Hoe wordt eten warm gehouden bij bezorgen?
Lekker; je bestelt een pizza en een half uurtje later heb je hem op schoot. Bij een goede bezorgdienst stoomt hij nog na en is hij snel op goede eettemperatuur. Hoe doen ze dat toch, het eten warmhouden? Is wat je krijgt echt zo vers?
Hoe houdt een bezorgdienst het eten warm?
Op het moment dat je een scooter ziet rijden, weet je al dat er eten onderweg is. Dit eten komt - uitzonderingen daargelaten - warm aan bij degene die het heeft besteld. Hiervoor worden in de bezorgwereld drie methodes gehanteerd.
- Isolatie
- Elektrische ovens
- Branders
Op elk van deze drie methodes van warm houden gaan we wat uitgebreider in.
Isolatie
De eenvoudigste en meestgebruikte manier van het warm houden van onder andere pizza is door middel van isolatie. Je eten wordt zo verpakt dat er weinig warmte kan ontsnappen. Het voordeel aan deze manier van het eten warm houden is dat er weinig bijzonders voor nodig is. Het nadeel is dat het een beperkte methode is; de bezorgdienst moet ook echt snel bezorgen om er zeker van te zijn dat het eten warm aankomt.
De bekendste vormen van isolatie:
- Warmhoudzak of -doos: de binnenzijde heeft een voering die de warmte vasthoudt.
- Aluminiumfolie: de bestelling wordt omwikkeld met aluminiumfolie.
- Verpakking eten: de verpakking (vaak plastic) van het eten houdt de warmte grotendeels vast.
Elektrische ovens
Er zijn bezorgscooters die een elektrisch verwarmde oven hebben. Deze methode werkt vooral voor langere ritjes. Het grote nadeel van de ovens is namelijk dat deze tijd nodig hebben om warm te worden. Op het moment dat een bezorger een tijdje niet heeft gereden, kan de box intussen weer zijn afgekoeld en tijd nodig hebben om op te warmen. Voor korte ritjes heeft deze methode dus weinig zin. Voor lange(re) ritjes kan het echter zeer effectief zijn.
Branders
Veel bedrijven werken met branders. Dit ziet er als volgt uit: onder in de bezorgbox zit een rechthoekig bakje met vloeibare wax. De twee lontjes hierin zuigen de vloeibare wax op. Op het moment dat je de twee lontjes aansteekt, geven zij hitte af. Je zou het kunnen vergelijken met twee fakkels.
Boven het bakje zit een metalen plaat. Deze zorgt ervoor dat de pizzadozen geen vlam vatten. Pizzadozen kunnen echter wel heel warm worden als de lontjes goed staan afgesteld. Je kunt ze dan (bijna) niet met je blote handen vastpakken. Het schijnt dat dit wel de 'warmste' methode is om te zorgen dat eten goed op temperatuur blijft.
Nadelen van branders
Een vlammetje dat is aangestoken, kan natuurlijk ook weer uitgaan. Weersomstandigheden kunnen hier invloed op hebben, zoals een flinke wind. Een andere factor is rijgedrag. Op het moment dat je net iets te hard een drempel over racet, kunnen je vlammetjes uitgaan.
Als bezorger ben je verantwoordelijk voor de werking van de brander. Het opnieuw aansteken van de vlammetjes kan normaal gesproken eenvoudig. Hiervoor moeten wel de lontjes regelmatig worden verlengd, zodat ze lang genoeg zijn voor een goede vlam en ook voldoende vloeibare wax opzuigen. In het ergste geval kan het ook de andere kant op: als de vlam aan blijft en als de dozen heet genoeg worden, kunnen deze vlam vatten.
Voordelen
Zoals gezegd is deze laatste manier van het warm houden van eten eentje die het meest effectief blijkt te zijn. Dit voordeel weegt zover op tegen de nadelen dat de methode veel wordt gebruikt.
De vloeibare wax heet Firo Flame. Er is een Amerikaans pizzabedrijf dat Firo Flame Kissed Pizza als trademark heeft. Of dit een verwijzing is naar de bezorgmethode of naar het woord 'vlam' wordt op de website niet duidelijk.
Altijd een warmhoudmethode?
Niet elke bezorgdienst heeft een specifieke warmhoudmethode. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat eten warm aankomt bij degene die heeft besteld, is door het vers te bereiden en het daarna zo snel mogelijk te bezorgen. Gemiddeld gezien blijft eten nog wel even op temperatuur.
Om het eten warm te kunnen leveren, is er vaak ook een maximale afstand per bezorgdienst: binnen een straal van een X aantal kilometers wordt er bezorgd, verder niet.