Blinde vinken en slavinken
Blinde vinken en slavinken: heel veel mensen halen deze twee door elkaar. Daarom gaan we het verschil eens goed uitleggen. Weet je trouwens waar de blinde vinken de slavink vandaan komt en hoe je deze klaarmaakt?
Echte vinken eten
Het klinkt wat vreemd maar het is echt zo: in vroegere tijden aten mensen echte vinken. in sommige landen zal het nog steeds gebeuren, maar in Nederland niet meer. Een vink was een ware delicatesse en kon alleen maar betaald worden door rijke mensen. Vooral in de 16e eeuw en later werden en veel zangvogels gegeten. Ze werden gevangen en gedood, waarna ze al snel op de eettafel terecht kwamen. Niet alleen vinken maar ook spreeuwen, kraaien en andere zangvogels waren het haasje.
Op een gegeven moment werd het vangen van vinken zelfs een sport: er werden vinkenbanen aangelegd. Men kon dan toekijken hoe de deelnemers vinken probeerden te vangen.Vanaf 1912 kwam er de vogelwet: vanaf nu mochten er geen vinken of andere zangvogels meer worden gevangen en gegeten.
De blinde vink
In de tijd dat vinken nog op het menu stonden, wilden de arme mensen niet achterblijven. Ze verzonnen hun eigen variatie op de vink: de blinde vink. Ze rolden wat vlees in een dun plakje vlees. Uiteindelijk werd dit kalfsgehakt, gerold in een dun plakje rundvlees of kalfsvlees. De benaming blinde vink kan hiervan afkomstig zijn: van het feit dat het rolletje vlees een nepvink was zonder kop, dus zonder ogen. Blind dus. Een blinde vink kreeg je dan
Een ander verhaal dat de ronde doet is dat de benaming afkomt van het vinkenzetten. Het vinkenzetten is een wedstrijd waarbij vinken in kooitjes worden gezet langs een weg. De vinkeneigenaar moet in 1 uur tijd tellen hoe vaak een vink een lied zingt. Omdat de vink niet afgeleid mocht worden, werd de vink vaak blind gemaakt. Waarschijnlijk waren de mensen toen nog slim genoeg om gewoon een doek over de kooi te hangen, iets dat men nu wel doet. Hoe dan ook, in vroegere tijden werd de wedstrijd vinkenzetten dus met blinde vinken gespeeld. Het rolletje vlees zou dan ook niet gemaakt zijn door arme mensen die een vink wilden eten, maar door een creatieveling die graag met vlees speelt.
Slavink
Weet je wat je op je bord hebt liggen, een slavink of een blinde vink? De meeste mensen noemen het allemaal een blinde vink. Maar een slavink is weer iets anders: het is half-om-halfgehakt met een plakje ontbijtspek eromheen. Waarschijnlijk in de jaren 50 uitgevonden door weer een creatieveling. Waar de benaming vanaf komt is ook weer onduidelijk. De een zegt van slager Vink, de ander zegt vanwege het feit dat je er sla bij moest eten.
Vinkenrecept
Een blinde vink of een slavink, het zijn beiden producten die snel klaar te maken zijn. Doe at olie of boter in een pan en laat het warm worden. Vink erin en om en om gaar laten worden. Daarbij moet de deksel schuin op de pan staan. Dreigt je vink aan te branden? Een scheutje water erbij zorgt ervoor dat hij goed gaar wordt en niet aanbrand.
Blinde vinken of slavinken zijn heerlijk bij gebakken aardappeltjes, groenten en een salade. Je kan vinken ook bij een stamppot opdienen.