Het gebruik van kruiden

Van kruiden wordt gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben, maar ook dat ze uitstekend gebruikt kunnen worden voor culinaire doeleinden als smaakmaker. Maar hoe komt het dat we zo vertrouwd zijn met het gebruiken van kruiden? En hebben de kruiden ook daadwerkelijk een geneeskrachtige functie?

De oorsprong van smaakmakers

Mensen kruiden hun voedsel al sinds het stenen tijdperk. In deze tijd werd ook de landbouw uitgevonden. Toen rondtrekkende volkeren voor het eerst de zaadjes van planten die ze gevonden hadden in de grond stopten, werden ze min of meer verplicht op die plek te blijven tot de planten zouden kunnen worden geoogst. Hier stopte het nomandenbestaan van deze mensen. Ook de aard van het voedsel dat ze aten veranderde. Voordat de landbouw een feit was, was men gewend voornamelijk wild te eten als voedsel. Later kwamen de groenten dus pas om de hoek kijken. Het vlees van plantenetende dieren was smakelijk, omdat deze dieren regelmatig zout likten. Het vlees van vleesetende dieren was weer smakelijk, omdat ze planteneters aten. De mens at beide diersoorten. Maar toen het moment kwam dat mensen meer planten begonnen te eten dan vlees, werd het voedsel qua smaak veel minder interessant. Planten hadden over het algemeen veel minder smaak dan dieren, hoewel er planten bestoden die een ietwat scherpe of zoete smaak hadden. Graan was hoe dan ook het belangrijkste eetbare gewas.

Natuurlijk moeten we in ogenschouw nemen dat de mens vroeger niet at om het proeven van een smaak, maar om het overleven. Doordat de mensen weinig of minder vlees aten, kregen ze minder zout binnen. In die tijd was men er ook al van bewust dat het zout een belangrijk mineraal was voor het welbevinden van je lichaam. Er moest dus een vervanger komen. Hier vond men een oplossing voor; men strooide zout over het plantaardige voedsel ter compensatie. We kunnen hier spreken van de eerste 'smaakmaker'.

Wanneer we kijken naar kruiden als smaakmaker, vinden we de oorsprong van deze 'smaakmakers' in eeuwenoude tradities. Zowel vroeger als nu kozen koks hun eigen voorraad kruiden die ze gebruiken bij het bereiden van gerechten. Natuurlijk kunt u ook zelf kruiden kweken, bijvoorbeeld in een kruidentuin. Ook kunt u kruiden kweken in kuipen of potten.

Kruiden als geneesmiddel

Wanneer we kijken naar de toepassingen van kruiden, moeten we toch vaststellen dat de medicinale functie van kruiden heel lang de belangrijkste geweest is. Tegenwoordig worden veel geneesmiddelen op chemische basis samengesteld, en dus moet de culinaire functie van kruiden concurreren met de medicinale.

Tot in de Renaissance werd er bij een medisch probleem niet geopereerd, alles werd opgelost met kruiden. Deze kruiden konden uitkomst bieden of men stierf of niet. Kruiden waren dus van levensbelang! De kruidkunde bleef lang een belangrijke rol spelen binnen de medische wereld. In de 16e en 17e eeuw werden er bij universiteiten zelfs kruidentuinen ingericht. Uit onderzoek blijkt dat veel kruiden de medicinale werking die ze lang geleden toegeschreven werden, ook daadwerkelijk hebben. Toen de werkzame bestanddelen uit kruiden chemisch konden worden nagemaakt, verdween de kruidkunde naar de achtergrond.

Tegenwoordig maakt de kruidenkunde weer een echte 'come back', mede dankzij de nieuwe 'holistische visie' op de mens die homeopaten en kruidengenezers onderschrijven.
© 2007 - 2024 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruidenGeneeskrachtige kruidenNatuurgeneeskunde wordt steeds populairder, er is dan ook steeds meer onderzoek naar verricht en de meeste mensen die ge…
Recept: Vinaigrettes met citroenRecept: Vinaigrettes met citroenEen goede vinaigrette bestaat volgens de Franse traditie uit drie eenheden olie en een eenheid rode wijnazijn. Die azijn…
Minder zout en toch smakelijke gerechtenMinder zout en toch smakelijke gerechtenZout is niet alleen een smaakmaker maar ook een stof die ons lichaam nodig heeft. Maar een hoeveelheid van 1 tot 3 gram…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…

Creatief met ijsblokjesCreatief met ijsblokjesIJsblokjes in je drinken, dat klinkt niet als iets heel ergs spectaculairs. Maar dat kun je er wel van maken! Maak bijvo…
Slasoorten en dressingsSlasoorten en dressingsSla is er in verschillende soorten en maten, in de winkels zie je ook altijd zoveel verschillende soorten liggen. Maar w…
Veron (32 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.