Originele recepten voor Pasen
Wanneer de lente in aantocht is, betekent dat dat het alweer bijna Pasen is! Pasen is de eerste feestdag in de lente en is een goede reden om eens lekker uit te pakken en een paar heerlijke voorjaarsgerechten op tafel te zetten. Het is een periode van samenzijn met vrienden en familie en uitgebreid eten aan tafel. Met een aantal originele recepten maak je een heerlijk avondmaal klaar! Natuurlijk mogen hierbij de kip en het ei niet ontbreken!
Voorgerechten
Eieren in bladerdeeg
Wat heb je hiervoor nodig:
Bron: Nazreth, Rgbstock
- Bladerdeeg
- Eieren
- Plakjes bacon
- Bieslook
- Siliconen bakvormpjes
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg een half uur van te voren. Leg een bladerdeegplakje in een bakvormpje, bedek hiermee de hele binnenkant en druk hem goed aan. Verdeel de bacon over het bladerdeeg. Breek het ei en giet het in het bakvormpje. Strooi wat bieslook over het ei en breng het op smaak met peper en zout. Zet de bakvormpjes voor 15 minuten in de oven.
Ragoutpasteitjes
Wat heb je hiervoor nodig:
- 150 gram kipfilet
- 250 ml kippenbouillon
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- Plakjes champignons
- 2 theelepels mosterd
- 2 eetlepels kerrie
- peterselie, zout en peper
- Scheutje slagroom
- Bladerdeeg pasteibakjes (kant en klaar)
Bereidingswijze: Breng de kipfilet op smaak met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip. Schep de kip uit de bouillon en snijd de kip in kleine stukjes. Zet de pasteibakjes in de oven en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smelt in een pan de boter en roer met een garde de bloem door de boter tot een glad mengsel. Blijf goed roeren en laat de bloem goed gaar worden. Voeg hierna, beet je bij beetje, de bouillon toe. Doe dan de mosterd, kerriepoeder, champignon en kip erbij. Zet het vuur uit en voeg de slagroom en peterselie toe. Breng de ragout op smaak met peper en zout.
Haal de pasteibakjes uit de oven en schep de ragout in de bakjes.
Stokbrood met mozzarella en tomaat
Wat heb je hiervoor nodig:
- Stokbrood
- 2 teentjes knoflook
- 125 gram mozzarella
- 3 tomaten
- olijfolie
- Theelepeltje basilicum
- Zout en peper
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 250 graden. Snijd het stokbrood in plakjes. Pers de knoflook uit in een schaaltje en roer hier twee eetlepels olijfolie doorheen. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en leg dit op de plakjes stokbrood. Bak de broodjes in 5 minuten in de oven knapperig. Was ondertussen de tomaten en snijd ze in dunne plakjes. Haal het stokbrood uit de oven en leg de tomaatjes en de basilicum er bovenop. Breng het op smaak met peper en zout en de rest van de olie.
Hoofdgerechten
Lentesalade met radijsjes
Wat heb je hiervoor nodig:
Bron: Lusi, Rgbstock
- 100 gram sjalotjes
- 500 gram radijsjes
- Scheutje (zout)azijn
- Peterselie
- 2 Hardgekookte eieren
- Zout en peper
- Theelepeltjes mosterd
- Olijfolie
Bereidingswijze: Snijdt de sjalotjes heel fijn en de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de hardgekookte eieren in stukjes. Maak een dressing van de sjalotjes, mosterd, azijn, zout, peper en een flinke scheut olijfolie. Meng in een grote kom de radijsjes, peterselie en eieren. Giet de dressing over de salade en meng het goed door elkaar.
Gevulde aardappelen
Wat heb je hiervoor nodig:
- 8 aardappelen
- 125 gram sour cream
- 2 eetlepels bieslook
- 2 theelepel mosterd
- 2 hardgekookte eieren
- Zout en peper
- Scheutje melk
- Geraspte kaas
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden. Borstel de aardappelen schoon en dep ze goed droog. Prik de aardappelen met een vorm op een paar plaatsen met een vork. Leg de aardappelen in een ovenschaal en bak ze onafgedekt in 40 tot 50 minuten tot ze lekker zacht zijn. Haal ze hierna uit te oven en laat ze goed afkoelen. Snijd aan beide kanten van de aardappel het kapje eraf en haal de schil van het kapje eraf. Doe de rest van het kapje in een kom. Hol de aardappel helemaal uit en schep al het aardappelkruim ook weer in de kom. Roer de sour cream, kaas, bieslook, mosterd, zout en peper, ei en een scheutje melk door de aardappelkruim en meng het goed door elkaar. Lepel het mengsel in de aardappels. Zet de aardappels rechtop in een ovenschaal. Zet ze terug in de oven en bak ze nog eens 20 minuten.
Gevulde kip
Wat heb je hiervoor nodig:
- 4 kipfilets
- Bakje verse roomkaas met kruiden
- 2 eetlepels pesto
- 4 eetlepels witte port of wijn
- 8 reepjes katenspek
- Peper en zout
- Olie
Bereidingswijze: Meng in een kom de kaas, pesto, peper en zout. Leg de kip op een snijplank en snijd die aan de bovenkant in. Maak wat inkepingen en vul de kip met het kaasmengsel. Wikkel de kip in het katenspek. Verwarm een scheut olie in een pan en bak hierin de kip circa 7 minuten per kant. Blus het af met de port of wijn en roer de overige kaas door het vocht.
Nagerechten
Exotisch toetje
Wat heb je hiervoor nodig:
- Half pakje bastognekoeken
- 75 gram basterdsuiker
- 1 pakje monchou
- 75 gram margarine
- 80 ml slagroom
- Jam
- 6 kleine glaasjes
Bereidingswijze: Vermaal de koeken tot kleine kruimels. Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekruimels toe aan de gesmolten boter. Roer het geheel goed door. Vul de kleine glaasjes met het koekmengsel, ongeveer zo’n 1,5 cm hoog. Verwijder vlekjes met een keukenrol en zet het in de koelkast. Mix de monchou met de helft van de suiker. Mix in een andere schone kom de slagroom met de andere helft van de suiker en klop het mengsel stijf. Schep de monchou door de slagroom heen tot een luchtig geheel. Schep dit mengel bovenop het bastogne mengsel in de glaasjes. Doe hier bovenop de jam. Kies een jam die jij lekker vindt! Laat het toetje minstens een uur in de koelkast staan voordat je het serveert.
Paaspudding
Wat heb je hiervoor nodig:
- Paasbrood
- Blikje perzik op siroop
- 2 dl. blanke vla
- 125 ml slagroom
- 1 citroen
- Serveerglaasjes
Bereidingswijze: Snijd het paasbrood in stukjes en verdeel ze over de glazen. Sprenkel 4 eetlepels perziksiroop over het brood zodat het goed vochtig wordt. Snijd de perziken in kleine stukjes en schep ze op het brood. Rasp de gele schil van de citroen en roer het door de vla. Klop de slagroom stijf en roer met het een spatel door de vla. Verdeel het over de glazen totdat je de perzik niet meer ziet. Zet de glazen in de koelkast en laat het een paar uur goed intrekken.
Lees verder