Welke soorten zout bestaan er?

Welke soorten zout bestaan er? Zout heeft meerdere functies. Meestal wordt deze stof gebruikt als smaakversterker voor een gerecht. Dit heeft namelijk een positieve invloed op de smaakbeleving. Als zout op de verkeerde manier wordt opgeslagen kan het samenklonteren. Hier heeft men een zeer praktische oplossing voor gevonden. Zout wordt echter óók voor een andere redenen gebruikt dan als smaakversterker. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen te verbeteren.

Soorten zout


Productie van zout

Er bestaan verschillende soorten zout. De diverse zoutsoorten worden voor verschillende doeleinden geproduceerd. Meestal worden de zouten gebruikt voor de houdbaarheid of smaak van etenswaren. Het is van uiterst belang om zout droog te bewaren. Als dit niet gebeurt trekt het vocht in het zout. Hierdoor gaat het zout klonteren en kan het onbruikbaar worden. Om ervoor te zorgen dat het zout strooibaar blijft worden er soms rijstkorrels toegevoegd. De rijstkorrels zorgen er namelijk voor dat het vocht in de rijst trekt in plaats van in het zout. Omdat rijst eenvoudig verkrijgbaar is wordt dit wereldwijd toegepast. Zout heeft geen positieve invloed op hoe gezond een gerecht is. Wanneer het overmatig gebruikt wordt kan het echter wel de gezondheid schaden.

Keukenzout

Keukenzout is de benaming voor het zout dat men normaal gesproken bij het koken gebruikt. Hiernaast wordt het voor andere doeleinden gebruikt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het eten een sterkere smaak krijgt. Bij een te hoge hoeveelheid kan zout echter schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierbij gaat namelijk de bloeddruk omhoog. Soms wordt het zout gebruikt tegen gladheid of als ingrediënt voor bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld keelpijn en tandpijn.

Bron: Stlbites.com, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Stlbites.com, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Zeezout

Zeezout wordt gewonnen bij de verdamping van zeewater. De productie van dit product vindt plaats in warme gebieden. In het zeezout komt meestal ook magnesiumzout voor. Magnesium is namelijk een mineraal dat zich (onder andere) in zeewater bevindt. Hiernaast is deze stof noodzakelijk voor het voortbestaan van het leven op aarde. Volgens onderzoekers is zeezout ongeveer net zo gezond als keukenzout, ondanks dat zeezout vele malen duurder is.

Colorozozout

Het zout staat ook wel bekend als "nitrietzout" of "kleurzout". Het zout is bedoeld om ervoor te zorgen dat vlees zijn kleur behoudt. In sommige landen is het zout verboden omdat het natriumnitriet bevat. Natriumnitriet kan namelijk kankerverwekkend zijn nadat het de maag heeft bereikt. Hierdoor wordt het ook wel een giftige stof genoemd. Het zout zorgt er tevens voor dat bacteriën doodgaan en het vlees daardoor langer houdbaar blijft. Het is echter afgeraden om zelf met dit zout te experimenteren.

Bron: Tookapic, PixabayBron: Tookapic, Pixabay

Grof zout

Grof zout heeft een korrelvorm (granulaat). Door vis- en vleeswaren te bestrooien met grof zout blijven de voedingsmiddelen langer houdbaar. Hierdoor kunnen de etenswaren vers en onbedorven bij de consument terechtkomen. Het zout is minder sterk van smaak dan bijvoorbeeld keukenzout.

Kruidenzout

Kruidenzout is zout met hierbij diverse specerijen. Voor de bereiding hiervan wordt er meestal zeezout gebruikt in combinatie van kruiden. Wanneer men zelf kruidenzout maakt is het belangrijk om erop te letten dat de kruiden droog zijn. Wanneer dit niet het geval is kan het vocht in het zout trekken. Om de kruiden te drogen wordt er soms gebruikgemaakt van een oven. De kruidencombinatie geeft het geheel een unieke smaakbeleving.

Mineraalzout

Mineraalzouten zijn lichaamseigen mineralen. Dit betekent dat de stof zich standaard in het menselijk lichaam bevindt. Wanneer er een tekort ontstaat kan er een probleem ontstaan bij de stofwisseling van de cellen. Hierdoor is er een kans dat bepaalde organen niet meer op een optimale manier werken. Als gevolg hiervan kan men allerlei ziektes krijgen. Er bestaan echter medicijnen die ervoor zorgen dat de problemen vanwege het tekort teniet worden gedaan.

Steenzout

Dit zout heeft een pittige smaak. Het is een keukenzout dat in de natuur beschikbaar is. Dit zout is in het noorden en zuiden van Nederland in de bodem te vinden. Wanneer zeewater verdampt blijft er een laag steenzout over. Het zout in de bodem is hier namelijk een overblijfsel van.

Tafelzout

Tafelzout is te vergelijken met keukenzout. Echter is de structuur van dit zout iets fijner. Hiernaast is tafelzout meestal in een nettere verpakking verpakt. Het zout wordt onder andere voor boter en chips gebruikt.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is zeezout gezonder dan tafelzout?Is zeezout gezonder dan tafelzout?Het is reeds algemeen bekend dat de inname van te veel zout kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een hoge…
Is zout nou echt zo ongezond?De algemene opvatting is dat zout ongezond is. Nederlanders eten te veel en dan vooral de volwassen man met maar liefst…
Waarom is zeewater zout?Waarom is zeewater zout?Waarom is het zeewater zo zout? We vinden het heel normaal dat zeewater zout is, maar hoe ontstaat dit? En ons keukenzou…

Welke soorten brood bestaan er allemaal?Welke soorten brood bestaan er allemaal?Er bestaan een hoop verschillende broodsoorten. Deze broodsoorten hebben meestal hun eigen ingrediënten en bereidingswij…
Wat voor soorten spinazie bestaan er?Wat voor soorten spinazie bestaan er?Er bestaan allerlei spinaziesoorten met ieder hun eigen vorm en smaak. Deze groentesoort bevat tevens een hoop verschill…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pululante, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.warenkennis.nl/zout/zout%20produkten/zoutsoorten.htm
  • http://www.bodyrevitaliser.eu/magnesium-zout/
  • http://www.goedgeweten.be/ingredienten/colorozozout/
  • https://store.verstegen.eu/nl_freshservices_nl/colorozozout.html
  • http://www.kruidenkaravaan.com/index.php?route=product/product&product_id=168
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Keukenzout
  • http://anw.inl.nl/article/kruidenzout
  • https://www.vsm.nl/schussler
  • http://homeopathiezevenaar.nl/klassieke-homeopathie/mineraalzouten/
  • http://www.encyclo.nl/begrip/STEENZOUT
  • http://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/23/hoe-maak-ik-mijn-eigen-kruidenzout/
  • http://eetweetjes.nl/waaier/zout-2/
  • http://www.goeievraag.nl/overig/vraag/49968/verschil-tussen-keukenzout-tafelzout
  • http://www.margriet.nl/koken/zeezout-is-niet-gezonder-dan-tafelzout/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Granulaat
  • Afbeelding bron 1: Stlbites.com, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Tookapic, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.