Recept: Vinaigrettes met citroen
Een goede vinaigrette bestaat volgens de Franse traditie uit drie eenheden olie en een eenheid rode wijnazijn. Die azijn kan je vervangen door o.a. citroen, hier vind je een paar variaties met citroen.
De basis van een goede vinaigrette
Hoewel het maken van een vinaigrette een simpel klusje lijkt, moet je toch enkele regels in acht nemen.
- De verhoudingen zijn één deel azijn op drie delen olie.
- De allerbeste kwaliteit olie is nodig.
- Peper en zout moet met beleid worden gebruikt.
- De bestanddelen moeten flink geklopt worden.
Dat resulteert in het volgend, gemakkelijke recept:
- Doe één eetlepel rode wijnazijn in een slakom en los er al roerend wat zout in op.
- Voeg lepel voor lepel de olie toe, terwijl je stevig klopt met een garde.
- Kruid de vinaigrette naar eigen smaak.
Op dit basisrecept kan je naar eigen smaak variëren door de rode wijnazijn te vervangen door o.a. citroen of een andere azijn. Ook kan je smaakmakers als kruiden of look toevoegen.
Enkele variaties met citroen
Mosterd-honingvinaigrette
- Neem een eetlepel mosterd en een eetlepel honing.
- Voeg een eetlepel citroensap toe.
- Roer er twee eetlepels olijfolie onder en klop totdat je een lobbige saus hebt.
- Peper en zout toevoegen naar eigen smaak.
Mayonaisevinaigrette
- Neem een of twee eetlepels mayonaise.
- Voeg een eetlepel citroensap toe.
- Roer er voorzichtig drie eetlepels olijfolie door.
- Kruiden met peper, zout en basilicum.
Vinaigrette voor bij de Griekse Sla
- Snij de groenten voor de griekse sla (paprika, tomaat en ajuin) boven een slakom zodat het vocht van de groenten erin wordt opgevangen.
- Voeg drie eetlepels olijf- of sla-olie en één eetlepel citroensap toe.
- Kruiden met oregano en zout.
Citroenvinaigrette
- Neem een eetlepel mosterd, een eetlepel citroensap, een eetlepel wijnazijn, vijf eetlepels olijfolie en een eierdooier.
- Gooi deze ingrediënten in een shaker en schudt goed door elkaar.
- Kruiden naar smaak met peper en zout.