Baby's eerste hapje

Baby's eerste hapje Zodra je kind kan en mag gaan eten zijn er tal van variatie's mogelijk. Je kunt zelf heerlijke en makkelijke hapjes voor je kind klaarmaken. In dit artikel lees je wat je kunt maken en hoe. Je kind zal smullen!

Klaar voor meer!

Vanaf 6 maanden kun je je kind gaan bijvoeden. Dit is ook het advies van het consultatiebureau. Je kunt dan naast de melk- of borstvoeding beginnen met een fruit- of groentehapje. Eerst was het advies om te beginnen met bijvoeden vanaf 4 maanden. Dit is verhoogd naar 6 maanden i.v.m. de ontwikkeling van de darmen. Maar per kind kan het ook verschillen. Het ene kind is eerder toe aan bijvoeding dan een ander. Het beste is als je bijvoeding wilt gaan geven, dit even overlegt met het consultatiebureau.

Als je begint met bijvoeden dan kun je het beste beginnen met 1 smaak. Mocht je kind dan een allergie hebben, of iets niet lekker vinden dan hoef je niet te raden waar aan het ligt. Als je kind na een paar dagen gewend is aan de smaak dan kun je een nieuwe proberen. In het begin zal je kind niet veel eten, maar dit wordt geleidelijker meer.

Je kunt natuurlijk in de winkel een potje voeding kopen, maar zelf maken is net zo leuk en makkelijk. Nog enkele voordelen van zelf maken zijn:
  • voordelig
  • meer variatie
  • het is heerlijk om je kind te zien smullen van je zelfgemaakte creatie!

Wat heb je nodig?

Als je begint het je het volgende nodig:
  • staafmixer
  • maatbeker van glas
  • snijplank
  • mes
  • pan
  • vers fruit of groente

Bananenhapje

Hiervoor heb je 2 rijpe bananen nodig. Rijpe bananen zijn beter omdat deze minder bitter smaken. Dit is voldoende voor 1 portie.
Pel de bananen er zorg ervoor dat de slierten verwijderd zijn, deze zijn bitter. Snij de banaan in stukjes en doe ze in de maatbeker. Pureer de banaan met de staafmixer totdat er geen stukjes meer zijn. Doe de banaan in een bordje en smullen maar!
Je kunt als je overhebt het hapje invriezen, dit dien je direct te doen. In de vriezer is het 2 maanden houdbaar. Zorg ervoor als je een hapje invriest dat je op het bakje of zakje vermeld wanneer je het invriest en wat erin zit.

Perenhapje

Hiervoor het je 2 handperen nodig. De peren smaken het lekkerst als ze zachter zijn. Dit is voldoende voor 1 portie.
Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snij de peer in kleinere stukjes en doe ze in de maatbeker. Pureer de peer fijn totdat er geen stukjes meer zijn. Doe de peer in een bordje, en je hebt weer een heerlijk hapje bereid. In de vriezer is het 2 maanden houdbaar.

Natuurlijk kun je ook banaan combineren met peer. Je gebruikt dan van allebei 1 stuk.

Wortelhapje

Hiervoor het je ongeveer 150 gram verse wortels voor nodig. Dit is voldoende voor 1 portie. Maak de wortels schoon en rasp ze. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes en doe de wortel in een pan met een bodem water. Kook de wortel gaar in 10 tot 15 minuten. Pureer hierna de wortel fijn totdat er geen stukjes meer zijn. Doe de wortel in een bordje en smullen maar! Let wel op dat de wortel niet te warm is! Als je het hapje wilt invriezen doe dit dan direct en laat het niet te lang staan i.v.m. bacteriën. In de vriezer is het hapje 2 maanden houdbaar.

Als je het jezelf nog makkelijk wilt maken, maak dan per keer meer klaar zodat je het kunt invriezen. Haal de avond van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast. Het heeft dan de tijd om te ontdooien. Doe het hapje niet in de magnetron!
Je zult zien dat je kind heerlijk van je zelfgemaakte recepten gaat smullen! Als je kind groter is, is de overgang naar mee-eten ook makkelijker.
© 2008 - 2024 Angel84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde voeding is voor baby's en jonge kinderen erg belangrijk; zij moeten er namelijk van groeien en leren al op jonge…
Antwoorden op veelgestelde baby-vragenAntwoorden op veelgestelde baby-vragenNa een 9 maanden (of wellicht langer/korter) is er dan eindelijk dat kleine, lieve persoontje bij gekomen. Je wil deze b…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De eerste vier maanden heeft je baby alleen flesvoeding of borstvoeding nodig. Daarin zitten alle voedingstoffen die een…

Tips voor kleine bakkersKinderen vinden het leuk om zelf te bakken en met eenvoudige recepten kunnen ze dit ook zelf doen. Hoe leuk u het nog vi…
Koekjes bakken, tips en trucsOp een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat h…
Angel84 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.