Eten bewaren: hoe houd je eten het langst vers
Hoe bewaar je allerlei eten? Het ene hoort in de koelkast het andere op de fruitschaal. Bananen horen niet in de koelkast en tomaten ook niet. En stokbrood kan langer bewaard blijven met een simpele oplossing. Namelijk met een appel. De manieren op het beste eten te bewaren. En ook hoe lang je voedingsmiddelen kunt bewaren.
Bananen bewaren
Bananen horen thuis op de fruitschaal en niet in de koelkast. In de koelkast worden ze enorm snel bruin en verliezen ze hun smaak. Wie zijn banen lang wil bewaren kan ze het beste eerst in een krant wikkelen. Dan worden ze namelijk minder snel rijp. Leg ze vervolgens op de fruitschaal. Geen fraai gezicht, maar die kan ook uit het zicht staan.
Zout, suiker en bloem bewaren
Alle poederachtige stoffen worden snel vochtig. Wie dat wil voorkomen dan de zakjes die bijvoorbeeld in vitaminetabletten zitten op de middelen liggen. Die voorkomen namelijk dat er vocht in komt. Ook dopjes van medicijntubes bevatten een middel dat beschermt tegen vocht. Eerst wel even goed schoonmaken natuurlijk.
Brood bewaren
Stokbrood bewaren is vaak erg moeilijk. Met een appel verandert dat. Doe het stokbrood in de broodtrommel en leg er een appel bij. Het stokbrood blijft dan twee keer langer houdbaar dan zonder de appel. Zorg er wel voor dat de appel steeds ververst wordt.
Tomaten bewaren
Tomaten die in de koelkast worden bewaard hebben helemaal geen smaak meer. Dat komt omdat ze dan niet door kunnen rijpen. Tomaten kunnen het beste bewaard worden op een droge plaats die regelmatig geventileerd wordt en die op kamertemperatuur is. Leg de tomaten met de kronen omhoog.
Wijn bewaren zonder wijnkelder
Wijn bewaren kan het best in een kast die op temperatuur is (die verschilt per wijn en ook per soort). Maar niet iedereen heeft zo’n kast of een wijnkelder. Het beste is dan om de wijnen eerst in krantenpapier te wikkelen en ze dan vervolgens op te slaan in dozen. Wijn hoort in contact te staan met de kurk, dus ze moeten neergelegd worden. Zet ze in de koelste plaats in het huis en zorg ervoor dat de wijn niet wordt blootgesteld aan trillingen. Dus niet aan de voorkant van het huis als daar voortdurend wagens voorbij komen rijden.
Aardappelen bewaren
Aardappelen zijn planten dus ze hebben altijd de neiging om uit te lopen. Vroeger bestreken mensen ze dan met een poeder, maar dat bevatte niet de beste stoffen. Een appel tussen de aardappelen leggen heeft hetzelfde effect. Ze lopen dan veel minder snel uit en er komen dus geen kleine plantjes meer uit de groenten.
Kurk op de fruitschaal houdt fruit langer goed
Ook een kurk op de fruitschaal doet het erg goed. Wie een kurk in twee stukken snijdt, kan daardoor het fruit langer bewaren door het tussen het fruit te leggen. Bovendien worden fruitvliegen er door verjaagd. Kurk heeft trouwens meer eigenschappen. Meegekookt met inktvis of witte bonen zorgt het ervoor dat de inktvis veel malser wordt en de boontjes barsten niet meer open.
Knoflook en sjalotjes bewaren
Knoflook en sjalotjes lopen ook snel uit. Om dat te voorkomen is het voldoende om ze in een bak met grof zout te leggen. De wortels moeten dan naar beneden liggen en de knoflook en de uien blijven lang houdbaar.