Too Good To Go: de app tegen voedselverspilling

Too Good To Go: de app tegen voedselverspilling Ieder jaar worden in Nederland honderden miljoenen kilo's aan voedsel verspild. Per persoon was dit in 2016 gemiddeld 41,2 kilo eten. Dit zijn ontzettend grote hoeveelheden voedsel, welke ervoor zorgden dat de app Too Good To Go in 2018 is gelanceerd. In deze app kunnen overgebleven producten van supermarkten, restaurants of speciaalzaken worden gekocht door consumenten met de missie om voedselverspilling tegen te gaan. Too Good To Go heeft inmiddels al meer dan een miljoen gebruikers, en ook al meer dan een miljoen maaltijden van de vuilnisbelt gered (april 2020).

Ontstaan van Too Good To Go

In 2018 begonnen, zoals ze zichzelf noemen, een aantal 'Waste Warriors' de strijd tegen de voedselverspilling door het lanceren van de app 'Too Good To Go' (te goed om weg te gooien). De Nederlandse app werd in Amsterdam gelanceerd op 22 januari 2018 met een 25-tal ondernemers. In de app verkochten zij hun overtallige producten die anders in de prullenbak zouden belanden.

Voordelen voor de ondernemer, consument en maatschappij

Het verkopen van restproducten is voordelig voor ondernemers om hun producten kwijt te raken en afvalverwerkingskosten te besparen. Daarnaast kan het voor meer bekendheid en nieuwe klanten zorgen. Consumenten profiteren daarnaast omdat zij vaak verrassende producten kopen voor een gunstige prijs. Ook geeft het klanten voldoening om etenswaren te redden van de prullenbak. Zo strijden zij mee met het maatschappelijke doel tegen voedselverspilling. Vanuit de overheid wordt namelijk ingezet op het halveren van de voedselverspilling in 2030 (Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, 2018).

Groei

De app Too Good To Go is vanaf januari 2018 snel gegroeid. Al in augustus 2019 is de miljoenste maaltijd gered en in september dat jaar werd de miljoenste gebruiker geregistreerd. Het bestaan van de app heeft daarnaast kunnen bijdragen aan een vermindering van de voedselverspilling in Nederland. In 2019 werd nog maar 34,3 kilo voedsel per persoon verspild, wat een vermindering is van 6,9 kilo per jaar in vergelijking met de cijfers uit 2016 (Milieucentraal, 2019). Er zijn anno 2020 meer dan 2.000 locaties waar maaltijden gered kunnen worden.

Magic Boxes

Wanneer je de app Too Good To Go hebt geïnstalleerd kun je een maaltijd redden door het aanschaffen van een 'magic box'. Wat voor producten je koopt is, zoals de naam doet vermoeden, nog niet bekend. Wel krijg je een aantal voorbeelden van wat voor producten je in de magic box kunt aantreffen. Bij een bakker zal dat bijvoorbeeld gaan om brood en gebak, bij een supermarkt om allerlei versproducten.
De inhoud van een magic box is altijd een verrassing. / Bron: Milesgehm, Flickr (CC BY-2.0)De inhoud van een magic box is altijd een verrassing. / Bron: Milesgehm, Flickr (CC BY-2.0)
De box is ongeveer drie keer zoveel waard als de prijs die je ervoor betaalt. De meeste magic boxes kosten rond de €2,99 - €5,99. Vaak wordt verzocht om een eigen tas mee te nemen. Omdat het gaat om producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt is het wel belangrijk de producten snel te consumeren of waar mogelijk in te vriezen. Dit is natuurlijk naar eigen inschatting, afhankelijk van het soort producten dat je ontvangt.

Locaties

Er zijn anno 2020 meer dan 2.000 locaties door Nederland verspreid waar eten kan worden gered van de vuilnisbelt. Veel landelijke ketens doen met verschillende vestigingen mee. Denk aan Hema, La Place, Coop, Jumbo, Albert Heijn en Spar. Maar ook veel lokale ondernemers zijn aangesloten. Ondernemers die je er tegenkomt zijn bijvoorbeeld supermarkten, pizzeria's, bloemenzaken, bakkerijen, slagerijen, restaurants en tankstations.

Locaties bij jou in de buurt

In de app Too Good To Go kun je op basis van jouw locatie dichtstbijzijnde magix boxes vinden. Dit kun je doen door te zoeken op basis van jouw eigen locatie volgens je telefoon, maar ook kun je op locatie zoeken. Je kunt de dichtstbijzijnde locaties in de buurt in een lijst bekijken waar de precieze afstanden bij staan. Ook is er een kaart beschikbaar met daarop de locaties gepind.

Betaalmethoden

Een magic box kun je via de Too Good To Go afrekenen met behulp van iDeal internetbankieren, Paypal of creditcard.

De app Too Good To Go

De app tegen voedselverspilling is zowel te downloaden in de Google Play store als in de app store van iOS.
© 2020 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent fifo voor voorraadbeheer in de horeca?Wat betekent fifo voor voorraadbeheer in de horeca?Fifo is een afkorting die staat voor 'first in, first out'. Het wordt gebruik om een systeem aan te duiden waarmee een v…
Voedselverspilling in NederlandVoedselverspilling in NederlandZowel de boer, de supermarkt als consument maakt zich schuldig aan voedselverspilling. Consumenten gooien hiervan het me…
recensieGood Night, and Good LuckGood Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo…
Hoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaaldeHoe reclame ‘Good Morning Good Morning’ bepaaldeHoe televisie als achtergrond bij het componeren invloed kon hebben op de songs van John Lennon wordt bewezen met ‘Good…

Creatief en gevarieerd eten met de Marley Spoon-maaltijdboxCreatief en gevarieerd eten met de Marley Spoon-maaltijdboxOm gezond en divers te blijven eten kiezen steeds meer Nederlanders anno 2020 voor een maaltijdbox. Een van de grootste…
Stamslaboon, een sperziebonenstruik die u zelf kunt kwekenStamslaboon, een sperziebonenstruik die u zelf kunt kwekenSperziebonen zijn een veel gegeten en geliefde groente in Nederland. Als u de ruimte heeft voor een moestuin dan kunnen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markusspiske, Unsplash
  • https://toogoodtogo.nl/nl
  • https://www.milieucentraal.nl/persberichten/2019/cijfers-voedselverspilling-2019/
  • https://www.milieucentraal.nl/media/5491/factsheet-syntheserapport-voedselverspilling-in-nederlandse-huishoudens-2019.pdf
  • https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Beheer-en-aansturing-Stichting-Samen-Tegen-Voedselverspilling.htm
  • Afbeelding bron 1: Milesgehm, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

Odie, 28-04-2020
Jammer dat je het bij de supermarkt pas na 18.00 uur mag ophalen dus dat betekent heel laat eten of je moet alles wat aan de datum is naar morgen zetten om te eten en het is altijd teveel om in een dag op te eten Reactie infoteur, 29-04-2020
Elke locatie hanteert weer andere afhaaltijden. Misschien kun je daarom nog een andere locatie in de buurt vinden die andere tijden hanteert!

Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.