Is avocado gezond?

Is avocado gezond? Is avocado gezond? Ja, deze fruitsoort is erg goed voor uw gezondheid. Meer dan gezond zelfs! Avocado bevat namelijk een lange lijst aan voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen. In dit artikel kunt u lezen waarom de avocado nu zo gezond is en waaruit de avocado bestaat.

Artikel indeling


De voedingsstoffen in avocado

Avocado bestaat grotendeels uit de volgende voedingstoffen:
  • Gezonde vetten - Deze vetten zijn goed voor ongeveer drie kwart van het aantal calorieën van een avocado. Het gaat hier vooral om enkelvoudig onverzadigd vet in de vorm van oliezuur. Enkelvoudig onverzadigd vet wordt beschouwd als een van de "goede vetten"
  • Eiwit - Gemiddeld bevat een avocado ongeveer 4 gram eiwit. Dit is veel meer dan de meeste andere vruchten.
  • Suiker - Het suiker gehalte in avocado's is laag in vergelijking met andere vruchten. Een avocado bevat ongeveer 0,4 gram suiker.
  • Vitaminen en mineralen - Avocado's zijn een uitstekende bron van kalium, vitamine K, vitamine B9, vitamine B6, vitamine B5 vitamine C en vitamine E2.
  • Voedingsvezels - Een middelgrote avocado bevat 11 gram aan voedingsvezels. Deze hoeveelheid komt dicht bij de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Drie redenen waarom avocado zo gezond is

Avocado is goed voor de huid en gaat veroudering tegen!

De enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado zijn gunstig voor het verbeteren van uw huid. Ze zijn van vitaal belang voor het behoud van een goed vochtgehalte in de epidermale laag van uw huid. Deze epidermale laag maakt uw huid zachter en laat deze gezond uitzien. Bovendien dragen de Omega-9 vetten in avocado bij aan het verminderen van de roodheid en irritatie van aan de huid. Verder zijn deze vetten betrokken bij het herstel van de beschadigde huidcellen.

Daarnaast beschermen de antioxidanten carotenoïden in avocado uw huid tegen rimpels en andere zichtbare tekenen van veroudering. De vitamine E die avocado bevat, gaat veroudering tegen die ontstaat bij blootstelling aan de zon.

Ten slotte bevat avocado vitamine C. Deze vitamine is betrokken bij de oprichting van elastine en collageen. Deze stoffen zorgen voor het behoud en de stevigheid van de elasticiteit van uw huid. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor de huid: Komkommers, Olijven, Ananassen en Sinaasappels.

Gewichtsverlies door avocado!
Veel mensen zijn verbaasd dat een vrucht zoals avocado die rijk is aan vet en calorieën, goed is voor gewichtsverlies. Onderzoek heeft aangetoond dat de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in avocado in de meeste gevallen gebruikt worden als langzaam brandende energie. Deze vetzuren worden in dat geval dus niet opgeslagen als lichaamsvet.

Deze langzame verbranding van energie en het gevoel van verzadiging, of de volheid die je krijgt van het eten van een avocado is een van de redenen waarom de avocado bekend staat voor het verminderen van honger en eetlust.

Wanneer u wilt afvallen is het dan ook aan te raden om: meer voedsel in uw dieet op te nemen dat rijk is aan gezonde vetten en weinig verwerkte koolhydraten bevat zoals avocado. Snacks zoals noten, amandelen en walnoten zijn bijvoorbeeld ook zeer gunstig voor gewichtsverlies.

Avocado's kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol!

Uit onderzoek blijkt dat het eten van avocado's kan helpen bij het verlagen van de niveaus van de slechte cholesterol. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Archives of Medical Research blijkt dat een "avocadorijk dieet het lipidenprofiel kan verbeteren.

Een week na het volgen van een avocadorijk dieet ondervonden de patiënten een daling van 22% in slechte cholesterol en triglyceriden en een stijging van 11% in het goede cholesterol.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…
Avocado: waar het eten van deze vrucht goed voor isAvocado: waar het eten van deze vrucht goed voor isBij fruit denken de meeste mensen aan koolhydraten en vitaminen, omdat de meeste vruchten ook vooral suikers bevatten. E…
Frisse maaltijdsalade met spinazie en avocadoFrisse maaltijdsalade met spinazie en avocadoEen lekkere maaltijdsalade is een gezonde en makkelijke manier om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Dit recept…
Jus Alpokat - Indonesische drank van avocado en chocoladeIndonesië, het land van de vele vruchten. Eén van de populaire vruchten in dit land is de avocado. Deze vrucht, die oors…

Hoe lang is voedsel houdbaar?Hoe lang is voedsel houdbaar?Op bijna alle producten zit een uiterste houdbaarheidsdatum. Hoe belangrijk is deze houdbaarheidsdatum? Kun je voedsel o…
IJzertekort aanvullen, ijzer in voeding: tabel & hoeveelheidIJzertekort aanvullen, ijzer in voeding: tabel & hoeveelheidIJzer is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, aangeduid met de afkorting Hb, een eiwit dat de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 06-08-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.