Welke soorten zout bestaan er?
Zout heeft meerdere functies. Meestal wordt deze stof gebruikt als smaakversterker voor een gerecht. Dit heeft namelijk een positieve invloed op de smaakbeleving. Als zout op de verkeerde manier wordt opgeslagen kan het samenklonteren. Hier heeft men een zeer praktische oplossing voor gevonden. Zout wordt echter óók voor een andere redenen gebruikt dan als smaakversterker. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen te verbeteren.
Soorten zout
Productie van zout
Er bestaan verschillende soorten zout. De diverse zoutsoorten worden voor verschillende doeleinden geproduceerd. Meestal worden de zouten gebruikt voor de houdbaarheid of smaak van etenswaren. Het is van uiterst belang om zout droog te bewaren. Als dit niet gebeurt trekt het vocht in het zout. Hierdoor gaat het zout klonteren en kan het onbruikbaar worden. Om ervoor te zorgen dat het zout strooibaar blijft worden er soms rijstkorrels toegevoegd. De rijstkorrels zorgen er namelijk voor dat het vocht in de rijst trekt in plaats van in het zout. Omdat rijst eenvoudig verkrijgbaar is wordt dit wereldwijd toegepast. Zout heeft geen positieve invloed op hoe gezond een gerecht is. Wanneer het overmatig gebruikt wordt kan het echter wel de gezondheid schaden.
Keukenzout
Keukenzout is de benaming voor het zout dat men normaal gesproken bij het koken gebruikt. Hiernaast wordt het voor andere doeleinden gebruikt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het eten een sterkere smaak krijgt. Bij een te hoge hoeveelheid kan zout echter schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierbij gaat namelijk de bloeddruk omhoog. Soms wordt het zout gebruikt tegen gladheid of als ingrediënt voor bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld keelpijn en tandpijn.
Zeezout
Zeezout wordt gewonnen bij de verdamping van zeewater. De productie van dit product vindt plaats in warme gebieden. In het zeezout komt meestal ook magnesiumzout voor. Magnesium is namelijk een mineraal dat zich (onder andere) in zeewater bevindt. Hiernaast is deze stof noodzakelijk voor het voortbestaan van het leven op aarde. Volgens onderzoekers is zeezout ongeveer net zo gezond als keukenzout, ondanks dat zeezout vele malen duurder is.
Colorozozout
Het zout staat ook wel bekend als "nitrietzout" of "kleurzout". Het zout is bedoeld om ervoor te zorgen dat vlees zijn kleur behoudt. In sommige landen is het zout verboden omdat het natriumnitriet bevat. Natriumnitriet kan namelijk kankerverwekkend zijn nadat het de maag heeft bereikt. Hierdoor wordt het ook wel een giftige stof genoemd. Het zout zorgt er tevens voor dat bacteriën doodgaan en het vlees daardoor langer houdbaar blijft. Het is echter afgeraden om zelf met dit zout te experimenteren.
Bron: Tookapic, Pixabay Grof zout
Grof zout heeft een korrelvorm (granulaat). Door vis- en vleeswaren te bestrooien met grof zout blijven de voedingsmiddelen langer houdbaar. Hierdoor kunnen de etenswaren vers en onbedorven bij de consument terechtkomen. Het zout is minder sterk van smaak dan bijvoorbeeld keukenzout.
Kruidenzout
Kruidenzout is zout met hierbij diverse specerijen. Voor de bereiding hiervan wordt er meestal zeezout gebruikt in combinatie van kruiden. Wanneer men zelf kruidenzout maakt is het belangrijk om erop te letten dat de kruiden droog zijn. Wanneer dit niet het geval is kan het vocht in het zout trekken. Om de kruiden te drogen wordt er soms gebruikgemaakt van een oven. De kruidencombinatie geeft het geheel een unieke smaakbeleving.
Mineraalzout
Mineraalzouten zijn lichaamseigen mineralen. Dit betekent dat de stof zich standaard in het menselijk lichaam bevindt. Wanneer er een tekort ontstaat kan er een probleem ontstaan bij de stofwisseling van de cellen. Hierdoor is er een kans dat bepaalde organen niet meer op een optimale manier werken. Als gevolg hiervan kan men allerlei ziektes krijgen. Er bestaan echter medicijnen die ervoor zorgen dat de problemen vanwege het tekort teniet worden gedaan.
Steenzout
Dit zout heeft een pittige smaak. Het is een keukenzout dat in de natuur beschikbaar is. Dit zout is in het noorden en zuiden van Nederland in de bodem te vinden. Wanneer zeewater verdampt blijft er een laag steenzout over. Het zout in de bodem is hier namelijk een overblijfsel van.
Tafelzout
Tafelzout is te vergelijken met keukenzout. Echter is de structuur van dit zout iets fijner. Hiernaast is tafelzout meestal in een nettere verpakking verpakt. Het zout wordt onder andere voor boter en chips gebruikt.