Slasoorten en dressings

Slasoorten en dressings Sla is er in verschillende soorten en maten, in de winkels zie je ook altijd zoveel verschillende soorten liggen. Maar welke sla heeft welke eigenschappen, en welke benaming hoort bij de sla? En dan nog verschillende soorten olie en azijn, welke eigenschappen hebben ze en hoe zien ze eruit?

Slasoorten

  • Eetbare bloemen: zoals rozenblaadjes, viooltjes, bloeiende bieslook, Oost-Indische kers, goudsbloem, kamperfoelie en chrysanten. Worden vooral als decoratie gebruikt.
  • Eikenbladsla: is rood of groen en heeft een losse krop met lange, kleurige bladen.
  • Gemengde sla: verschillende slasoorten die per zak worden verkocht.
  • Kiemen: een nieuwe slasoort met een knapperige structuur en een zachte, grasachtige smaak.
  • IJsbergsla: grote, knapperige bladen met een zoete, waterige smaak. Kan vrij lang bewaard worden.
  • Kropsla: de bekende, lichtgroene slasoort met zachte, ronde bladen en een losse structuur.
  • Krulandijvie (frisée): heeft lange, lichtgroene, getande bladen met een mild-bittere smaak.
  • Lollo rosso of biondo: een rode (rosso) of lichtgroene (biondo) krulsla met een mild-zoete smaak.
  • Radicchio: een vaste krop met donkerrode bladen en een bittere smaak.
  • Witlof: jonge cichoreiplantjes met knapperige, witte bladen met een mild-bittere smaak.
  • Rode kropsla: rood-groene bladen met een frisse zoetige smaak.
  • Snijsla (cos): lange, groene sappige bladen met een frisse zoetige smaak. Deze sla bevat veel vitaminen.
  • Spinazie: bevat enorm veel vitaminen en ijzer en heeft een rijke smaak. Verwijder de dikke stengels en was de spinazie goed omdat er veel zand in kan zitten.
  • Veldsla: lange, donkergroene stelen met getande kleine blaadjes en een nootachtige smaak.
  • Waterkers: heeft een peperachtige, maar wel zachte smaak en donkergroene, glanzende blaadjes. Goed wassen i.v.m. slakjes.

Soorten olie

  • Chili-olie: plantaardige olie, bereid met Spaanse pepers. Deze olie, die verkrijgbaar is in oosterse winkels, geeft uw salade een pittige smaak.
  • Olijfolie: er zijn allerlei soorten olijfolie verkrijgbaar. De kleur varieert van groen en donkergroen tot lichtgeel. De extra vergine olijfolie wordt verkregen door de koude eerste persing van goede olijven en heeft de beste en sterkste smaak.
  • Pinda-olie: een zachte olie met een milde, nootachtige smaak die zowel voor bakken als voor salades geschikt is.
  • Plantaardige olie: Een 'plantaardige olie' of 'sla-olie' is meestal een mengsel van allerlei soorten olie, zoals soja-olie, zonnebloemolie, maïskiemolie of pinda-olie.
  • Sesamolie: hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Gebruik sesamolie met mate. Verkrijgbaar bij oosterse winkels en supermarkten.
  • Walnootolie: een aromatische olie met veel jodium. Gekoeld bewaren.
  • Zonnebloemolie: een milde olie van zonnebloempitten die voor alle doeleinden geschikt is.

Soorten azijn

  • Balsamico-azijn: een zoete, aromatische Italiaanse rodewijnazijn met een kenmerkende smaak, die 3 tot 8 jaar in houten vaten is gerijpt. Gebruik deze azijn met mate. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten en in delicatessenwinkels.
  • Bierazijn: donkerbruine azijn met een sterke smaak.
  • Ciderazijn: wordt gemaakt van appelpulp. Een goede azijn met een milde, zoetige smaak, die lekker is in groene salades.
  • Fruitazijn: witte-wijnazijn met zachte fruitsoorten, zoals bessen of frambozen. Koel en donker bewaren.
  • Kruidenazijn: witte-wijnazijn met verse tuinkruiden en soms ook met knoflook. Koel en donker bewaren.
  • Rijstazijn: een zoete, milde azijnsoort uit Japan en China. Lekker bij kool en wortelen. Verkrijgbaar in Oosterse winkels.
  • Witte azijn: een kleurloze, milde azijn die geschikt is voor alle doeleinden.
  • Wijnazijn: wordt gemaakt van witte of rode wijn. Gebruik witte-wijnazijn voor mayonaise.
© 2007 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sla uit eigen tuin; sla is eenvoudig zelf te telenSla uit eigen tuin; sla is eenvoudig zelf te telenSla is een heerlijke groente, die bovendien gemakkelijk zelf te telen is. Voor wie in het bezit is van een moestuin is e…
Je eigen moestuin: KropslaJe eigen moestuin: KropslaKropsla is een gemakkelijke groente die je vrij snel kunt oogsten en daardoor altijd wel ergens in de tuin kwijt kan. Sl…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Veldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogstenVeldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogstenSla heb je in verschillende soorten en afmetingen. Bij sla in je eigen moestuin denk je al snel aan de gewone grote krop…

Het gebruik van kruidenVan kruiden wordt gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben, maar ook dat ze uitstekend gebruikt kunnen worden vo…
Ik Kies Bewust-logoIk Kies Bewust-logoMet het Ik Kies Bewust-logo wil de Stichting Ik Kies Bewust de consument helpen om een verantwoorde keuze te maken met b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J4p4n, Openclipart
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Laatste update: 21-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.