Diverse kenmerken en smaken van verschillende uiensoorten
De verschillende uiensoorten hebben allemaal hun eigen unieke smaak. Dit zorgt ervoor dat men de mogelijkheid heeft om een eigen gerecht een specifiek kenmerk te geven. Zoete uien worden bijvoorbeeld vaak gebruikt bij het bereiden van hamburgers. Hiernaast hebben uien hun eigen uiterlijke eigenschappen; sommige uien zijn bijvoorbeeld kleiner of langwerpiger dan andere uien. Tevens kunnen zij hun eigen unieke kleur hebben. Hierdoor zijn zij eenvoudig te onderscheiden van overige uiensoorten.
Uiensoorten
Hoe bewaar ik uien?
Uien dien je op een donkere plek te bewaren. Tevens mag het niet vochtig zijn en is het aanbevolen om ze buiten de koelkast te houden. Het is aanbevolen om de schil pas te verwijderen wanneer je het voedsel gaat bereiden. Wanneer de schil te vroeg verwijderd wordt kan het ingrediënt namelijk bitter gaan smaken. De bittere smaak ontstaat als het vocht dat zich in de ui bevindt contact maakt met zuurstof.
Voorkomen dat je tranen krijgt
Uien zijn een veel gebruikte groentesoort die behoort tot de Aliumfamilie (ook wel 'lookfamilie' genoemd). Meestal wordt de schil volledig verwijderd zodat het meest smaakvolle gedeelte van de groente gebruikt kan worden in een gerecht. De meeste varianten wekken tranen op tijdens het snijden hiervan. Dit is een natuurlijke verdedigingsmechanisme van de plant. Je kunt tranen bij het snijden verminderen (en soms voorkomen) door met een open kraan of in de buitenlucht je uien te snijden. Hiernaast kun je een speciale bril gebruiken.
Verschillende soorten uien op een rijtje
- Bosuien
- Gele uien
- Pittige uien
- Rode uien
- Sjalotten
- Witte uien
- Zilver uien
- Zoete uien
Bosuien /
Bron: Byrev, PixabayBosuien
Bosuien staan ook wel bekend als lente-uien of stengeluien. De bosui is afkomstig uit Noord-West India. Hij ziet er geheel anders uit dan andere soorten omdat hij met lange stengels verkocht wordt. Dit zijn lange groene bladeren die voor een groot gedeelte eetbaar zijn. Het meest groene gedeelte van de groente is het minst scherp.
Gele uien
De gele ui komt het meeste voor en is bijna overal verkrijgbaar. Deze ui is over het algemeen groter dan andere uiensoorten. De binnenzijde hiervan is wit terwijl de buitenkant geel is. Het is zowel geschikt om mee te koken, als te bakken en stoven. Hiernaast kan het goed gebruikt worden als ingrediënt voor sauzen en wordt het dikwijls als uienpoeder gebruikt.
Pittige uien
Deze uien zijn lichtjes pittiger dan overige uien. Omdat de soort wat pittiger is kan men ervoor kiezen om wat minder uien in het gerecht te gebruiken. Ze zijn tevens iets kleiner dan de gele ui en hebben een donkere schil.
Rode uien
Rode uien lijken vanwege hun rode kleur en kleine formaat scherper van smaak te zijn. Dit is echter niet zo, zij smaken namelijk minder scherp dan andere soorten. Vanwege hun kleur en beperkte smaak worden zij onder andere als versiersel gebruikt voor gerechten.
Sjalotten
Deze uiensoort is zeer klein en wordt ook wel eslook genoemd. Naast ronde (bolvormige) exemplaren bestaan er ook sjalotten die langwerpig zijn. Deze ui is beter te verteren dan normale uien. De groente levert echter tijdens het snijden meer tranen op dan overige soorten.
Witte uien
Witte uien zijn zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant wit van kleur. Ze zijn scherper en tegelijk zoeter van smaak dan de meeste andere uiensoorten. De schil van deze variant is zeer eenvoudig te verwijderen.
Zilveruien
Zilveruien zijn zeer klein (namelijk minder dan 2 centimeter) en hebben een wit / half doorzichtig uiterlijk. Ze hebben een schil die glimt en zijn meestal slechts in potjes verkrijgbaar.
Zoete uien
Deze ui komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wekt bij het snijden geen tranen op. Hiernaast wordt deze ui geproduceerd in Spanje en Zuid-Afrika. Het ingrediënt wordt vaak gebruikt bij het bereiden van hamburgers en pizza's.
Biologische uien
Deze uien behoren technisch gezien niet tot een specifieke uiensoort. Biologische uien zijn net als andere biologische producten vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn. Er worden hierbij slechts biologische middelen gebruikt om de groente te telen.