Welke soorten brood bestaan er allemaal?

Welke soorten brood bestaan er allemaal? Er bestaan een hoop verschillende broodsoorten. Deze broodsoorten hebben meestal hun eigen ingrediënten en bereidingswijzen. Het eerste brood werd zo'n 30.000 jaar geleden geproduceerd. Archeologen hebben namelijk sporen van bloem gevonden die 30.000 jaar oud zijn. Hierdoor hebben wetenschappers het vermoeden dat er in deze periode brood werd gebakken. Brood begon tijdens de neolithische revolutie pas een veel voorkomend levensmiddel te worden. Dit was een periode waarbij men grotendeels overging van jager-verzamelaars naar een samenleving met veel landbouw. Er bestaan onder andere desembrood, speltbrood, roggebrood, tarwebrood en volkorenbrood.

Soorten brood


Wat zijn de ingrediënten van brood?

De hoofdbestandsdelen van brood zijn meel, water, zout en een rijsmiddel. Een rijsmiddel is een ingrediënt dat ervoor zorgt dat het deeg luchtiger wordt. Dit kan bijvoorbeeld gist zijn of bakpoeder. Het gebruik van bakpoeder is de meest recente methode van de twee. Hiernaast moet er meel geproduceerd worden voordat er brood gebakken kan worden.

Meel

Met behulp van graan (tarwe) kan men meel produceren. Het graan wordt namelijk gemalen zodat het bruikbaar is als ingrediënt. Dit gebeurt in een meelfabriek. Wanneer het tarwe eenmaal geheel vermalen is wordt het ook wel bloem genoemd. Deze substantie is zeer fijn en poederachtig. Dit kan men bewerkstelligen door te gaan zeven. Bij volkoren tarwemeel zijn echter de kiem en zemel nog aanwezig waardoor het meel een grovere structuur heeft. Naast brood kan men met behulp van meel onder andere pasta en koek produceren.

Bron: 3268zauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: 3268zauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verschillende soorten brood

Een aantal broodsoorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Om hierin duidelijkheid te krijgen kan men de etiketten nader bestuderen of een vraag stellen aan het personeel. Het broodaanbod kan per winkel verschillen. Het is aangeraden om op de houdbaarheidsdatum te letten. Wanneer de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is kan het namelijk voor een ongewenste smaakbeleving zorgen. Hiernaast kan het vrij snel gaan schimmelen.

Bruin brood

Deze broodsoort wordt gebakken met zemelen en tarwemeel. De kleur die het brood heeft is meestal een kleurstof die met behulp van mout ontstaat. Hiernaast geeft mout het brood een bepaalde smaak. Wanneer men gebruikmaakt van moutmeel kunnen er extra enzymen toegevoegd worden. Mout kan óók geroosterd worden zoals bijvoorbeeld koffiebonen.

Desembrood

Desembrood is de oudste broodsoort. Om het deeg te laten rijzen wordt er hier gebruikgemaakt van verzuurde deeg. Dit verzuurde deeg verkrijgt men door een beslag van meel en water aan aantal dagen te laten staan. Allerlei bacteriën en gisten zorgen er vervolgens voor dat er een zure substantie ontstaat.

Bron: Pixel1, PixabayBron: Pixel1, Pixabay
Meergranenbrood
Deze broodsoort wordt door middel van meerdere soorten granen gemaakt. Hierbij kan bijvoorbeeld gerst, rogge en maïs gebruikt worden. Aan de hand van de meelsoort die gebruikt wordt, kan bepaald worden hoeveel voedingsvezels het bevat. Volkorenmeel zorgt bijvoorbeeld voor een hoger gehalte voedingsvezels dan bloem of (tarwe)meel.

Speltbrood

Het woord 'spelt' stamt af van de graansoort waarvan het product gemaakt wordt. De wetenschappelijke benaming voor deze graansoort is namelijk 'Triticum Spelta'. Spelt lijkt op tarwe, echter heeft het een pittigere smaak. Hiernaast bevat spelt gluten. Gluten zijn bepaalde eiwitten die in sommige graansoorten zitten. Mensen die een glutenintolerantie hebben kunnen hierdoor maagklachten krijgen.

Tarwebrood

Tarwebrood is gemaakt met behulp van tarwemeel en tarwebloem. Ondanks dat wit brood en volkorenbrood óók uit tarwe bestaat, wordt er hiermee meestal bruin brood bedoeld. Tarwebrood bestaat uit meer voedingsstoffen dan wit brood omdat er meer van de tarwekorrel gebruikgemaakt wordt. Het was vroeger na roggebrood één van de meest gegeten voedingsmiddelen. Deze broodsoort is namelijk altijd goed betaalbaar geweest.

Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Volkoren
Om volkorenbrood te kunnen bakken wordt er gebruikgemaakt van volkorenmeel. Hier zit een grote hoeveelheid tarwekorrels in verwerkt. Deze broodsoort bevat tevens een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Volkoren bevat meer vezels dan bijvoorbeeld bruin brood.

Wit brood

Wit brood bevat geen kiem en zemel zoals de meeste andere broden. In het verleden was deze broodsoort een stuk duurder dan andere broodsoorten. Dit komt vanwege het moeilijke bereidingsproces van bloem. Hiervoor zag wit brood er mogelijk grauwer uit omdat men nog niet goed wist hoe men bloem kon produceren. Tegenwoordig is het productieproces een stuk eenvoudiger waardoor het ongeveer even duur is als overige broodsoorten.

Roggebrood

In het verleden behoorde roggebrood tot één van de meest voorkomende voedingsmiddelen. Roggebrood heeft een zeer donkere kleur en een grove structuur. De ingrediënten zijn onder andere rogge, zout en water. In enkele gevallen bevat het zuurdesem of gist. Het bevat een hoog hoeveelheid aan ijzer, vitamines en voedingsvezels. Dit maakt roggebrood extra gezond. Het is echter aangeraden om gevarieerd te blijven eten.
© 2016 - 2022 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruin brood is gezondBij de warme bakker kan je dagelijks kiezen uit meerdere soorten brood. Een groot of een klein brood, rond of lang, wit…
Zelf brood bakkenZelf brood bakkenBrood is een van de populairste voedselproducten, en is ook een van de meest gegeten producten. Veel mensen ontbijten me…
Bloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist. Drie veel gebruikte producten in elke keuken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en…
Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenBrood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenToch brood eten ondanks dat je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is moge…

Chocolade snuiven is mogelijk met de 'chocolate shooter'Chocolade snuiven is mogelijk met de 'chocolate shooter'De echte chocoladeliefhebber kon chocolade al voelen, zien, ruiken en smaken maar sedert 2007 bestaat er ook de mogelijk…
Welke soorten zout bestaan er?Welke soorten zout bestaan er?Zout heeft meerdere functies. Meestal wordt deze stof gebruikt als smaakversterker voor een gerecht. Dit heeft namelijk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stacy, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://www.brood.net/gezondheid/ingredienten
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rijsmiddel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tarwebrood
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruinbrood
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Meel
 • https://www.bakkerijtoventje.nl/busbroden/34-tarwebrood.html
 • http://www.brood.net/encyclopedie/broodsoorten
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten
 • http://www.recepten-dieet.nl/wordpress/is-bruin-brood-gezond
 • http://www.voedingenkankerinfo.nl/aangebrande-en-verkoolde-voeding-kankerverwekkend/
 • http://www.brood.net/faq/welke-broodsoorten-zijn-er/wat-is-meergranenbrood-
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wittebrood
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roggebrood
 • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bread
 • http://www.encyclo.nl/begrip/TARWEBROOD
 • https://www.sonneveld.com/nl/service/over_onze_ingredienten/mout
 • http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/7-redenen-om-vaker-roggebrood-te-eten/
 • Afbeelding bron 1: 3268zauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Pixel1, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.