Uitleg en recepten voor antipasti
Er wordt door menigeen verschillend uitleg gegeven over wat antipasti (= is meervoud van antipasto) daadwerkelijk is. Maar van oudsher is het toch echt een aperitiefje afkomstig uit Italië. Een klein gerechtje wat voor de veelal volle avondmaaltijd wordt geserveerd. Normaal is het een vast pallet aan producten wat zich laat lenen voor antipasti. Inmiddels hebben we zelf nogal wat aangepast op het originele recept.
Wat is antipasti eigenlijk?
Dit Italiaanse voorgerechtje is een basisgerecht en “antipasti” is letterlijk vertaald “voor de maaltijd”. Dat wil ook zeggen dat het een licht gerechtje moet zijn. Er zijn verschillende kleine voorgerechtjes die we als “antipasti” kunnen betitelen, althans als we de Italiaanse keuken volgen. Verder worden ze ook wel eens als een soort tussendoortje geserveerd. Het zijn altijd natuurlijke producten
Denk hierbij aan:
- Enkele plakjes serranoham of parmaham (ook wel prosciutto genoemd)
- Amandelen of olijven in de hoeveelheid van een handje
- Enkele plakjes mozzarella (uiteraard buffelmozzarela)
- Gefrituurde artisjokken (klein)
- Stukjes paprika geweekt in olijfolie (eventueel met wat knoflook)
Als voorgerecht in een gemiddeld restaurant wordt de antipasti meestal iets meer aangekleed en/of worden wat zaken gecombineerd. Een van de bekendste is toch wel de combinatie van tomaat, buffelmozzarella en wat verse basilicum. Menig restaurant serveert dit ook als lunchgerecht.
Enkele voorbeelden van antipasti
Een voorbeeld van een specifiek voorgerecht en een voorbeeld van een combinatie gerecht.
Gevulde omeletrolletjes
- 130 gram ricotta
- 12 plakjes boerensalami
- 100 gram jonge sla
- 75 ml melk
- 4 eieren
- 3 eetlepels olijfolie
- peterselie
- citroen
- zout en peper
Klop de eiwitten met zo’n 50 ml melk, wat zout en peper en doe er wat verse peterselie bij. Bak, met wat olijfolie, van dit mengsel een 3-tal dunne omeletjes. Bij voorkeur voorzichtig aan één kant bakken. Meng de eidooiers met de overgebleven melk en een klein beetje olijfolie en giet het in de pan om er een roerei van te maken. Goed af laten koelen, want er moeten strookjes van gesneden worden.
Meng nu de ricotta met wat peper en peterselie. Beleg ieder omeletje met enkele plakjes boerensalami en bestrijk de omeletten met de ricotta. Leg nu een strookje roerei op een derde van elke omelet en rol de omeletjes op. Snij vervolgens iedere omelet in vier kleine rolletjes. Leg wat sla op een bordje knijp er een beetje citroen over uit en leg de rolletjes op de sla. Klaar om te serveren.
Combinatie antipasti
- 12 cherrytomaatjes
- 125 gram kleine mozzarella bolletjes
- 100 gram pestodressing
- 1 voorgebakken ciabatta brood
- 100 gram Parmaham
- 100 gram sardinesfilets
- 30 gram olijven
- 1 potje artisjokharten antipasti
- cocktailprikkers
Was de cherrytomaatjes en laat de mozzarellabolletjes goed uitlekken. Prik aan de cocktailprikkers 1 tomaatje en 1 bolletje mozzarella. Zet de spiesjes nu een kommetje met pestodressing. Laat dit zeker en half uur zo staan.
De oven intussen voorverwarmen op 225 °C. Bak de voorgebakken ciabatta in zo’n 6 minuten knapperig bruin. Leg nu de sardines, de olijven, de artisjokharten en de mozzarellaspiesjes op een groot bord. Parmaham oprollen en erbij leggen tezamen met het brood en het gerecht is nu gereed om te serveren.
Tot slot
Als je eten een beetje met beleid klaar maakt, dan kan je gezonde en uitgebalanceerde maaltijden voorschotelen. Maar behalve dat is het ook gewoon erg lekker en leent zich voor uitgebreide tafelen. Smakelijk eten!