Plantaardige alternatieven voor kaas
Steeds meer mensen kiezen ervoor om plantaardig te eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend: vaak gaat het om principiële veganisten, maar ook lactose-intolerantie en allergieën komen veel voor. In de praktijk blijkt kaas voor veel mensen een product te zijn dat moeilijk te vervangen is. Toch zijn er genoeg alternatieven voor kaas voorhanden.
Kant-en-klaar plantaardige kaas
Plantaardige kaas is in vrijwel elke natuurwinkel te vinden en er zijn tegenwoordig ook supermarkten die deze speciale kaas verkopen. Zeker in de natuurwinkel is het assortiment groot: er zijn verschillende veganistische kaasjes te vinden, die lijken op hun dierlijke tegenhanger. Zo bestaan er veganistische mozzarella, veganistische cheddar en zelfs veganistische schimmelkaas is te verkrijgen. Een nadeel is wel dat de prijzen voor deze producten erg hoog zijn. Daarnaast zijn ze in smaak en structuur vaak verre van identiek aan hun dierlijke tegenhanger.
Edelgistvlokken
Dit bijproduct van de suikerindustrie ziet er op het eerste oog niet heel aantrekkelijk uit. Toch zijn edelgistvlokken een zeer geliefd product om kaas mee na te bootsen. De vlokjes hebben een korrelige structuur en hebben een hartige, licht kazige smaak. Deze eigenschappen maken dat edelgistvlokken een zeer goed alternatief vormen voor parmezaanse kaas of strooikaas. Je kan de vlokken puur over bijvoorbeeld pasta of pizza strooien, maar voor extra bite kun je ze ook vermengen met zout en fijngehakte walnoten. Daarnaast vormen edelgistvlokken een prima basis voor een plantaardige kaassaus of zelfgemaakte pesto. Bijkomend voordeel is dat de vlokken rijk zijn aan B-vitaminen en foliumzuur! Het product is dus niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens erg gezond.
Edelgistvlokken zijn te koop bij de meeste natuurwinkels.
Tofu
Gekruide tofu kan een goede vervanger zijn voor de witte blokjes kaas die je vaak in salades vindt. Gebruik een stevige soort tofu en zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk vocht uitperst. Hierna kun je het in blokjes snijden en deze marineren met bijvoorbeeld zout, olijfolie, rozemarijn, oregano of peper. Het smaakt misschien niet echt naar kaas, maar wanneer de tofublokjes verwerkt worden in een salade vormen zij een prima, hartige vervanger van kaas.
Zachte tofu kan ook een goede basis zijn voor een veganistische smeerkaas. Gebruik een blender om staafmixer om de tofu te pureren en meng er naar eigen smaak edelgistvlokken, zout, kruiden en/of groenten doorheen.
Broodkruim
Voor gerechten waar standaard een knapperig kaaskorstje op zit, zoals lasagne en ovenschotels, is broodkruim een prima alternatief. Meng er eventueel wat zout en edelgistvlokken doorheen om de smaak wat hartiger te maken.
Ongebrande cashewnoten
Het zal je wellicht verbazen, maar cashewnoten kunnen een prima kaasvervanger zijn, vooral in gerechten. Het is hierbij wel nodig dat je de noten eerst een halve dag in water weekt: wanneer ze zacht geworden zijn kun je ze pureren. In combinatie met edelgist en kruiden vormt dit mengsel een goede basis voor veganistische kaasvulling in recepten, veganistische kaasfondue of hartig broodbeleg. Ongebrande cashewnoten zijn te koop in natuurwinkels, gespecialiseerde notenwinkels en in Aziatische toko’s.
Zelf plantaardige kaas maken
Uiteraard is het ook mogelijk om zelf plantaardige kaas te maken. De basis hiervan wordt veelal gevormd door noten, die men door middel van melkzuurbacteriën laat fermenteren. Het is een vrij langdurig proces om zelf notenkaas te maken: je bent er al gauw een paar dagen mee bezig. Het voordeel is wel dat je precies weet welke ingrediënten er gebruikt worden, en is het makkelijk om je kaas naar je eigen smaak en wensen aan te passen door bijvoorbeeld kruiden toe te voegen. Op internet zijn verschillende recepten te vinden om zelf veganistische kaas te maken.