Eten bewaren: hoe houd je eten het langst vers

Eten bewaren: hoe houd je eten het langst vers Hoe bewaar je allerlei eten? Het ene hoort in de koelkast het andere op de fruitschaal. Bananen horen niet in de koelkast en tomaten ook niet. En stokbrood kan langer bewaard blijven met een simpele oplossing. Namelijk met een appel. De manieren op het beste eten te bewaren. En ook hoe lang je voedingsmiddelen kunt bewaren.

Bananen bewaren

Bananen horen thuis op de fruitschaal en niet in de koelkast. In de koelkast worden ze enorm snel bruin en verliezen ze hun smaak. Wie zijn banen lang wil bewaren kan ze het beste eerst in een krant wikkelen. Dan worden ze namelijk minder snel rijp. Leg ze vervolgens op de fruitschaal. Geen fraai gezicht, maar die kan ook uit het zicht staan.

Zout, suiker en bloem bewaren

Alle poederachtige stoffen worden snel vochtig. Wie dat wil voorkomen dan de zakjes die bijvoorbeeld in vitaminetabletten zitten op de middelen liggen. Die voorkomen namelijk dat er vocht in komt. Ook dopjes van medicijntubes bevatten een middel dat beschermt tegen vocht. Eerst wel even goed schoonmaken natuurlijk.

Brood bewaren

Stokbrood bewaren is vaak erg moeilijk. Met een appel verandert dat. Doe het stokbrood in de broodtrommel en leg er een appel bij. Het stokbrood blijft dan twee keer langer houdbaar dan zonder de appel. Zorg er wel voor dat de appel steeds ververst wordt.

Tomaten bewaren

Tomaten die in de koelkast worden bewaard hebben helemaal geen smaak meer. Dat komt omdat ze dan niet door kunnen rijpen. Tomaten kunnen het beste bewaard worden op een droge plaats die regelmatig geventileerd wordt en die op kamertemperatuur is. Leg de tomaten met de kronen omhoog.

Wijn bewaren zonder wijnkelder

Wijn bewaren kan het best in een kast die op temperatuur is (die verschilt per wijn en ook per soort). Maar niet iedereen heeft zon kast of een wijnkelder. Het beste is dan om de wijnen eerst in krantenpapier te wikkelen en ze dan vervolgens op te slaan in dozen. Wijn hoort in contact te staan met de kurk, dus ze moeten neergelegd worden. Zet ze in de koelste plaats in het huis en zorg ervoor dat de wijn niet wordt blootgesteld aan trillingen. Dus niet aan de voorkant van het huis als daar voortdurend wagens voorbij komen rijden.

Aardappelen bewaren

Aardappelen zijn planten dus ze hebben altijd de neiging om uit te lopen. Vroeger bestreken mensen ze dan met een poeder, maar dat bevatte niet de beste stoffen. Een appel tussen de aardappelen leggen heeft hetzelfde effect. Ze lopen dan veel minder snel uit en er komen dus geen kleine plantjes meer uit de groenten.

Kurk op de fruitschaal houdt fruit langer goed

Ook een kurk op de fruitschaal doet het erg goed. Wie een kurk in twee stukken snijdt, kan daardoor het fruit langer bewaren door het tussen het fruit te leggen. Bovendien worden fruitvliegen er door verjaagd. Kurk heeft trouwens meer eigenschappen. Meegekookt met inktvis of witte bonen zorgt het ervoor dat de inktvis veel malser wordt en de boontjes barsten niet meer open.

Knoflook en sjalotjes bewaren

Knoflook en sjalotjes lopen ook snel uit. Om dat te voorkomen is het voldoende om ze in een bak met grof zout te leggen. De wortels moeten dan naar beneden liggen en de knoflook en de uien blijven lang houdbaar.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak zelf quiche! 3 Overheerlijke recepten voor quicheMaak zelf quiche! 3 Overheerlijke recepten voor quicheEen quiche met aardappelen en zalm, champignons en spinazie of prei en geitenkaas? Het is allemaal mogelijk en het is ee…
Originele recepten voor PasenOriginele recepten voor PasenWanneer de lente in aantocht is, betekent dat dat het alweer bijna Pasen is! Pasen is de eerste feestdag in de lente en…
Voedsel bewaren:bewaartips groenten, fruit, zuivel en vleesGroenten, fruit, zuivel en vlees zijn onderhevig aan bederving als je ze niet op de juiste manier bewaart. Per productgr…
Tapas steeds populairderTapas worden steeds populairder en naast de restaurants zijn er in de winkels ook kant-en-klare Tapas pakketten te koop.…

Gezond fastfood uit eigen keukenGezond fastfood uit eigen keukenFastfood is in de regel niet gezond, maar wat als je haast hebt en geen tijd om te koken? Snel even langs de snackbar, d…
Champagne: tradities en gebruikenChampagne is een mousserende witte wijn afkomstig uit de Franse streek Champagne. Als de mousserende wijn niet uit deze…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 29-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.