High Tea, een feestje aan tafel
Naast de Big Ben, Harrods, links rijden en regen hoort ook een High Tea bij Engeland. Immiddels is dit theeritueel niet alleen het kanaal overgestoken maar de wereld rond gegaan. Zelfs in Nederland wint het aan populairiteit en zeker niet alleen in de horeca. Ook thuis genieten steeds meer mensen van deze heerlijke theebeleving met sandwiches, scones, clotted cream en natuurlijk jam.
Geschiedenis
Rond 1840 ontstond het theeritueel dat later High Tea is gaan heten. Gravin Anna Russell van Bedford wilde graag het hongergevoel verdrijven waardoor zij geplaagd werd tussen de lunch en het late diner. Daarom droeg ze haar butler op om tegen 5 uur 's middags thee met sandwiches en cake op haar kamer te serveren. Niet lang daarna nodigde zij ook haar vriendinnen uit en verhuisde de tea party naar de zitkamer, waarmee een nieuw sociaal fenomeen was geboren.
Factoren die de kwaliteit van thee bepalen
Factoren die de kwaliteit van thee bepalen zijn:
- klimaat van de streek;
- hoogteligging van de plantage;
- samenstelling van de bodem;
- seizoen waarin wordt geplukt;
- wijze van plukken.
Beste basis voor High Tea
Bij een High Tea drink je bij voorkeur zwarte thee. Dat komt omdat er van oorsprong (dus toen de High Tea ontstond) nog geen andere theesoorten dan zwarte thee in Europa waren. Maar ook vandaag de dag combineert de volle en mooie smaak van zwarte thee nog altijd het beste met zowel de zoete als de hartige hapjes.
Soorten thee
Er bestaat naast zwarte thee ook groene en witte thee.
Groene thee
Deze thee wordt al duizenden jaren in Azië gedronken. Het is een ongefermenteerde thee, mooi helder van kleur en heerlijk verkwikkend. Door de fijngesorteerde blaadjes krijg je een intense smaak en komen de goede stofjes in thee gemakkelijk vrij. Verder zit groene thee boordevol antioxidanten, die het afweersysteem van je lichaamscellen ondersteunen. Twee tot drie kopjes groene thee per dag is gelijk aan 300 tot 450 ml, die al een aanzienlijke bijdrage leveren aan de dagelijkse antioxidanteninname.
Zwarte thee
Deze drie theesoorten worden alle gemaakt van de blaadjes van de theestruik Camellia sinensis. De zwarte thee ontstaat door de groene theeblaadjes te verflenzen, te rollen, te fermenteren en te drogen. Zo krijgen de theeblaadjes hun karakteristieke donkere kleur en rijke smaak. Voor deze zwarte thee worden alleen de beste blaadjes gebruikt. De thee wordt geplukt als 'two leaves and a bud'. Dit is de zogenaamde 'fijnpluk'.
Afternoon Tea
Wat in Nederland High Tea wordt genoemd heet in Engeland Afternoon Tea of 5 o' clock Tea. De Engelse High Tea is een avondmaaltijd met koude vleeswaren, gebakken eieren, vis, sandwiches en natuurlijk thee. Er kan in thee een groot smaakverschil optreden. Een periode met wat minder zon of wat meer neerslag kan immers al leiden tot grote smaakverschillen op één plantage. Het is dan een teken van vakmanschap om ondanks die verschillen melanges samen te stellen met een constante smaak, geur en uiterlijk. Voor de English Tea Blend worden wel tot 20 verschillende theesoorten gebruikt.
Thee-eigenschappen
Thee kent vele goede eigenschappen, te weten:
Goed voor de dorst.
Een mens heeft dagelijks ongeveer 1,5 liter vocht nodig. Bij warm weer of bij fysieke inspanning zelfs nog meer. Thee kan op een verantwoorde wijze bijdragen aan de inname van voldoende vocht: als je thee zonder suiker drinkt bevat het geen calorieën.
Veilig voor het gebit
Alle warme Pickwick theesoorten (ook die met vruchtensmaak) zijn pH-neutraal. Dat betekent dat de thee niet zo zuur is en dat is wel zo prettig voor je gebit. Zure dranken, etenswaren en light frisdranken kunnen tanden en kiezen aantasten.
Bron van anti-oxidanten
Behalve lekker is thee ook een natuurlijke bron van anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten ondersteunen het afweersysteem van de lichaamscellen. Dus niet alleen
groene thee is rijk aan anti-oxidanten, ze komen ook in zwarte thee veel voor. Zo kunnen 2 à 3 kopjes thee per dag al een aanzienlijke bijdrage leveren aan de inname van dagelijkse anti-oxidanten.
Concentratie bevorderend
Thee bevat van nature cafeine dat een licht stimulerend effect heeft . Hierdoor kun je je beter concentreren. Een paar kopjes thee drinken per dag is dus een prima gewoonte.
Thee zetten: per land een eigen ritueel
- In Nederland zijn we gewoon de thee liefst puur of met een beetje suiker of melk te drinken;
- In Marokko echter drinken ze thee met verse blaadjes munt en een enorme hoeveelheid suiker;
- In Japan is theedrinken een hele ceremonie en draait het om het bereiken van innerlijke rust;
- Engeland heeft zijn Afternoon Tea en High Tea.
Zo heeft ieder land zijn voorkeuren en eigen theerituelen.
Rooibosthee
Los van een High Tea of Afternoon Tea kun je heerlijk ontspannen met rooibosthee. Rooibos komt van de naaldvormige blaadjes van de Aspalathus linearis, een struik uit Zuid-Afrika. Na het plukken worden de blaadjes fijngestampt en gedroogd waardoor de roodbruine kleur ontstaat. Rooibos bevat geen theïne, waardoor je het dus goed kunt drinken voor je gaat slapen.
Kruidenthee met een vleugje fruit
Van oudsher is de natuurlijke kracht van kruiden bekend. Door ze in een speciale verhouding te mengen en ze te verrijken met een beetje fruit krijg je een ware kruiden wellness. Het zijn extra lekkere kruidenmelanges waarvan je met een weldadig gevoel kunt genieten tijdens de dagelijkse theemomenten.
Gouden regels voor het thee zetten
- 1. Breng koud water snel aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken om het zachter te maken. Gebruik je mineraal water, dan komt de theesmaak nog beter tot zijn recht;
- 2. Verwarm de theepot voor met een klein beetje kokend water;
- 3. Hang een theezakje in de pot en schenk het kokende water in de pot. Gebruik 2 zakjes van 4 gram per liter;
- 4. laat de thee 2 tot 4 minuten trekken. Daarna wordt de thee te bitter;
- 5. Verwijder de theezakjes na het trekken en roer de thee even door voor een gelijkmatige smaak.
Geniet er van!
Een ontspannen theemoment
Wil je alleen voor jezelf een kopje thee zetten? Maak er dan een ontspannen theemoment van. Schenk kokend water in een theekopje, kijk hoe het theezakje het water kleurt. Pak het kopje rustig op en voel de warmte in je hand. Ruik de geur van de thee en voel de stoom in je gezicht. Proef de thee en voel het in je mond. Zet het kopje vervolgens weer rustig en aandachtig neer. Herhaal dit ritueel tot je theekopje leeg is.
Zelf een High Tea organiseren
- Een High Tea is ideaal om met je vrienden en vriendinnen gezellig bij te praten. Fijn is dat je alles van te voren kunt voorbereiden en dus niet telkens naar de keuken hoeft zoals tijdens een dinertje s 'avonds;
- Je kunt menukaartjes maken, zodat men weet wat er gegeten wordt. Wat zit er op de sandwiches, welke jam serveer je bij de scones en welke thee drink je? Met een leuk menukaartje weten de gasten precies wat ze kunnen verwachten;
- Je hoeft de High Tea niet aan de eettafel te serveren. Ook de zithoek is prima. Lekker onderuit op de bank genieten en bijpraten met de vrienden. Bij een kille wind buiten is het heerlijjk om een open haard aan te steken;
- Met bordjes, theeservies en hapjes staat de tafel al snel overvol. Met een etagère los je veel drukte op. Onderop leg je de sandwiches, de scones in het midden en de zoetigheid on top;
- De gasten kun je eventueel uitnodigen per e-mail of per post. Een stuk specialer dan per telefoon. Hoewel dat natuurlijk ook kan.