Asperges: koken, kooktijd, bereiden en bewaren

Asperges: koken, kooktijd, bereiden en bewaren De asperge/het witte goud is een seizoensgroente, je kunt asperges verkrijgen tussen half april en eind juni. Waarom zijn asperges gezond, wat is de verklaring van de vreemde geur na het eten van asperges, het verschil tussen witte en groene asperges en welk drankje past bij asperges? De antwoorden op deze vragen kun je vinden in mijn artikel.

Inhoud artikel


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Waarom zijn asperges gezond

  • Asperges zitten vol vitamines en mineralen.
  • In de wortels vind je het aminozuur asparagine, dit stimuleert de nierfunctie en helpt bij chronische reuma, jicht en leverstoornissen.
  • Asperges hebben een vochtafdrijvende werking (passen prima in een dieet).

Asperges en een vreemde geur bij toiletbezoek

Veel mensen, ongeveer de helft van de mensen die asperges hebben gegeten, ruiken een aparte geur bij een bezoek aan het toilet. De geur ontstaat door zwavelhoudende stoffen in de asperges. De lever zet deze stoffen om in vluchtige zwavelverbindingen die uitgescheiden worden via de urine. Het zou geen afbreuk doen aan de gezondheidswaarde van de asperge.

Een stukje geschiedenis

Asperges staan al heel lang bekend om hun heerlijke smaak. Sporen van asperges werden al aangetroffen in Egyptische piramides van ongeveer vijfduizend jaar geleden. Voor het jaar nu waren de Romeinen ook al zeer gecharmeerd van asperges. Nederland heeft een gunstig klimaat voor asperges, sinds de negentiende eeuw worden ze op grote schaal gekweekt. We eten ze niet allemaal zelf op, een groot deel wordt geëxporteerd naar het buitenland, met name naar Duitsland.

Groene en witte asperges

Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant die ondergronds worden geteeld. Als de kopjes boven de grond komen in het licht dan veranderen ze in groene asperges.

Waar is de start van het seizoen van afhankelijk

De temperatuur is erg belangrijk, is van grote invloed op de start van het seizoen. Hoe warmer hoe eerder ze geoogst kunnen worden. Verse witte asperges kun je verkrijgen in het seizoen dat loopt van eind april (afhankelijk dus van de warmte) tot eind juni. Officieel tot Sint Jan op 24 juni.

Hoe kies je verse asperges uit

  • Door goed te kijken, te voelen en te horen kun je de juiste asperges uitkiezen.
  • De asperges moeten (licht) glanzen.
  • Druk met je vingernagel in de stengel, er moet dan wat vocht vrijkomen.
  • Wrijf twee aspergestengels langs elkaar, als ze vers zijn maakt dit een piepend geluid.

Het schillen van asperges

Goed schillen is erg belangrijk. Je kunt asperges tegenwoordig vaak geschild kopen bij de groenteboer. Met een dunschiller of een aspergemes kun je het klusje ook zelf klaren.

Zelf schillen:

  • Leg de asperges voor het schillen een half uur in koud water.
  • Schil de asperges daarna vanaf het kopje in een beweging naar de onderkant.
  • Overlappend zodat er geen stukjes schil overblijven.
  • Snijd tot slot een stukje van ongeveer drie centimeter van de droge onderkant af.
  • Koken!

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

De bereiding van asperges, hoe maak je ze klaar/kooktijd

  • Kook ze rechtop, je hebt er speciale pannetjes voor.
  • Zes minuten koken met een snufje zout.
  • Daarna vijftien minuten na laten garen in het warme water.
  • Kook de asperges geleidelijk gaar, ze mogen niet stuk gaan.
  • De kopjes blijven het lekkerst als je de kopjes net iets boven het water uit laat steken.

Andere bereidingswijzen

  • Wokken
  • Stomen
  • Grillen

Het bewaren van verse asperges

  • Bewaar je ze in de groentelade van je koelkast dan blijven ze drie tot vier dagen goed. Wikkel ze in een vochtige theedoek, dan drogen ze niet uit.
  • Je kunt asperges invriezen. Schil ze dan eerst, afspoelen, drogen en verpakken in een afsluitbare plastic diepvrieszak. Ga je de asperges gebruiken, doe ze dan direct in het kokende water en kook ze op de normale manier gaar.

Wat kun je drinken bij een maaltijd met asperges

  • Frisse witte wijnen passen perfect bij asperges. Denk aan wijnen uit de Elzas zoals Pinot Blanc of Riesling.
  • Bij asperges gecombineerd met ei, ham en boter kun je kiezen voor een Chardonnay.
  • Wil je geen alcoholisch drankje dan is ijsthee een goede keuze.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asperges, het witte goudDe aspergetijd is weer aangebroken en velen zullen weer van deze geweldige groente gaan genieten. Niet alleen de bijzond…
Asperges: bereiding en eigenschappen van het witte goudAsperges: bereiding en eigenschappen van het witte goudAsperges. Veel mensen zijn er gek op en kijken reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen is echter vri…
Superfood aspergeSuperfood aspergeAsperges kennen we in alle soorten en maten, met als bekendste de witte asperge. In het voorjaar genieten de meeste Nede…
Asperges: alles over aspergesAsperges: alles over aspergesAsperges zijn volgens veel mensen de lekkerste groenten die er zijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de bijzondere…

De nieuwe haring - gezond en lekkerHaringen zijn vissen die gevangen worden in de Noordzee. De Maatjesharing wordt meestal tussen mei en tot juli gevangen.…
Blinde vinken en slavinkenBlinde vinken en slavinkenBlinde vinken en slavinken: heel veel mensen halen deze twee door elkaar. Daarom gaan we het verschil eens goed uitlegge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • www.maggi.nl
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.