel.
Inhoud artikel
Bron: Foto infoteur
Waarom zijn asperges gezond
- Asperges zitten vol vitamines en mineralen.
- In de wortels vind je het aminozuur asparagine, dit stimuleert de nierfunctie en helpt bij chronische reuma, jicht en leverstoornissen.
- Asperges hebben een vochtafdrijvende werking (passen prima in een dieet).
Asperges en een vreemde geur bij toiletbezoek
Veel mensen, ongeveer de helft van de mensen die asperges hebben gegeten, ruiken een aparte geur bij een bezoek aan het toilet. De geur ontstaat door zwavelhoudende stoffen in de asperges. De lever zet deze stoffen om in vluchtige
zwavelverbindingen die uitgescheiden worden via de urine. Het zou geen afbreuk doen aan de gezondheidswaarde van de asperge.
Een stukje geschiedenis
Asperges staan al heel lang bekend om hun heerlijke smaak. Sporen van asperges werden al aangetroffen in
Egyptische piramides van ongeveer vijfduizend jaar geleden. Voor het jaar nu waren de
Romeinen ook al zeer gecharmeerd van asperges. Nederland heeft een gunstig klimaat voor asperges, sinds de negentiende eeuw worden ze op grote schaal gekweekt. We eten ze niet allemaal zelf op, een groot deel wordt geëxporteerd naar het buitenland, met name naar Duitsland.
Groene en witte asperges
Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant die ondergronds worden geteeld. Als de kopjes boven de grond komen in het licht dan veranderen ze in groene asperges.
Waar is de start van het seizoen van afhankelijk
De temperatuur is erg belangrijk, is van grote invloed op de start van het seizoen. Hoe warmer hoe eerder ze geoogst kunnen worden. Verse witte asperges kun je verkrijgen in het seizoen dat loopt van eind april (afhankelijk dus van de warmte) tot eind juni. Officieel tot Sint Jan op 24 juni.
Hoe kies je verse asperges uit
- Door goed te kijken, te voelen en te horen kun je de juiste asperges uitkiezen.
- De asperges moeten (licht) glanzen.
- Druk met je vingernagel in de stengel, er moet dan wat vocht vrijkomen.
- Wrijf twee aspergestengels langs elkaar, als ze vers zijn maakt dit een piepend geluid.
Het schillen van asperges
Goed schillen is erg belangrijk. Je kunt asperges tegenwoordig vaak geschild kopen bij de groenteboer. Met een dunschiller of een aspergemes kun je het klusje ook zelf klaren.
Zelf schillen:
- Leg de asperges voor het schillen een half uur in koud water.
- Schil de asperges daarna vanaf het kopje in een beweging naar de onderkant.
- Overlappend zodat er geen stukjes schil overblijven.
- Snijd tot slot een stukje van ongeveer drie centimeter van de droge onderkant af.
- Koken!
Bron: Foto infoteur
De bereiding van asperges, hoe maak je ze klaar/kooktijd
- Kook ze rechtop, je hebt er speciale pannetjes voor.
- Zes minuten koken met een snufje zout.
- Daarna vijftien minuten na laten garen in het warme water.
- Kook de asperges geleidelijk gaar, ze mogen niet stuk gaan.
- De kopjes blijven het lekkerst als je de kopjes net iets boven het water uit laat steken.
Andere bereidingswijzen
Het bewaren van verse asperges
- Bewaar je ze in de groentelade van je koelkast dan blijven ze drie tot vier dagen goed. Wikkel ze in een vochtige theedoek, dan drogen ze niet uit.
- Je kunt asperges invriezen. Schil ze dan eerst, afspoelen, drogen en verpakken in een afsluitbare plastic diepvrieszak. Ga je de asperges gebruiken, doe ze dan direct in het kokende water en kook ze op de normale manier gaar.
Wat kun je drinken bij een maaltijd met asperges
- Frisse witte wijnen passen perfect bij asperges. Denk aan wijnen uit de Elzas zoals Pinot Blanc of Riesling.
- Bij asperges gecombineerd met ei, ham en boter kun je kiezen voor een Chardonnay.
- Wil je geen alcoholisch drankje dan is ijsthee een goede keuze.