Blinde vinken en slavinken

Blinde vinken en slavinken Blinde vinken en slavinken: heel veel mensen halen deze twee door elkaar. Daarom gaan we het verschil eens goed uitleggen. Weet je trouwens waar de blinde vinken de slavink vandaan komt en hoe je deze klaarmaakt?

Echte vinken eten

Het klinkt wat vreemd maar het is echt zo: in vroegere tijden aten mensen echte vinken. in sommige landen zal het nog steeds gebeuren, maar in Nederland niet meer. Een vink was een ware delicatesse en kon alleen maar betaald worden door rijke mensen. Vooral in de 16e eeuw en later werden en veel zangvogels gegeten. Ze werden gevangen en gedood, waarna ze al snel op de eettafel terecht kwamen. Niet alleen vinken maar ook spreeuwen, kraaien en andere zangvogels waren het haasje.

Op een gegeven moment werd het vangen van vinken zelfs een sport: er werden vinkenbanen aangelegd. Men kon dan toekijken hoe de deelnemers vinken probeerden te vangen.Vanaf 1912 kwam er de vogelwet: vanaf nu mochten er geen vinken of andere zangvogels meer worden gevangen en gegeten.

De blinde vink

In de tijd dat vinken nog op het menu stonden, wilden de arme mensen niet achterblijven. Ze verzonnen hun eigen variatie op de vink: de blinde vink. Ze rolden wat vlees in een dun plakje vlees. Uiteindelijk werd dit kalfsgehakt, gerold in een dun plakje rundvlees of kalfsvlees. De benaming blinde vink kan hiervan afkomstig zijn: van het feit dat het rolletje vlees een nepvink was zonder kop, dus zonder ogen. Blind dus. Een blinde vink kreeg je dan

Een ander verhaal dat de ronde doet is dat de benaming afkomt van het vinkenzetten. Het vinkenzetten is een wedstrijd waarbij vinken in kooitjes worden gezet langs een weg. De vinkeneigenaar moet in 1 uur tijd tellen hoe vaak een vink een lied zingt. Omdat de vink niet afgeleid mocht worden, werd de vink vaak blind gemaakt. Waarschijnlijk waren de mensen toen nog slim genoeg om gewoon een doek over de kooi te hangen, iets dat men nu wel doet. Hoe dan ook, in vroegere tijden werd de wedstrijd vinkenzetten dus met blinde vinken gespeeld. Het rolletje vlees zou dan ook niet gemaakt zijn door arme mensen die een vink wilden eten, maar door een creatieveling die graag met vlees speelt.

Slavink

Weet je wat je op je bord hebt liggen, een slavink of een blinde vink? De meeste mensen noemen het allemaal een blinde vink. Maar een slavink is weer iets anders: het is half-om-halfgehakt met een plakje ontbijtspek eromheen. Waarschijnlijk in de jaren 50 uitgevonden door weer een creatieveling. Waar de benaming vanaf komt is ook weer onduidelijk. De een zegt van slager Vink, de ander zegt vanwege het feit dat je er sla bij moest eten.

Vinkenrecept

Een blinde vink of een slavink, het zijn beiden producten die snel klaar te maken zijn. Doe at olie of boter in een pan en laat het warm worden. Vink erin en om en om gaar laten worden. Daarbij moet de deksel schuin op de pan staan. Dreigt je vink aan te branden? Een scheutje water erbij zorgt ervoor dat hij goed gaar wordt en niet aanbrand.

Blinde vinken of slavinken zijn heerlijk bij gebakken aardappeltjes, groenten en een salade. Je kan vinken ook bij een stamppot opdienen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vink, een oer-Hollandse vogelDe vink, een oer-Hollandse vogelDe vink is een zeer algemene broedvogel in Nederland. Deze vogel broedt in diverse terreintypen. Vooral in de winter is…
Vinken en hun kenmerken, waaronder de vinkenslagVinken en hun kenmerken, waaronder de vinkenslagVinken komen wereldwijd voor behalve in Australië en in de poolgebieden. Vinken leven in een bosrijke omgeving, in groen…
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…
Blinde bij: zweefvlieg met het uiterlijk van de honingbijBlinde bij: zweefvlieg met het uiterlijk van de honingbijDe blinde bij is een zweefvlieg en is niet blind. De blinde bij heeft de naam te danken aan het feit dat de zweefvlieg z…

Asperges: koken, kooktijd, bereiden en bewarenAsperges: koken, kooktijd, bereiden en bewarenDe asperge/het witte goud is een seizoensgroente, je kunt asperges verkrijgen tussen half april en eind juni. Waarom zij…
Lijnzaadolie en zonnebloemolieLijnzaadolie en zonnebloemolieGeef jij lijnzaadolie en zonnebloemolie aan je huisdier? Veel mensen weten niet eens waarom ze het geven, want het zal w…
Bronnen en referenties
  • http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/0/artikel/print/6061/De_Vooruitgang:_In_roomboter_gebakken_spreeuwen.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.