Een gezellige barbecue maak je helemaal zelf

Een gezellige barbecue maak je helemaal zelf Vreemd toch dat als het 'barbecueweer' is en we massaal op deze wijze aan de dis gaan, we toch heel veel spullen kant-en-klaar neerzetten. Alleen nog het vlees of de vis op de barbecue leggen en men kan aanvallen''. Dat kan ook anders en dat wil in veel gevallen ook veel gezonder zeggen. Immers, van wat je zelf klaarmaakt weer je alle ingrediënten en dat is lang niet altijd het geval van de kant-en-klaar producten. Hoe anders kan het?

Algemeen

In plaats van alle onderdelen die een barbecue tot een succes kunnen maken, klaar te leggen, kan je ook losse ingrediënten op een apart gedeelte klaarleggen. Als je gezelschap wat groter is en je hebt meer ruimte nodig, dan is het goed hier rekening mee te houden. De barbecue-doe-het-zelvers willen alle lekkernijen in alle rust op hun bordje leggen, bekijken wat er allemaal ligt en wat ze nu eens zullen nemen. Zorg dus dat die loopruimte er is.

Aparte hoekjes voor de verschillende onderdelen van de barbecue

Begin met aparte hoekjes te maken voor de verschillende etenswaren. Denk hierbij aan:
Bron: Tohma, PixabayBron: Tohma, Pixabay
  • Vis en vlees op aparte bordjes, netjes schoongemaakt en bij voorkeur onder netten. Leg de eventueel gereedgemaakte vleesspiezen apart of maak een apart bord met vlees wat geschikt is voor een spies en laat mensen zelf het vlees aan de spies doen.
  • Groenten voor op de barbecue behoeven ook een aparte hoek en zorg dat je bakjes hebt staan met klein(er) gemaakt materiaal. Denk hierbij aan uien en paprika ringen of de gesnipperde versie.
  • De groenten die je bij je te barbecueën materiaal serveert kunnen in grotere bakken gepresenteerd worden. Denk aan verschillende slasoorten die al dan niet aangemaakt zijn met oliën of azijn.
  • De salades die je bij voorkeur zelf hebt gemaakt, presenteer je in aparte schaaltjes, voorzien van een deksel en lepel. Zet niet te veel klaar, maar vul vanuit de koeling bij. Zo voorkom je dat er uitgedroogde randen zichtbaar worden. Zet de kruiden er altijd apart bij, iedereen heeft een andere smaak. Eventuele warme sauzen (bij voorkeur zelf gemaakt) kunnen op warmhoudplaatjes gezet worden.
  • Overige zaken als hardgekookte eieren kunnen bij de groenten die je bij de barbecue kunt eten klaarzetten. Als de schaaltjes allemaal een beetje matchen ziet het er ook nog gezellig uit.
  • Het drinken zet je apart met de glazen voor hetgeen je serveert. Bij voorkeur met een koeling waar bepaalde zaken lekker fris kunnen liggen. Zorg hier ook voor een stukje vrije stabiele ruimte. Hier kan hetgeen gekozen is, ook zorgvuldig ingeschonken worden.
  • Wil je met frietjes of gebakken aardappeltjes werken, doe dit dan apart en laat mensen het vooral niet zelf doen. Zet een warmhoudplaatje bij de groenten met friet of gebakken aardappeltjes en vul zo nu en dan aan.

Randgebeuren

Indeling ruimte

De totale ruimte die je nodig hebt is afhankelijk van het aantal gasten dat je hebt uitgenodigd. Maak bij voorkeur een hoek met de voorbereidingen, een hoek waar het daadwerkelijke barbecueën plaatsvindt en een gedeelte waar je je bereide maaltijd staand of zittend kunt nuttigen. De een staat nu eenmaal liever dan de ander, dus dwing mensen niet te zitten als ze liever staan en andersom. Laat er tussenin voldoende loopruimte.

Overdag of in de avonduren

Afhankelijk van het tijdstip dat je de barbecue organiseert, kan wat zonwering ook zinvol zijn. Een zonnig stukje voor de zonaanbidders en voldoende schaduw voor degene die liever overdekt staat.

De aankleding is natuurlijk heel persoonlijk. Overdag kan je met aangeklede tafels werken en bijpassende parasols. In de avonduren kan (gekleurd)licht of kaarsen het gedeelte waar je staat of zit aankleden. Bij het gedeelte voor de voorbereiding en het barbecueën zelf is, kan wat sterker licht in de avonduren heel zinvol zijn.

Bron: FixiPixi Deluxe, PixabayBron: FixiPixi Deluxe, Pixabay
Veiligheid
Om de veiligheid te waarborgen is het goed in de buurt van de barbecue wat emmers water te zetten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Eventuele kleedjes zet je vast en kaarsen moeten stabiel staan en eventueel voorzien van een windlicht.

Tot slot

Zodra het weer enigszins in de goede richting komt, willen we massaal naar buiten en gaan barbecueën. We vinden het gezellig en knus met vrienden of als groot feest. Als je alles los van elkaar en vers klaarzet, kunnen mensen zelf bepalen wat ze nemen en eet je rustiger. Met een beetje aankleding ziet het er ook nog feestelijk uit.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Een barbecue is gezellig, en gemakkelijk. In de zomer kan dit lekker met een grote groep buiten en ook mensen die weinig…
Gezond barbecueën met veel groenten en mager vleesGezond barbecueën met veel groenten en mager vleesBij het barbecueën wordt vaak veel en vet vlees geroosterd. Dat kan ook anders! Barbecueën wordt een stuk gezonder met v…

Hapjes voor de namiddag lekkere trekHapjes voor de namiddag lekkere trekWie heeft er nooit last van? Het gaat richting 16.00uur, de lunch heeft de maag verlaten en vindt zijn weg in de darmen.…
Lekkere broodjesBroodjes serveren is natuurlijk een kwestie van lekkere broodjes klaarmaken, maar ook de wijze van presenteren verhoogd…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.