Slasoorten en dressings

Slasoorten en dressingsSla is er in verschillende soorten en maten, in de winkels zie je ook altijd zoveel verschillende soorten liggen. Maar welke sla heeft welke eigenschappen, en welke benaming hoort bij de sla? En dan nog verschillende soorten olie en azijn, welke eigenschappen hebben ze en hoe zien ze eruit?

Slasoorten

  • Eetbare bloemen: zoals rozenblaadjes, viooltjes, bloeiende bieslook, Oost-Indische kers, goudsbloem, kamperfoelie en chrysanten. Worden vooral als decoratie gebruikt.
  • Eikenbladsla: is rood of groen en heeft een losse krop met lange, kleurige bladen.
  • Gemengde sla: verschillende slasoorten die per zak worden verkocht.
  • Kiemen: een nieuwe slasoort met een knapperige structuur en een zachte, grasachtige smaak.
  • IJsbergsla: grote, knapperige bladen met een zoete, waterige smaak. Kan vrij lang bewaard worden.
  • Kropsla: de bekende, lichtgroene slasoort met zachte, ronde bladen en een losse structuur.
  • Krulandijvie (frisée): heeft lange, lichtgroene, getande bladen met een mild-bittere smaak.
  • Lollo rosso of biondo: een rode (rosso) of lichtgroene (biondo) krulsla met een mild-zoete smaak.
  • Radicchio: een vaste krop met donkerrode bladen en een bittere smaak.
  • Witlof: jonge cichoreiplantjes met knapperige, witte bladen met een mild-bittere smaak.
  • Rode kropsla: rood-groene bladen met een frisse zoetige smaak.
  • Snijsla (cos): lange, groene sappige bladen met een frisse zoetige smaak. Deze sla bevat veel vitaminen.
  • Spinazie: bevat enorm veel vitaminen en ijzer en heeft een rijke smaak. Verwijder de dikke stengels en was de spinazie goed omdat er veel zand in kan zitten.
  • Veldsla: lange, donkergroene stelen met getande kleine blaadjes en een nootachtige smaak.
  • Waterkers: heeft een peperachtige, maar wel zachte smaak en donkergroene, glanzende blaadjes. Goed wassen i.v.m. slakjes.

Soorten olie

  • Chili-olie: plantaardige olie, bereid met Spaanse pepers. Deze olie, die verkrijgbaar is in oosterse winkels, geeft uw salade een pittige smaak.
  • Olijfolie: er zijn allerlei soorten olijfolie verkrijgbaar. De kleur varieert van groen en donkergroen tot lichtgeel. De extra vergine olijfolie wordt verkregen door de koude eerste persing van goede olijven en heeft de beste en sterkste smaak.
  • Pinda-olie: een zachte olie met een milde, nootachtige smaak die zowel voor bakken als voor salades geschikt is.
  • Plantaardige olie: Een 'plantaardige olie' of 'sla-olie' is meestal een mengsel van allerlei soorten olie, zoals soja-olie, zonnebloemolie, maïskiemolie of pinda-olie.
  • Sesamolie: hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Gebruik sesamolie met mate. Verkrijgbaar bij oosterse winkels en supermarkten.
  • Walnootolie: een aromatische olie met veel jodium. Gekoeld bewaren.
  • Zonnebloemolie: een milde olie van zonnebloempitten die voor alle doeleinden geschikt is.

Soorten azijn

  • Balsamico-azijn: een zoete, aromatische Italiaanse rodewijnazijn met een kenmerkende smaak, die 3 tot 8 jaar in houten vaten is gerijpt. Gebruik deze azijn met mate. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten en in delicatessenwinkels.
  • Bierazijn: donkerbruine azijn met een sterke smaak.
  • Ciderazijn: wordt gemaakt van appelpulp. Een goede azijn met een milde, zoetige smaak, die lekker is in groene salades.
  • Fruitazijn: witte-wijnazijn met zachte fruitsoorten, zoals bessen of frambozen. Koel en donker bewaren.
  • Kruidenazijn: witte-wijnazijn met verse tuinkruiden en soms ook met knoflook. Koel en donker bewaren.
  • Rijstazijn: een zoete, milde azijnsoort uit Japan en China. Lekker bij kool en wortelen. Verkrijgbaar in Oosterse winkels.
  • Witte azijn: een kleurloze, milde azijn die geschikt is voor alle doeleinden.
  • Wijnazijn: wordt gemaakt van witte of rode wijn. Gebruik witte-wijnazijn voor mayonaise.
© 2007 - 2025 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J4p4n, Openclipart