Welke kaas is lekker op een kaasplankje

Welke kaas is lekker op een kaasplankje Ter afsluiting van een lekker diner, of 's avonds met een glaasje wijn. Van een goed kaasplankje kan op meerdere momenten genoten worden. Als je zelf een kaasplankje wilt samenstellen kun je natuurlijk een aantal willekeurige kaasjes kopen en deze op een plankje presenteren. Niet iedere kaas leent zich echter even goed voor een kaasplankje. Jong belegen Goudakaas is bijvoorbeeld eerder geschikt als broodbeleg of om als blokjes te eten, dan als een kaas voor een kaasplankje. Een geschikte kaas voor een kaasplankje heeft een uitgesproken smaak, welke echter niet dusdanig overheersend is dat de andere kazen niet meer geproefd worden.

Het samenstellen van een kaasplankje

De meeste kaasplankjes zijn samengesteld uit zo'n vier à vijf verschillende kazen. Vaak wordt er gekozen voor duidelijk verschillende kazen, zodat er tijdens het genieten van het plankje gevarieerd kan worden. Veelvoorkomende soorten zijn witkaas, blauwaderkaas of een pikante kaas. In sommige gevallen kiest men voor een presentatie van lichte naar zware smaken, zodat de lichte kazen niet overvleugeld worden door de zwaardere. Een nadeel hiervan is dat er niet per hap gevarieerd kan worden. Het verdient daarom de voorkeur om te kiezen voor een combinatie van kazen die van hap naar hap afgewisseld kunnen worden zonder dat de één de ander gaat overheersen.

Een milde camembert

Een lekkere milde kaas voor op het kaasplankje is een camembertkaas uit Frankrijk. Deze kaas komt uit Normandië, heeft een witte korst en een romige smaak. De naam camembert is afkomstig van de plek waar deze kaas oorspronkelijk vandaan komt. Als keuze voor een kaasplankje is dit een kaas die makkelijk toegankelijk is, deze kaas kent weinig vijanden. Een nadeel van een camembert voor een kaasplankje is dat het een veelvoorkomende kaas is; als het kaasplankje speciaal moet aanvoelen is deze kaas wellicht een minder geschikte keuze. Als het om toegankelijkheid gaat, scoort deze kaas wel punten.

Een krachtige roquefort blauwaderkaas

Een roquefort blauwaderkaas leent zich uitermate goed als krachtige toevoeging op een kaasplankje. Het uiterlijk kenmerkt zich door de blauwe schimmel in de kaas zelf, iets wat wellicht sommige mensen afschrikt. De kaas zelf is gemaakt van rauwe schapenmelk en rijpt in de grotten van Roquefort, het stadje waar de kaas naar is genoemd. De smaak van deze kazen is zeer uitgesproken: een krachtige, warme maar scherpe smaak. Het interessante aan deze kaas is dat de smaak toch zeer goed te combineren is met andere kazen. Juist als deze kaas met andere uitgesproken kazen gecombineerd wordt, kun je een smaakexplosie op een plankje creëren. Iedere hap is dan een nieuwe sensatie. Een nadeel is wel dat als er gasten zijn die niet zo vaak bijzondere kaasjes eten, ze wellicht niet gecharmeerd zullen zijn van deze krachtige en uitgesproken smaak. De roquefort laat zich het beste eten door mensen die al wat gewend zijn aan wat krachtigere kazen.

Nederlandse toevoeging aan het kaasplankje

Ook in Nederland zijn er geschikte kazen te vinden voor een kaasplankje. Wat bijvoorbeeld te denken van een stuk pittige, oude brokkelkaas. Deze kaas rijpt zeer lang, wel zo'n drie tot vier jaar. In deze periode ontwikkelt zich een uitgesproken, wat harde brokkelige, textuur en een zeer duidelijke pittige smaak. Hoewel brokkelkaas een duidelijke smaak heeft, is deze toch wat toegankelijker dan bijvoorbeeld de roquefortkaas. Met name mensen die vaker oude kaas eten, zullen van deze kaas kunnen genieten. Hoewel een stuk Nederlandse kaas misschien wat minder chique aan lijkt te doen op een kaasplankje, is het toevoegen van een stuk brokkelkaas toch een aanrader. De harde textuur van deze kaas onderbreekt de vaak wat zachtere textuur van de andere kaasjes.

Echte cheddarkaas

Een lekkere Engelse toevoeging aan een kaasplankje is een goede cheddarkaas. Cheddar is misschien het meest bekend in Nederland als de kaas die bovenop een hamburger wordt gedaan bij menig fastfoodketen, maar dit is niet te vergelijken met een stuk echte cheddarkaas. Een cheddarkaas is een wat hardere, oranjekleurige kaas. De smaak is voorzichtig, maar daarom niet minder lekker. Let wel op bij het combineren van deze kaas dat de overige kazen niet te overheersend zijn, anders kan de smaak van deze wat zuurdere kaas wat minder goed naar voren komen.

Chaumes op een kaasplankje

Chaumes is een duidelijke, pikante kaas. Het kaasje ziet er wat brokkelig uit, maar is in feite zachter dan het uiterlijk doet vermoeden. Het uitgesproken karakter laat zich goed mengen met andere uitgesproken kazen, maar wellicht minder met lichte kaasjes als een brie of een camembert.

Een bijzondere morbier uit de Jura

Een hele bijzondere kaas is de morbierkaas uit de Jura in Frankrijk. Deze kaas wordt gemaakt van melk uit twee verschillende melkmomenten. Melk die in de ochtend wordt gemolken wordt apart verwerkt van de melk die in de avond wordt gemolken, waarbij de wrongel van beide soorten melk op elkaar wordt geperst met daartussen een laagje as en zout. De zwarte ader die zichtbaar is in de kaas is dus ook van as en zout. Dit is echter gewoon eetbaar. Het bijzondere in smaak aan de morbier is het verschil tussen de verschillende lagen kaas.

Druiven of noten op een kaasplank

Een kaasplankje met alleen kaas kan er wat saai uitzien en kan in smaak gaan vervelen. Een lekkere toevoeging aan een kaasplankje is dan ook wat druiven om te voorzien in een sappig intermezzo. Een ander idee is om wat noten als walnoten of ongezouten cashewnoten toe te voegen. Daar de meeste kazen zacht van textuur zijn, kan een nootje tussendoor een interessante afwisseling in textuur bieden. Daarnaast sluit de smaak van noten zeer goed aan bij de meeste kazen.

Vijgenbrood en dadelbrood

Een kaasplankje laat zich ook altijd goed begeleiden door een stukje brood. Een goed stuk brood heeft echter een harde textuur en een duidelijke smaak om zich enerzijds niet te laten overvleugelen door de kazen, maar anderzijds om er toch goed bij aan te sluiten. Vijgenbrood en dadelbrood lenen zich hier uitstekend voor. Beide soorten voegen iets toe aan het kaasplankje door een zoetige smaak, maar zijn toch intens genoeg om bij te dragen aan het geheel van complexe kaassmaken.
© 2017 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, moster…
Een kaasschotel serverenEen kaasschotel serverenKazen zijn er om lekker van te genieten, samen met een biertje of een fris wijntje. Nochtans opteren vele mensen voor ee…
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je m…
Zwanger en kaasZwanger en kaasVeel zwangere vrouwen eten geen buitenlandse kaas tijdens de zwangerschap uit angst voor de beruchte Listeria bacterie.…

Koekenpannen: Wat voor varianten bestaan er?Koekenpannen: Wat voor varianten bestaan er?Koekenpannen zijn in allerlei varianten verkrijgbaar. Het is als consument belangrijk om zorgvuldig naar de veiligheid e…
Diverse kenmerken en smaken van verschillende uiensoortenDiverse kenmerken en smaken van verschillende uiensoortenDe verschillende uiensoorten hebben allemaal hun eigen unieke smaak. Dit zorgt ervoor dat men de mogelijkheid heeft om e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Artheos, Pixabay
  • http://www.goodfoodlove.com/zelf-een-lekker-kaasplankje-maken/
  • https://www.kaas.nl/kaasplankjes/
  • https://www.kaas.nl/kaasplankjes/stappenplan-voor-een-overheerlijke-kaasplank/
  • http://www.keesheukske.nl/buitenlandse-kaas/81-camembert-franse-kaas
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roquefort_AOP
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.