Bloedarmoede verhelpen met ijzerrijke voeding

Bloedarmoede verhelpen met ijzerrijke voeding Voeding bij bloedarmoede of anemie. Bloedarmoede is een toestand waarbij het aantal rode bloedcellen in het bloed te laag is of dat de rode bloedcellen te weinig bloedkleurstof (hemoglobine, een ijzerhoudend eiwit, afgekort Hb) bevatten. Bij ijzertekort-anemie moet ijzer in het lichaam worden aangevuld. IJzer kan aangevuld worden in de vorm van tabletten, maar je kunt ook het ijzergehalte in je voeding verhogen door dagelijks ijzerrijke voedingsmiddelen te eten.

Bloedarmoede voeding: ijzer


Vermoeidheid door bloedarmoede / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid door bloedarmoede / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

De rode bloedcel vervoert zuurstof en is voor de energievoorziening van de lichaamscellen van kardinaal belang. Vermindering van het aantal rode bloedcellen of van het Hb-gehalte, kan onder meer de volgende klachten veroorzaken:

Hoe wordt bloedarmoede door ijzertekort behandeld?

Bij een ijzertekort moet ijzer in het lichaam worden aangevuld. Dit kan in de vorm van tabletten, ijzerdranken en (slechts zelden) door middel van een injectie. Het ijzerpreparaat moet je bij voorkeur op de nuchtere maag innemen. Hierdoor wordt het ijzer het beste in het darmstelsel opgenomen. Bepaalde maagpreparaten geven echter maagklachten en deze moeten dan na de maaltijd worden ingenomen. Bij de huidige preparaten komt dit echter nauwelijks meer voor. Bij een ijzertekort is het raadzaam met je huisarts te overleggen over ijzerpillen. Doe dit niet op eigen houtje, want te veel ijzer slikken kan ook klachten geven.

Opname van ijzer

Aantal factoren

De opname van ijzer is afhankelijk van en aantal factoren. Des te hoger de behoefte van het lichaam is, des te beter zal het ijzer worden opgenomen. Ook het soort ijzer is van invloed. IJzer is een mineraal dat in twee vormen voorkomt in ons voedsel:
 • heemijzer (alleen aanwezig in dierlijke producten als vlees en vis); en
 • non-heemijzer (uit plantaardige producten).

Noten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphotoNoten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphoto

Heemijzer en non-heemijzer

Nu is het zo dat plantaardig ijzer niet even goed wordt opgenomen als ijzer in dierlijke producten. Dit komt onder meer door de invloed van andere voedingsmiddelen. Van ijzer uit vlees en vis wordt grofweg 25 procent opgenomen, ongeacht wat je er verder bij nuttigt. De hoeveelheid plantaardig ijzer dat je opneemt, is afhankelijk van de producten die je eet. De opname in het lichaam van non-heemijzer kan per product variëren tussen de 1 en 10 procent. Dit hangt af van de oplosbaarheid van de vorm waarin het ijzer aanwezig is.

Vitamine C bevordert opname van non-heemijzer

Het is algemeen bekent dat vitamine C de opname van non-heemijzer uit plantaardige bronnen in het lichaam bevordert. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om bij elke maaltijd groente of fruit te eten, zodat je lichaam ijzer gemakkelijker opneemt. Zo zal een glas sinaasappelsap bij de broodmaaltijd ervoor zorgen dat het ijzer uit het brood beter wordt opgenomen. Vitamine C bevordert de opname van ijzer, maar er zijn ook stoffen die dit juist belemmeren. Men vermoedt dat tannine, wat voorkomt in rode wijn, thee en druiven, de opname van non-heemijzer remt.

IJzerrijke voedingsmiddelen

Volkoren spaghetti / Bron: Martin SulmanVolkoren spaghetti / Bron: Martin Sulman
Je kunt daarnaast het ijzergehalte in je voeding verhogen door dagelijks ijzerrijke voedingsmiddelen te eten. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel ijzer:
 • vlees en vleeswaren, vooral orgaanvlees;
 • vis;
 • bruin brood, volkoren brood en roggebrood, ontbijtkoek, volkoren biscuits;
 • volkoren pasta’s;
 • noten en zaden;
 • peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijners, linzen en sojabonen);
 • groene groenten en groene bladgroenten in het bijzonder;
 • gedroogde vruchten (abrikozen, vijgen, rozijnen, krenten);
 • appelstroop;
 • vruchtendranken zoals Roosvicee Ferro waar ferrogluconaat aan is toegevoegd, een ijzer dat snel in het bloed wordt opgenomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Bloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede, of ook wel in medische termen anemie genoemd, kenmerkt zich door een te laag gehalte aan rode bloedcellen…
Bloedarmoede door kopertekortBloedarmoede door kopertekortHet is wellicht algemeen bekend dat bloedarmoede kan ontstaan door een ijzertekort of door een tekort aan vitamine B12.…
IJzer en de symptomen van een ijzertekortIJzer speelt een essentiële rol in het voorkomen en genezen van bloedarmoede, maar ijzer vervult nog meer belangrijke en…

Plantaardige alternatieven voor kaasPlantaardige alternatieven voor kaasSteeds meer mensen kiezen ervoor om plantaardig te eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend: vaak gaat het om princip…
Vitamine B12 in voeding: vlees, vis en vleesvervangersVitamine B12 in voeding: vlees, vis en vleesvervangersVoldoende vitamine B12 uit voeding halen. Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een in water oplosbare vitamine.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LaraBadioli, Pixabay
 • Roosvicee. Fruitkracht Ferro 500ml. https://www.roosvicee.nl/product/100093200021/fruitkracht-ferro (ingezien op 16-9-2022)
 • www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/53995-bloedarmoede-symptomen-oorzaken-en-behandeling-anemie.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 26-09-2014)
 • www.meandermc.nl/wps/wcm/connect/www/1532c6eb-14e6-4616-978f-c09f6528d123/Voeding+bij+bloedarmoede.pdf?MOD=AJPERES (voor de laatste keer geraadpleegd op 26-09-2014)
 • www.nhs.uk/Conditions/Anaemia-iron-deficiency-/Pages/Treatment.aspx (voor de laatste keer geraadpleegd op 26-09-2014)
 • www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx (voor de laatste keer geraadpleegd op 26-09-2014)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/johnandersonphoto
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-02-2024
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.