Chocolade snuiven is mogelijk met de 'chocolate shooter'
De echte chocoladeliefhebber kon chocolade al voelen, zien, ruiken en smaken maar sedert 2007 bestaat er ook de mogelijkheid om chocolade te snuiven. Cacaopoeder opsnuiven werd mogelijk gemaakt door de 'chocolate shooter'. Dit is een Belgische uitvinding die het mogelijk maakt om op een eenvoudige wijze cacaopoeder in je neus te schieten. Het is een uitvinding die uitgroeide tot een internationale hype en die anno 2016 wereldwijd verkocht en toegepast wordt.
Dominique Persoone, uitvinder van de 'chocolate shooter'
Dominique Persoone, geboren in Brugge op 24 september 1968, is de oorspronkelijke uitvinder van de 'chocolate shooter'. Hij is een bekende Belgische chocolatier en eigenaar van 'The Chocolate Line' in Brugge en Antwerpen. Dominique Persoone inspireerde zijn creatie op het feit dat onderzoeken aantonen dat we gedeeltelijk met onze neus kunnen proeven. Hij maakte een plastieken toestelletje, een chocoladesnuifmachine, die later de 'chocolate shooter' zou heten en waarmee we cacaopoeder konden opsnuiven. Hij creëerde dit naar aanleiding van de 60ste verjaardag van Ron Wood (de gitarist van The Rolling Stones) op vraag van hun vrouwen om een paar grappen uit te halen. De vorm van de 'chocolate shooter' werd geïnspireerd door de tabaksnuiver van zijn grootvader en bestond oorspronkelijk uit een paar stukken plexiglas en een balpen-veertje. Hiermee genoten The Rolling Stones van een uniek chocolade-dessert om te snuiven in plaats van op te eten.
Werkwijze van de 'chocolate shooter'
Op de 'chocolate shooter' bevinden zich twee uitstekende kleine lepeltjes. Het is de bedoeling dat de kuiltjes van deze lepeltjes gevuld worden met cacaopoeder en gladgestreken worden. Daarna breng je je gezicht over de 'chocolate shooter' op die manier dat de lepeltjes precies onder je neusgaten zitten. Met je wijsvinger span je de 'shooter' op. Terwijl je schiet snuif je op hetzelfde moment de cacaopoeder op. Het kan nuttig zijn om op hetzelfde moment eveneens de ogen te sluiten om zeker te zijn dat je geen cacaopoeder in je ogen schiet. Met een zakdoek of servet kan je de restjes cacaopoeder rond je neus wegvegen.
De ervaring van het snuiven van cacaopoeder
De ervaringen van het snuiven van cacaopoeder zijn verdeeld. Sommige mensen die de ervaring achter de rug hebben, verklaren enerzijds dat chocolade snuiven je even blij maakt als het letterlijk eten van de chocolade. Het voordeel is dan wel dat je geen calorieën binnenkrijgt en je dus niet op je lijn hoeft te letten. Daarbij komt nog dat je bij het snuiven heel subtiel de sensatie van chocolade gedurende enkele uren kunt ervaren. Anderzijds zijn er mensen die verklaren dat niets boven de smeltende smaak van chocolade in je mond gaat en zijn minder enthousiast over het opsnuiven van chocolade.
Tien minuten van weldaad
Donkere chocolade of vaste cacaopoeder bevatten theobromine en andere farmacologische actieve bestanddelen waarvan onderzoekers vermoeden dat ze een cannabis-effect op de hersenen kunnen veroorzaken. Vandaar dat er heel vaak een soort roes of blij gevoel ervaren wordt bij het eten van chocolade. Door de chocolade te snuiven komen de werkzame stoffen nog eens versneld terecht in het lichaam en veroorzaakt dit bij de meeste mensen het cannabis-effect dat blijkbaar een tiental minuten kan blijven duren.
Verschillende varianten cacao-kruidenmix om te snuiven
Dominique Persoone merkte op dat zuivere cacaopoeder te droog was om op te snuiven, blokkeerde in de neus, een klodder werd en geen aangename ervaring was. Na een aantal combinaties te hebben uitgeprobeerd, vond hij het beter om cacaopoeder met kruiden zoals gember en munt te combineren. "Die maken de wegen naar de hersenen open en zorgen voor een weldadig gevoel in je hoofd." Ondertussen bestaan er al een aantal combinaties op de markt zoals onder andere cacaopoeder in combinatie met gember-, framboos- of muntsmaak.
Chocolade snuiven werd een internationale hype
De 'chocolate shooter' werd door Dominique Persoone oorspronkelijk als grap in elkaar gestoken. Toen Mike Jagger de dag volgend op het feestje in een interview verklaarde dat hij chocolade had zitten opsnuiven tijdens zijn diner en de link maakte met de 'Chocolate Line', kreeg Dominique Persoone tal van mails met vragen naar de verkoopbaarheid van het product. Vanaf dan kende de 'chocolate shooter' een geweldig succes en werden er al wereldwijd meer dan 25.000 exemplaren verkocht (situatie 2016). Oorspronkelijk was de 'Chocolate shooter' enkel te verkrijgen via de 'The Chocolate Line' van Dominique Persoone maar anno 2019 is dit product al meer gecommercialiseerd en veel gemakkelijker te verkrijgen.
Gevaren van het snuiven van chocolade
Wetenschappers en artsen waarschuwen voor de risico's die verbonden zijn aan het opsnuiven van cacaopoeder. Het snuiven van chocolade moet met mate gebeuren. Het te frequent snuiven van cacaopoeder kan gepaard gaan met allergische reacties, littekens in de neus- en longirritaties of kan zelfs leiden tot infecties.