Tips voor kleine bakkers

Kinderen vinden het leuk om zelf te bakken en met eenvoudige recepten kunnen ze dit ook zelf doen. Hoe leuk u het nog vind ziet u meestal pas na afloop in als uw kind met het eindresultaat de keuken uit komt lopen (die nog wel eens op een klein slagveld kan lijken). Voordat uw kind begint met bakken is het goed aandacht te besteden aan de volgende punten. Kinderen weten op de meest bizarre en vaak cruciale momenten een in onze ogen vreemde streek uit te halen. Bovendien weten zij een heleboel dingen die voor ons heel gewoon zijn nog niet. Om ongelukken te voorkomen is het dan ook verstandig basisregels af te spreken voordat u uw kind in de keuken aan het werk laat. Hieronder een lijst van aandachtspunten.

Veiligheid en schoonmaken

 • Kleine bakkers mogen nooit met een mes in de hand hollen of dollen
 • Om te zorgen dat de kleding schoon blijft is het aan te bevelen uw kind een klein schort (of oud overhemd aan te trekken) en de mouwen goed op te stropen.
 • Leer uw kind dat bakken ook inhoudt dat de gebruikte materialen moeten worden afgewassen zodat zij deze een volgende keer schoon weer kunnen pakken. Misschien is er wat toezicht op nodig of zult u het een keer over moeten doen maar uiteindelijk heeft u hiervan profijt
 • Laat uw kind na afloop controleren of de oven (als die is gebruikt) wel echt uitstaat. In principe is het voor het kind het eenvoudigste aan te leren dat de oven direct nadat hij zijn baksel uit de oven heeft gehaald uit te zetten.
 • Laat uw kind alles wat valt direct oprapen en de plek schoon te poetsen. Dit voorkomt hopelijk dat uw hele heus straks besmeurt is met een laagje ingrediënten, maar zorgt er in ieder geval dat uw kind zich ervan bewust wordt dat dit moet gebeuren en voorkomt ongelukken (een laagje boter op de vloer kan tot een nare val leiden)

Overige basisregels

 • Laat uw kind altijd van tevoren zijn handen met zeep wassen
 • Laat uw kleine kok het recept van tevoren altijd helemaal doorlezen, of doe dit samen.
 • Kleine bakkers kunnen het beste alle benodigdheden en ingrediënten van tevoren klaarleggen zodat hij verder kan (en u niet achteraf meel op de inhoud van uw keukenkastjes aantreft)
 • Leg uw kind uit dat hete schalen niet overal op kunnen worden geplaatst. Denk hier vooral aan als u een geplastificeerd of uit kunststof korrels geperst aanrechtblad heeft.

Tips voor het bakken zelf

 • Bij veel recepten staat aangegeven hoeveel porties je ongeveer kunt verwachten. Als je ondertussen veel van het deeg snoept klopt dit natuurlijk niet meer en kun je tekort komen.
 • Om zachte boter te krijgen kun je deze het beste een uur van tevoren uit de koelkast halen en deze op een bord op kamertemperatuur laten komen. Als hier geen tijd voor is is het ook mogelijk de boter in stukken te snijden en kort in de magnetron te verwarmen (zorg ervoor dat deze niet helemaal smelt)
 • Als in het recept is aangegeven dat je het bakblik moet invetten kan dit met een klein stukje boter waarmee je alle kanten van het bakblik insmeert. Let wel heel goed op de hoekjes van het bakblik want daar blijft je cake of taart meestal het eerste plakken.
 • Voor het voorverwarmen van de oven moet je rekenen op ongeveer 10 minuten.
 • Niet elke oven werkt precies hetzelfde dus je hoeft niet precies de baktijd aan te houden die in het recept staat. Het beste kun je je bakwerk zelf in de gaten houden. Als koekjes een bruin randje krijgen zijn ze klaar en kun je ze eruit halen voordat de baktijd die in het recept staat om is.
 • Of een cake klaar is kun je controleren door er met een sate prikker in te prikken. Komt deze schoon uit je cake dan is deze gaar.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Het nut van bloem zeven tijdens het bakkenHet nut van bloem zeven tijdens het bakkenBloem is in veel baksels een hoofdingrediënt. Zo kan bloem gebruikt worden bij het bakken van cake, taarten, broden, koe…

Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…
Baby's eerste hapjeBaby's eerste hapjeZodra je kind kan en mag gaan eten zijn er tal van variatie's mogelijk. Je kunt zelf heerlijke en makkelijke hapjes voor…
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.