Smoothies, de oorsprong

De Smoothie is in de Verenigde Staten al heel lang bekend. In Nederland is dit koele frisse fruitdrankje in opkomst. In veel supermarkten is het te koop, er zijn vele recepten te vinden om ze zelf te maken. Het is een gemengd drankje van verse fruit en groente. Soms gezoet en als extra ingrediënten chocolade, pindakaas en melkprodukten.

Algemeen

Heden ten dage is de Smoothie een welbekend begrip in Nederland. Een koel (vers) vruchtendrankje van verschillende soorten fruit dat wordt aangemaakt met ijsschaafsel en soms met melk of yoghurt. Toch bestaat de smoothie al lang, vooral in de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Al in de jaren ’30 van de vorige eeuw begonnen de Gezondheidswinkels aan de westkust van de Verenigde Staten met het verkopen van gepureerde fruitdranken. Ongeveer 10 jaar later stonden er in sommige kookboeken recepten voor een banaan en een ananas smoothee, gemaakt in de blender. De term Smoothee of Smoothie werd gebruikt in boeken, tijdschriften en kranten voor een (vruchten) product dat was klaargemaakt in de blender.

Vooral in de jaren ’60 en ’70 waren er voornamelijk smoothies op basis van fruit, vruchtensap en ijs. Aan het begin van de jaren ’70 werd “ijsmelk” toegevoegd voor het verkrijgen van een “fruit shake”.

Toen in de jaren ’80 de populariteit van sporten en fitness op kwam, groeide de vraag naar gezondheids supplementen. Zo ontstonden de eerste gespecialiseerde sap en smoothie bars in Amerika. Tegen de eeuwwisseling was smoothie industrie uitgegroeid tot een miljarden business.

De smoothie

In Nederland is de term Smoothie bekend van de combinatie “fruit en yoghurt”. Wordt fruit in Nederland geblenderd met ijsschaafsel, dan wordt het een “Slush puppie” genoemd.

De Smoothie is een drankje dat boordevol met vitaminen zit, en weinig suikers bevat (voornamelijk fruitsuikers). Iedereen kan ze maken, zo gezond als men wil, en met de fruitsoorten die men het lekkerste vind. De enige vereiste is dat er een blender in huis is. De Smoothie is te maken met zowel vers fruit, als met ingevroren fruit.

Let wel op het volgende: kiwi, verse ananas, papaja, vijgen en meloen bevatten enzymen (enzymen breken eiwitten af). Wanneer deze worden verwerkt met yoghurt (waar eiwitten inzitten), worden de eiwitten afgebroken. Dit zorgt voor een bittere smaak van de Smoothie. Om de bittere smaak van een Smoothie met deze fruitsoorten te voorkomen, dienen ze gelijk na het bereiden te worden genuttigd.

Hoe maakt men een smoothie

Bij het maken van smoothies geldt één basisregel: Begin altijd met één of twee koppen vloeistof in de blender te doen. Dit kan sojamelk, vruchtensap of yoghurt zijn. Wanneer men vruchtensappen gebruikt, houdt dan in de gaten dat er geen toegevoegde suikers in het sap zit. Natuurlijk kunnen er altijd ijsblokjes worden toegevoegd, zodat de smoothie een frissere smaak krijgt.

  • Doe de groenten en of fruit in de blender bij de vloeistof, pureer alles en laat de blender daarna nog ongeveer 15 seconden door draaien. Het is de bedoeling dat de vloeistof volledig rond circuleert.
  • Laat dan de vloeistof van boven terug naar onder “dwarrelen”. Dit duurt ongeveer 45 seconden. Voor een optimaal resultaat dient de blender niet helemaal gevuld te zijn met vloeistof en fruit, want dan kan het “dwarreleffect” niet (optimaal) bereikt worden.

Extra smaakmakers

Naast de bovengenoemde ingrediënten, zijn er nog meer smaakmakers die de smoothie “hemels” kunnen maken. Enkele van deze ingrediënten zijn:
  • en siroop
  • Specerijen als gember en kaneel
  • Verse gemberwortel
  • Likeur en alcohol
  • Roomijs
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Zelf smoothies makenZelf smoothies makenJe kunt zelf de lekkerste smoothies maken, met vers fruit, ijs, koffie of andere ingrediënten. Het enige dat je nodig he…
Heerlijke smoothies makenHeerlijke smoothies makenZie je wel eens die heerlijke smoothies liggen bij restaurants? Die kun je nu ook zelf maken! Lees in dit artikel hoe je…
Afvallen met behulp van groene smoothiesAfvallen met behulp van groene smoothiesSmoothies zijn heerlijke verkoelende drankjes, waarbij fruit wordt gepureerd in de blender en veelal wordt aangelengd me…

Malsheid en smaak van vleesVerschillende aspecten kunnen de malsheid en smaak van vlees beïnvloeden. Herkomst van het dier, opslag, verwerking en b…
McDonald's CorporationMcDonald's CorporationHet concern McDonald's is de grootste fastfoodketen van de wereld. Oorspronkelijk komt dit bedrijf uit Amerika.
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.