Raclette, een Zwitsers gerecht
Raclette is een nationaal gerecht van Zwitserland. Heerlijk tijdens de koude winteravonden met vrienden racletten. Raclette is een gerecht met speciale raclettekaas, gemaakt voor dit gerecht. Wat het precies is, hoe het te werk gaat en extra's vindt je in dit artikel.
Wat is raclette
Raclette komt van het Franse
‘râcler’, wat schaven of schrapen betekent.
Het is gezellig tafelen onder het genot van een gerecht met heerlijke kaas en een drankje.
Hoe werkt het
Een ronde (raclette) kaas wordt doormidden gesneden. Deze wordt op een raclettestandaard geplaatst en verwarmd bij een vuur of bij een speciale racletteoven. Na een tijdje is de kaas gesmolten en wordt het afgeschraapt.
Hoe het wordt geserveerd
De gesmolten kaas wordt afgeschraapt met een mes en op een bord geschept. Daarbij worden gekookte aardappels (met schil), augurken en zilveruitjes geserveerd. Op tafel staat een schaal met een paar soorten ham, salami en rookvlees, wat ook heerlijk te combineren is met de raclettekaas.
Als extra staat er stokbrood op tafel. In het algemeen drinkt men er witte wijn of thee bij.
Vroeger
Vroeger verbleven de herders in de bergen bij hun vee. Het enige wat zij bij zich hadden bloem, voor het brood bakken, kaas en vlees. Het water en de melk was niet zo moeilijk om te verkrijgen.
De kaas werd gesmolten boven het vuur en als het gesmolten was, werd dit afgeschraapt op een stuk brood.
Extra’s
- De kaas die wordt geproduceerd in Wallis is de enige kaas die Raclettekaas genoemd mag worden. Wallis is een gebied in de Zwitserse Alpen.
- De raclettekaas is gemaakt van koeiemelk.
- Thuis is het ook mogelijk om te racletten. Sommige kaasboeren verkopen Raclettekaas.
- Verblijf je in Zwitserland is het absoluut de moeite waard om te racletten. Het is heel iets anders, gezellig en bovenal is het heerlijk! Mensen vergelijken het met kaasfondue, maar dat is totaal verschillend en ook gemaakt van twee verschillende kazen.