Zaden in een pepermolen
Een pepermolen kun je gebruiken om peper in te malen; dat weet iedereen. Maar er zijn nog andere originele gebruikstoepassingen van de pepermolen. Je kunt er zaden en zadenmixen in malen. Op deze manier maak je creatief gebruik van de pepermolen. Het kan zijn dat je in de nabije toekomst je oude ongebruikte pepermolens afstoft en een nieuw leven inblaast. Misschien moet je je pepermolens wel gaan labelen zodat je weet in welke molen welke zadenmix zit.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Papajapitten
De geneeskracht van
papajapittten is lang niet bij iedereen bekend. Papajapitten smaken een beetje scherp. Ze zijn een goede vervanger voor
zwarte peper. Je kunt ze ook samen met peper in een pepermolen stoppen. Het leuke aan papayapitten is dat je ze zelf kunt oogsten en bewaren. Als je papaja eet, kun je de zaden drogen. Wanneer ze goed gedroogd zijn kun je ze door de pepermolen doen. Wel zorgen dat je ze goed droogt want als je ze te vroeg in de molen doet, zijn ze nog vochtig en gaan ze schimmelen. Je droogt ze op een bord of schoteltje, het liefst boven de verwarming.
Venkelzaad
Gemalen
venkelzaad heeft een frisse smaak. Je kunt venkelzaad prima over de
havermout strooien maar het is ook lekker bij een salade. Daarnaast kun je het gebroken venkelzaad. De geneeskracht van venkelzaad behelst onder andere dat het goed werkt tegen darmkrampen en menstruatiekrampen.
Lijnzaad
Lijnzaad kun je eigenlijk het best in zijn geheel weken en 12 uur later opeten. Maar het is ook mogelijk om lijnzaad te malen in een pepermolen. Gebroken lijnzaad kopen heeft niet erg veel zin aangezien de gezonde stoffen zeer snel vervliegen. Pas als je vlak voor het opdienen lijnzaad maalt, heb je iets aan de gezonde stoffen in lijnzaad. Lijnzaad is moeilijk door te kauwen of te verteren; vandaar dat lijnzaad malen geen slecht idee is.
Marokkaanse kruidenmix
Zelden kun je in de winkel een potje met een typisch Marokkaanse kruidenmix kopen die vaak wordt gebruikt bij couscousgerechten. Daarom is het een goed idee om zelf deze mix samen te stellen. Het bestaat uit klein gemaakte
kaneel,
anijszaad, venkelzaad,
kruidnagel en gevijzelde
steranijs. Zorg dat de kaneel en de steranijs dermate klein wordt genaakt dat de afmeting van de losse stukjes in de buurt komen van het anijszaad. Deze mix kun je ook over een salade doen. Het is zelfs lekker om het door de thee te doen.
Sesamzaad
Sesamzaad is lekker en gezond. Je kunt zeezout en sesamzaad in een pepermolen doen; dan krijg je een soort vers gemalen gomasio. Gomasio is een typisch jaren 70 product van de vorige eeuw. Maar daarom smaakt het nog wel erg lekker. Gomasio kan prima over een salade, een boterham met pindakaas of over de gekookte
aardappelen.
Peper en zout in één molen
De meeste mensen gebruiken peper en zout samen. Roomkaas met peper en zout, een maaltijd overstrooien met peper en zout, peper en zout over een soep of salade doen; het zijn vaak standaard handelingen aan het begin van een maaltijd. Maar waarom zou je peper en zout dan niet gewoon in één molen doen? Himalayazout is te koop in maalbare korrels ter grootte van een peperkorrel. Dat vraagt gewoon om een samenvoeging van dit stel.
Variaties met zout
Behalve keukenzout bestaan er allerlei variaties in zoutzoorten. Zo is er
Keltisch Zeezout, himalayazout, het Portugese flor de sal, en Italiaans zeezout. Het is helemaal geen gek idee om verschillende zoutsoorten op tafel te hebben. Dan kunnen jij en je tafelgasten kiezen welke zoutsoort te prefereren is.
Gedroogde truffels met himalayazout
Een truffel kun je drogen en verkruimelen om het in een pepermolen of zoutmolen te doen, samen met zeezout of himalayazout hierdoor krijg je een zoutsoort met een excuise smaak. In Spanje wordt truffelzout als jaren verkocht, zelfs op de markt. In
Nederland is het niet verkrijgbaar, maar dat hoeft ook niet; je kunt het eenvoudig zelf maken.
Karwij en komijn
Veel mensen halen
karwij en
komijn door elkaar. Deze twee zaden lijken kwa smaak enigszins op elkaar. Daarom is het extra leuk ze samen in een pepermolen te doen! Het past uitstekend bij roomkaas,
gewone Hollandse kaas, salades en gekookte aardappels.
Zelf een goede combinatie bedacht?
Eigenlijk zijn de mogelijkheden van een pepermolen creatief gebruiken onbeperkt. Als je zelf een lekkere kruidencombinatie hebt bedacht die uitstekend werkt in een pepermolen, word je van harte uitgenodigd om dat via de reacties met de rest van
het Nederlands sprekende deel van de wereld te delen.