Gezond fastfood uit eigen keuken

Gezond fastfood uit eigen keuken Fastfood is in de regel niet gezond, maar wat als je haast hebt en geen tijd om te koken? Snel even langs de snackbar, de McDonald's of de Burger King?

Wanneer je alleen tijd hebt voor een snelle maaltijd

Iedereen kent het wel, je hebt van die dagen dat je eigenlijk geen tijd hebt om te koken. Je komt net uit je werk, de kinderen moeten naar sport of naar een schoolavond, je hebt een verjaardagsfeestje. Soms is het rennen en vliegen om alle verplichtingen die je hebt te kunnen nakomen. Gezond eten schiet er dan al gauw bij in. Een ritje langs de snackbar op weg naar de afspraak is dan al gauw gemaakt. Maar we weten inmiddels dat het fastfood uit snackbars en fastfoodrestaurants niet erg gezond is. Voor een keer helemaal niet erg, maar wanneer je wekelijks zo'n avond hebt met geen tijd om te koken, dan wordt het toch echt te veel fastfood wat je lichaam te verwerken krijgt. Tegenwoordig zijn er ook veel meer mogelijkheden om eten thuis te laten bezorgen, maar ook dit beperkt zich meestal tot calorierijk eten zoals snackbarvoedsel, pizza of chinees. Naast het feit dat deze maaltijden stuk voor stuk te veel calorieën bevatten zijn ze ook nog eens erg duur, waardoor je met een gezin van 4 personen al gauw € 30,-- kwijt bent voor een maaltijd.

Gezond fastfood uit eigen keuken

In dezelfde tijd dat je naar het fastfoodrestaurant rijdt, wacht op de bezorger van je bestelde eten of wacht in de rij voor de Drive Thru, bereid je zelf een snel en lekker fastfood maal, wat ook nog eens gezond is. Hieronder een aantal tips:
  • De avondmaaltijd hoeft niet altijd warm te zijn. Het is niet erg om één keer per week een broodmaaltijd te eten als avondeten, je kunt iets extra lekkers voor op brood in huis halen zoals een blikje vis of je kunt een snelle omelet maken voor op brood.
  • Kant en klaar naturel pannenkoeken. Deze kun je razendsnel opwarmen in de magnetron. Ze bevatten niet veel vet en wanneer je ze belegt met stukjes banaan en een beetje vanille-ijs, zijn ze een ware traktatie.
  • Een bakje cornflakes, een bord pap of een kommetje muesli eten we eigenlijk altijd als ontbijt. Maar bij veel haast, kun je dit ook een keertje 's-avonds eten. Vooral voor kinderen eet het lekker snel weg. Dit is erg gemakkelijk, wanneer je erg veel haast hebt. Een boterham of warme maaltijd eet een kind vaak minder snel op. Bovendien bevat het voldoende gezonde voedingsstoffen om eens een keer een avondmaaltijd te vervangen.
  • Maak eens gezellig wat koude wraps klaar. Wraps of soft taco's hoef je niet perse te vullen met warm vlees en groenten. Je kunt ze ook koud eten. Een lekker recept is om de wraps te besmeren met een laagje Philadelfia Bieslook Light, vervolgens in het midden een reepje gerookte zalmsnippers. Daar bovenop nog wat sla. De wraps oprollen, en klaar. Wanneer iemand niet van vis houdt, kun je de zalm vervangen door gerookte kipfilet of blokjes ham. Wanneer je erg veel haast hebt, dan kun je de wraps wat strakker oprollen, in tweeën snijden en in een broodtrommeltje meenemen. Kinderen kunnen de wraps dan in de auto opeten.
  • Maak een lekkere frisse maaltijdsalade. IJsbergsla met stukjes gerookte kip, blokjes kaas, blokjes appel, dunne schijfjes komkommer en wat Yofresh dressing maakt een heerlijke salade. Je kunt eindeloos variëren en voedingsmiddelen toevoegen. Varieer met tonijn uit blik, garnalen, kipfilet, ui, mais, wortel, tomaat. Lekker wat stokbrood er naast en je hebt een volledige maaltijd.
  • Maak lekkere broodjes klaar. Een volkorenbol met carpaccio, pesto en sla is erg lekker. Snijd hiervoor een volkorenbol door midden, beleg deze met 2 of 3 plakjes carpaccio, smeer hier wat kant en klare pesto op. Vervolgens bedekken met wat gemengde sla. Een Italiaanse bol met gerookte zalm en sla is ook erg lekker en gemakkelijk. Eerst de broodjes besmeren met een laagje Bressot of Philadelfia Bieslook is ook erg lekker.
  • Een knakworstje op een broodje is snel klaar en vooral kinderen zijn hier vaak dol op. Kies voor runderknakworstjes. Deze bevatten minder vet en zijn gezonder dan gewone knakworstjes.
  • Tegenwoordig zijn er ook gezonde kant en klaar maaltijden te koop. Albert Heijn verkoopt lekkere stoommaaltijden. Deze zijn snel te bereiden in de magnetron en hebben gezonde voedingswaarden. De bakken nasi, bami, pasta stamppot zijn ook gemakkelijk en snel in de magnetron klaar te maken, maar deze bevatten nog vaak erg veel vet en zout.
  • Wanneer je een voldoende ruime vriezer hebt, dan kun je een klaargemaakte maaltijd invriezen. Een bak nasi of bami, macaroni, een stamppot zijn gemakkelijk in te vriezen. Wanneer je een keer weinig tijd hebt om te koken is dit gemakkelijk en snel op te warmen in de magnetron of in een koekenpan.

Iedere week gezond fastfood

Wanneer je iedere week zo'n haastdag hebt, omdat de kinderen op tijd op voetbal, muziekles of zwemles moeten zijn, wissel bovenstaande tips dan af. Dit houdt het voor de kinderen ook gevarieerd en afwisseling in het eetpatroon is gezonder voor je lichaam, dan iedere keer hetzelfde te eten. Zou je meerdere dagen in de week geen tijd hebben om te koken, dan is het niet voldoende om op deze dagen altijd zo te eten. Het beste is dan, om wanneer je kookt dubbele porties te koken. Zodat je op de avonden waarop je weinig tijd hebt, de extra gekookte portie kunt opwarmen en eten.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?Zo'n twee miljoen Nederlanders eten minstens één keer per week in een snackbar of ander fastfoodrestaurant. Als tussendo…
Wat is fastfoodWat is fastfoodFastfood, bijna iedereen eet het wel eens omdat het bijvoorbeeld lekker is, snel gaat of goedkoop lijkt. De fastfoodkete…
Een hoge bloedsuikerspiegel omlaag krijgenEen hoge bloedsuikerspiegel omlaag krijgenLees hier alles over hoe je een hoge bloedsuikerspiegel omlaag kunt krijgen. Hier kun je vinden wat je het beste kunt et…
Fastfood voor kinderen: verbieden of niet?Fastfood voor kinderen: verbieden of niet?Het merendeel van de kinderen is enorm verzot op fastfood. Hamburgers, pizza's en snacks uit de frituur zijn heel erg in…

Valentijn VerwendinerValentijn is dé dag waarop geliefden elkaar verrassen, elkaar verwennen en geschenkjes geven. Het is ook dé dag waarop d…
Eten bewaren: hoe houd je eten het langst versEten bewaren: hoe houd je eten het langst versHoe bewaar je allerlei eten? Het ene hoort in de koelkast het andere op de fruitschaal. Bananen horen niet in de koelkas…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.