Duurzaam en gevarieerd eten met De Krat maaltijdbox

Duurzaam en gevarieerd eten met De Krat maaltijdbox Steeds meer Nederlanders kiezen anno 2020 voor een maaltijdbox om gezond en gevarieerd te blijven eten; zo ook voor de maaltijdbox van De Krat. Kenmerkend voor maaltijdboxaanbieder De Krat is de focus op duurzaamheid. De maaltijdboxen bevatten zoveel mogelijk streekproducten die rechtstreeks bij de boer worden ingekocht. Daarnaast worden seizoensgebonden ingrediënten aangeboden en zitten de boxen boordevol groenten. Er zijn vier varianten van De Krat verkrijgbaar; namelijk de Gemakskrat, de Gemakskrat Vega, de Snelle Gezinskrat en De Weekendkrat Extra.

De Krat-maaltijdbox

De Nederlandse maaltijdboxaanbieder De Krat vindt zijn oorsprong in Amsterdam. De Krat begon in 2010 met het aanbieden van boxen in onze hoofdstad, maar is anno 2020 - met uitzondering van de Waddeneilanden - in heel Nederland verkrijgbaar. De aanbieder verkoopt vier verschillende maaltijdboxen ('kratten'): de Gemakskrat, de Gemakskrat Vega, de Snelle Gezinskrat en de Weekendkrat Extra (gegevens augustus 2020). De Krat is een van de kleinere maaltijdboxaanbieders van Nederland. In 2015 kende De Krat volgens het AD zo’n 2000 klanten.

De duurzame maaltijdbox

De Krat presenteert zichzelf als 'de duurzame maaltijdbox'. De maaltijdboxen staan dan ook bekend om de lokale producten: de ingrediënten van de maaltijden worden voornamelijk rechtstreeks bij de Nederlandse boer ingekocht. Deze Nederlandse producten worden geselecteerd door hun werkzaamheden met oog voor mens, dier en milieu.
Producten uit De Krat worden rechtstreeks bij de producent ingekocht.  / Bron: Verchmarco, Flickr (CC BY-2.0)Producten uit De Krat worden rechtstreeks bij de producent ingekocht. / Bron: Verchmarco, Flickr (CC BY-2.0)
Er is veel transparantie over deze leveranciers door een een overzicht op de website.

Slechts enkele producten die niet in Nederland worden geproduceerd, worden geïmporteerd uit het buitenland. Deze producten hebben dan wel altijd het fairtrade of biologisch keurmerk. Doordat ingrediënten met korte lijnen van Nederlandse producenten worden ingekocht, gaat het om seizoensgebonden ingrediënten.

Duurzaamheid komt ook terug in het transport naar de klant toe. Er wordt zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruikt voor het vervoer naar de klant, en waar het kan worden de boxen met de fietskoerier gebracht. Daarnaast zijn er verschillende afhaalpunten waarbij afhalen wordt gestimuleerd door een korting te geven.

De maaltijdboxen van De Krat

Anno 2020 zijn er 4 varianten van De Krat beschikbaar: De Gemakskrat, De Gemakskrat Vega, De Snelle Gezinskrat en De Weekendkrat Extra.

De Gemakskrat

Deze maaltijdbox bevat ingrediënten voor 3 verschillende maaltijden inclusief receptenboekje. De maaltijden bevatten veel groenten en één van de maaltijden is vegetarisch. De gemiddelde kooktijd is 45 minuten. Deze box is verkrijgbaar voor een huishouden van
2 tot 4 personen. Voor de bezorging kan worden gekozen uit 3 bezorgdagen: maandag, donderdag en vrijdag.

De Gemakskrat Vega

Deze maaltijdbox bevat ingrediënten voor 3 verschillende vegetarische maaltijden waarvan de recepten worden meegeleverd. De maaltijden bevatten altijd veel groenten en vleesvervangers als peulvruchten, eieren, kaas of vegaburgers. De gemiddelde kookduur voor elke maaltijd is 45 minuten. Deze box is te bestellen van 2 tot 4 personen, en kan net zoals de Gemakskrat op maandag, donderdag en vrijdag worden thuisbezorgd.

De Snelle Gezinskrat

Deze maaltijdbox bevat ingrediënten voor 3 verschillende maaltijden waarvan de recepten worden meegeleverd. De gemiddelde kookduur voor de maaltijden in deze box ligt onder de 45 minuten. Er is altijd één kant-en-klare maaltijd, een snelle maaltijd en een inspirerende maaltijd in deze box aanwezig. Deze krat is er voor een huishouden van 3 tot 5 personen en wordt alleen op maandagen bezorgd.

De Weekendkrat Extra

Deze krat bevat, zoals de naam doet vermoeden, niet alleen maaltijden maar ook veel extra's als brood, eieren, zuivelproducten en delicatessen. De te bereiden maaltijden staan bij deze krat niet vast. Deze krat is dan ook bestemd voor thuiskoks die graag creatief bezig zijn en naar eigen inzicht willen koken. Wel worden bij De Weekendkrat Extra receptideeën via de mail gestuurd. Deze box is te bestellen voor 1 tot 4 personen en kan worden geleverd op donderdagen en vrijdagen.

Prijzen van De Krat

De prijzen van maaltijdboxaanbieder De Krat verschillen anno 2020 van €39,- voor een Weekendkrat Extra voor 1 persoon tot aan €83,- voor een Snelle Gezinskrat voor 4 tot 5 personen. Actuele prijzen zijn te vinden op de website van De Krat.

Eenmalige box

Bij De Krat kun je er in tegenstelling tot andere maaltijdboxaanbieders er ook voor kiezen om een eenmalige box te bestellen. Bij tevredenheid kun je dan later een flexibel abonnement afsluiten. Ook zijn eenmalige boxen weg te geven in de vorm van een cadeaubon.

Flexibel abonnement

Het meest gebruikelijk is om een flexibel abonnement af te sluiten op De Krat. Flexibel omdat je dit abonnement makkelijk kunt pauzeren of stopzetten. Dit kun je doen door in te loggen op 'Mijn Krat' via de website. Als nieuwe klant van De Krat krijg je 10% korting op de eerste twee leveringen van het abonnement.
Maaltijden van De Krat worden verpakt in een traditioneel houten krat of fruitkistje. / Bron: Dariasophia, PixabayMaaltijden van De Krat worden verpakt in een traditioneel houten krat of fruitkistje. / Bron: Dariasophia, Pixabay
Je kunt een eerste krat afrekenen met IDeal. Daarna zal voor eventuele volgende leveringen het bedrag via automatische incasso van je rekening worden gehaald.

Bezorging van De Krat

De Krat kan, afgezien van de Waddeneilanden, door heel Nederland thuis worden afgeleverd. De Krat wordt dan gekoeld thuisbezorgd. Per krat gelden verschillende tijdvakken waarin de bestelling kan worden bezorgd. De actuele tijdvakken kun je vinden op de website van De Krat. Je ontvangt vlak voor de levering van een krat nog een bericht met een tijdsvenster van een uur, zodat je weet wanneer je de bezorger kunt verwachten. In Amsterdam wordt De Krat zoveel mogelijk duurzaam thuisbezorgd via de fietskoerier.

Afhalen in Amsterdam

Ook zijn er voor Amsterdammers verschillende ophaalmogelijkheden. Zo is De Krat af te halen bij het kantoor van De Krat en bij drie vestigingen van Parcls. Als klant krijg je €4,- afhaalkorting wanneer je De Krat bij het kantoor ophaalt, en €2,- wanneer je je je bestelling ophaalt bij een Parcls-vestiging. Ook hiervoor geldt dat actuele afhaalpunten en -kortingen te vinden zijn via de de website van De Krat.

Ervaringen met De Krat

Via de vergelijkingswebsite maaltijdbox.com is een uitgebreide review te vinden van De Krat. Daarnaast zijn ook via gebruikelijke kanalen zoals Google en de Facebookpagina van De Krat ervaringen te vinden van klanten.
© 2020 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief en gevarieerd eten met de Marley Spoon-maaltijdboxCreatief en gevarieerd eten met de Marley Spoon-maaltijdboxOm gezond en divers te blijven eten kiezen steeds meer Nederlanders anno 2020 voor een maaltijdbox. Een van de grootste…
Gezond, vers en lekker eten met een maaltijdbox!Gezond, vers en lekker eten met een maaltijdbox!Ook steeds minder tijd en zin om iets gezonds en lekkers op tafel te zetten? Om dit toch te kunnen doen met minimale ins…
Hoeveel statiegeld krijg je er eigenlijk voor?Wat is statiegeld eigenlijk? En hoeveel statiegeld krijg je eigenlijk voor een bepaalde verpakking of krat bier? In dit…
Keizer Karel, een bier om van te genietenKeizer Karel, een bier om van te genietenEén van de mooiste speciaalbieren die gebrouwen wordt in brouwerij Haacht is zeker de Keizer Karel. Ondanks zijn wat min…

Populaire Indische sambalsoortenPopulaire Indische sambalsoortenSambal is een saus die veelal in combinatie met allerlei Indische gerechten wordt gebruikt. Deze saus heeft een pittige…
Too Good To Go: de app tegen voedselverspillingToo Good To Go: de app tegen voedselverspillingIeder jaar worden in Nederland honderden miljoenen kilo's aan voedsel verspild. Per persoon was dit in 2016 gemiddeld 41…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DoomSlayer, Pixabay
  • https://www.ad.nl/economie/gemaksbox-met-eten-verovert-de-keuken~a06b849b/
  • https://www.dekrat.nl/
  • https://www.maaltijdbox.com/
  • Afbeelding bron 1: Verchmarco, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Dariasophia, Pixabay
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 03-11-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.