Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!

Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips! Zit je krap bij kas? Heb je geen zin om te koken? Maak dan een van deze makkelijke, gezonde en kostenbesparende maaltijden! Volg daarbij de handige tips op om kosten en tijd te besparen, en je zult versteld staan van de resultaten!

Goedkope, snelle en gezonde maaltijden

Heb je even geen zin om te koken, maar heb je ook niet veel geld te besteden? Of zit je sowieso krap bij kas? Maak dan eens een van de volgende gerechten:

Frittata

Een gerecht dat oorspronkelijk wordt gemaakt van de groenten en pasta's die over zijn van andere dagen. Het is een kruising tussen een pizza, een omelet en een pannenkoek. Erg handig om je restjes op te maken!

Kip en tauge op een broodje

Kip is relatief goedkoop, een goede bron van eiwitten en het gerecht is snel gemaakt.

Omelet met roerbakgroenten

Makkelijk en goedkoop. Ook nog een goede (en goedkope) bron van eiwitten en gezond door de groenten.

Pannenkoeken met banaan of appel

Maak de pannenkoeken wel zelf met melk, meel en eieren.

Tips

Op veel manieren kun je kosten en tijd besparen. Zorg ervoor dat je deze tips je eigen maakt, en dat ze niet weer vervliegen na een periode.

Kosten besparen

 • Let op de aanbiedingen! Denk echter wel nog steeds na, want sommige aanbiedingen zijn nog steeds erg duur! Een onbekend merk dat niet in de aanbieding kan heel goed nog steeds goedkoper zijn dan een A-merk in de aanbieding!
 • Koop niet te veel! De aanbevolen hoeveelheid vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers per dag is bijvoorbeeld 100 tot 125 gram.
 • Koop B-merken. Deze hebben vaak een goede prijs/kwaliteit-verhouding.
 • Koop geen kant-en-klaarmaaltijden. Deze maaltijden zijn duur en bevatten vaak niet de juiste proporties.
 • Koop grote verpakkingen van producten die je vaak nodig hebt, zoals rijst en aardappelen.
 • Pizza bestellen is erg duur. Je zit al snel hoger dan 7 euro per pizza. De pizza in de supermarkt is al een stuk goedkoper, maar als je het echt goed wilt aanpakken maak je je pizza zelf.
 • Snijd groenten zelf, dat is veel goedkoper dan voorgesneden groenten.
 • Koop broodbeleg in voor een week, daarna is het meestal niet goed meer.
 • Bereid je maaltijd met groenten van het seizoen: groenten die van ver weg moeten komen zijn natuurlijk vaak duurder.
 • Als je al sauzen gebruikt, maak ze dan zelf. Dat is goedkoper.
 • Benut restanten goed. Vries ze bijvoorbeeld in en gebruik ze later weer. Leer er ook van, dat je voortaan weet wat wel de juiste proporties zijn om te bereiden.
 • Drink natuurlijk leidingwater in plaats van bronwater.

Tijd besparen

 • Afhalen is duur. En scheelt het nu werkelijk tijd? Vervoer, bestelling doen, afrekenen, vervoer, eer je aan tafel zit heb je zelf allang een veel goedkopere maaltijd kunnen bereiden.
 • Maak een weekmenu of eet bijvoorbeeld op elke maandag hetzelfde. Zo bespaar je tijd doordat je geen gerecht hoeft te bedenken en je precies weet wat je nodig hebt. Zo kun je ook nog kosten besparen!

Als je echt krap bij kas zit!

Als je echt weinig te besteden hebt heb je wellicht iets aan de volgende tips:
 • Koop goedkope bronnen van voedingsstoffen. Eiwitten kun je bijvoorbeeld goedkoop tot je nemen door het nuttigen van eieren en tofu.
 • Koop geen mix voor pannenkoeken, maar maak deze zelf met melk, meel en eieren.
 • Bij producten die per stuk een gezamenlijke prijs hebben (bijvoorbeeld bloemkolen) zoek je de grootste uit.
 • Goedkoop brood en oud brood kun je roosteren, dan proef je niet dat het droog is.
© 2010 - 2024 Maarten-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen: leer goedkoop eten makenGeld besparen: leer goedkoop eten makenJe hebt gelukkig een baan maar toch houd je naar je zin aan het einde van de maand te weinig over om substantieel te spa…
Leer koken: op de lange termijn eenvoudig en veel besparenLeer koken: op de lange termijn eenvoudig en veel besparenJe woont op jezelf en je kunt eigenlijk nog geen ei bakken. Is dit financieel gezien een slimme situatie? Je eet namelij…
Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?In het vooruitzicht van een deugddoende vakantie is iedereen op zoek naar een goedkope vakantie zonder al teveel aan com…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…

De invloed van zout op ons lichaamDe belangrijkste bron van zout in ons eten is keukenzout. Iedereen heeft het in de kast staan en gebruikt het dagelijkse…
Het ontstaan van en de soorten hamburgerHet ontstaan van en de soorten hamburgerTegenwoordig heeft de hamburger een negatieve naam gekregen door de lage kwaliteit van het vlees, de slechte omstandighe…
Bronnen en referenties
 • http://zuinigaan.web-log.nl/zuinigaan/2008/08/tips-voor-goedk.html http://eten-en-drinken.infoyo.nl/overige/17993-goedkope-studenten-maaltijd.html
Maarten- (27 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.