Gezond koken met een budget

Gezond koken met een budget Gezond eten is natuurlijk erg belangrijk, maar met de financiële crisis zijn er veel gezinnen die weinig te besteden hebben. Veel mensen willen wel gezond eten, maar ze zijn bang dat ze het geld er niet voor hebben. Toch hoef je helemaal niet ongezond te eten wanneer je een budget hebt. Hoe kun je goedkoop eten terwijl je een budget hebt? Hoe kun je dus gezond koken met een budget?

Gezond koken met een budget

Gezond koken is belangrijk. We willen goed eten. Gezond eten is beter voor ons, zorgt ervoor dat we kunnen afvallen, we ons beter voelen en we kunnen tevens bepaalde ziektes voorkomen met gezond eten. Wanneer je niet veel geld te besteden hebt, lijkt het echter moeilijk om binnen het budget te blijven. Gezond eten kan vrij prijzig zijn. Zeker als je het ook nog eens biologisch wilt hebben. Toch hoef je echt niet ongezonde maaltijden klaar te maken wanneer je te maken hebt met een budget. Je kunt redelijk goedkoop inkopen, wanneer je maar weet waar je rekening mee kunt houden en hoe je zo goedkoop mogelijk inkopen kunt doen. Maar hoe doe je dit, wat moet je kopen en hoe zorg je dat je een budget hebt?

Maak een lijstje!

Het is heel belangrijk om een lijstje te maken van de boodschappen die je nodig hebt. Doe niet elke dag de boodschappen maar plan echt in wat je nodig hebt. Hierdoor voorkom je dat je teveel geld uitgeeft aan dingen die je niet zult eten of die je meeneemt omdat je er zin in hebt. Wanneer je van tevoren inplant wat je die week gaat eten, kun je hier ook rekening mee houden. Heb je bijvoorbeeld aubergine in een gerecht, zorg dan dat je het nog een keer eet, later die week. Zo hoef je minder snel iets weg te gooien, omdat je nog restjes hebt.

Zorg voor een basis in de kast

Wanneer je moet koken met een budget, is het handig om een soort basis in je kast te hebben. Je hoeft dan namelijk alleen verse producten erbij te kopen. Een voordeel is dat je veel producten lang kunt bewaren en dat je ze kunt kopen wanneer ze in de aanbieding zijn. Wanneer je merkt dat de voorraad op begint te raken, kun je kijken of er iets in de aanbieding is en het op deze manier goedkoop inslaan. Zorg voor sowieso een basis in je diepvries, je koelkast en je voorraadkast. Ook zul je kruiden op voorraad moeten hebben.

Voorraadkast

Zorg voor een voorraad van bijvoorbeeld deze producten. Het vormt de basis van veel gerechten en van gezonde maaltijden. Uiteraard hoef je niet alles aan te schaffen. Dit is afhankelijk van je eigen wensen.
  • Pasta
  • Rijst
  • Quinoa
  • Aardappelen
  • Uien
  • Knoflook
  • Couscous
  • Olijfolie
  • Honing
  • Bonen
  • Tomatensaus
  • Blikjes groente

Koelkast

Ook de koelkast kan een flinke voorraad hebben en veel van deze spullen kun je in de aanbieding kopen. Let wel op dat niet alles lang bewaard kan worden. Controleer altijd goed hoe het zit met de houdbaarheidsdatum.

Diepvries

Zorg dat je ook altijd wat in je diepvries hebt. Als iets ingevroren is, kun je het erg lang bewaren. Een voorraad in de diepvries kan dus heel erg handig zijn. Koop alles in de aanbieding en bespaar geld. In de diepvries kun je ook heel goed porties eten kwijt, wanneer je teveel hebt gekookt. Vooral pasta- en rijstgerechten kun je prima later nog eens opwarmen.

Kruiden

Kruiden mogen natuurlijk ook niet ontbreken in een huishouden. Kies voor kruiden die jij lekker vindt en waar je veel mee kan. Kruiden in potjes zijn lekker en daarbij lang te bewaren. Wat voorbeelden:
  • Zout
  • Peper
  • Knoflookpoeder
  • Koriander
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Kerriepoeder
  • Paprikapoeder

Pas op met vlees

Vlees is duur, dus je kunt best eens wat vegetarische dagen in je menu inplannen. Vegetarisch is gezond en kan helemaal geen kwaad. Het is dus ook een flinke besparing op de kosten. Wil je toch vlees hebben in je gerechten? Dan kun je er ook voor kiezen om minder vlees te gebruiken. Doe de helft minder van het gehakt in dan normaal. Zo doe je dubbel zo lang met je gehakt en bespaar je dus ook geld!

Kook met de dingen die je hebt

Eens in de zoveel tijd is het verstandig om eens goed te kijken wat je allemaal in huis hebt en maak daar wat lekkers van. Maak bijvoorbeeld een pasta met tomatensaus en restjes groentes of maak een lekkere ovenschotel van aubergine, aardappel, spinazie en kaas. Stap uit je comfortzone en maak nieuwe maaltijden van de spullen die je nog in huis hebt. Je zult op verrassende nieuwe recepten komen, door gewoon maar wat te proberen.

Vergelijk winkels

Wanneer je moet koken met een budget, kan het handig zijn om de prijzen in verschillende winkels eens goed te vergelijken. Kijk naar de producten die je met regelmaat koopt en zoek uit waar je het goedkoopste je producten kunt kopen. Ga ook zeker eens naar winkels als de Aldi en de Lidl. Ook hier kun je goedkoop spullen inkopen die vaak van prima kwaliteit zijn.

Pas op met aanbiedingen

Aanbiedingen in de winkels kunnen heel goed helpen om goedkoper spullen in te kopen. Toch is het niet altijd zo dat je goedkoper uit bent. Vaak denken we: ‘O, het is in de aanbieding, laat ik het maar kopen.’ Maar gebruik je het dan ook echt? In sommige gevallen kan een aanbieding zeker voordeliger zijn, bijvoorbeeld als het om producten gaat die je vaak gebruikt en die je lang kunt bewaren. Denk bij een aanbieding dus altijd heel goed na. Heb je dit nodig of red je het ook zonder? Niet kopen is altijd voordeliger dan het wel kopen, dus wees kritisch!

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrassende dingen die je met kokosolie kunt doenVerrassende dingen die je met kokosolie kunt doenHet zal je niet verrassen dat kokosolie vaak als wondermiddel wordt genoemd. Je kunt er echter meer mee dan je denkt! Ge…
Lekker eten is een genotLekker eten is een genotHet eten bereiden wordt door velen gezien als een vervelende taak, die we het liefst zo snel mogelijk afmaken. Neem nu e…
Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recep…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
De flessenlikker, een werelduitvinding!De flessenlikker, een werelduitvinding!Ook het laatste restje voedsel wil je uit de flessen of potten kunnen halen. Helaas is de bodem van flessen en potten ni…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.