Insecten eten heeft toekomst
“Doe er ook maar een schaaltje gewokte meelwormen bij. Oh ja, en een glaasje droge witte wijn.” Je zou er bijna van kokhalzen maar er zijn landen waar regelmatig gebakken, gestoofde of gewokte insecten op tafel komen. En waarom ook niet want die zitten boordevol proteïnen en smaken beslist niet verkeerd. Waarom wel wijnslakken (escargots) en geen insecten?
Zalmkwekerijen
Wat de boer niet kent dat vreet die niet, is een uitdrukking die op de meesten van ons van toepassing is. We hebben geen enkel probleem met het verorberen van een biefstukje, een koteletje, drumsticks of een Hollandse nieuwe. Toch zullen we onze eetgewoonten in de toekomst moeten aanpassen. De zee wordt leeggevist, de paling is over een aantal jaren helemaal verdwenen en zalmkwekerijen veroorzaken een grote toename van parasieten onder wilde zalmen.
Landbouwgrond
Voor veeteelt is er veel grond, voedsel, water en energie nodig. Wist u dat bij omzetting van graan in dierlijk voedsel van de eiwitten 90% verloren gaat, van de calorieën 96% en van de vezels zelfs 100%. Veel landbouwgrond wordt gebruikt om voedsel voor de veeteelt te produceren, in totaal zo’n 45 procent van de graanproductie in de wereld. Ik zeg niet dat we geen vlees ‘mogen’ eten maar willen wij in de toekomst iedereen een maaltijd gunnen zullen we wel ‘moeten’. De wereldbevolking neemt per slot van rekening elk decennium met bijna een miljard toe. In 2010 krioelt het hier op deze aardkloot van onze soortgenoten, zo’n zeven miljard.
Kip
In de bio-industrie is de kip de grootste schlemiel. Er zit nog nauwelijks smaak aan omdat die bijna letterlijk opgepompt wordt en op de leeftijd van zes weken rijp is voor de slacht. Het kuiken is eigenlijk nog geen kip en sterft dus een veel te vroege dood. Dat is wel beter voor haar want als zij langer zou blijven leven zou ze letterlijk doodgroeien omdat ze veel te zwaar wordt en door haar poten zakt. En dat alles om de prijs laag te houden.
Insecten
Nee, dan de insecten. Aan die geen gebrek. Volgens
Duurzaaminsecteneten zijn er zijn ongeveer 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. In sommige landen pakken mensen een krioelende massa wormen op, gooien die in een wokpan. Een beetje groenten erbij, wokken en smakelijk eten maar. Het eten van insecten is een goed en gezond alternatief voor de bio-industrie als u niet vegetarisch wilt worden.
Smaak
Nu iets over de smaak van insecten. Ze worden wereldwijd door 84 procent van de wereldbevolking gegeten en dat doen ze niet als die insecten vies zijn. Ze smaken gewoon heerlijk. Plantenetende insecten smaken in het algemeen naar noten, van kastanjes tot hazelnoten. Rauw zijn ze het lekkerst omdat zij veel van hun smaak verliezen als ze worden gekookt of gebakken, op een enkele uitzondering na dan.
Entomofagie
Het eten van insecten wordt entomofagie genoemd. Het is niet zo vreemd dat insecten worden gegeten. Niet alleen de smaak is goed maar ze zitten boordevol eiwitten. Bovendien zijn ze volop voorradig. Er zitten nog meer pluspunten aan het eten van insecten. Als je vlees eet dan bestaat de kans op het overbrengen van virussen. Varkens staan nu eenmaal dicht bij de mens zodat zij voor dezelfde virussen vatbaar zijn. Met insecten is dat niet het geval. Voer voor dieren levert negen keer zoveel kilo insecten op. De mestproductie van insecten is veel minder en de uitstoot van broeikasgassen is stukken lager. Je kunt zeggen dat het eten van insecten goed is voor het milieu.