Waar komt mijn ei vandaan?
Naast de vele eieren die Nederlanders consumeren, worden eieren ook vaak gebruikt als grondstof voor bakkerijproducten, mayonaise, advocaat en vele andere consumptiegoederen. Deze eieren worden gelegd door leghennen. Deze leghennen worden in verschillende systemen gehouden. Hoe kan je zien wat voor leven de leghen heeft gehad en waar de eieren vandaan komen? Wat zijn de kwaliteits- en gewichtsklasse van kippeneieren? Hoelang is een ei houdbaar en op welke temperatuur kun je eieren het best bewaren?
Leghennen
In de fokkerij worden hanen en hennen met de juiste eigenschappen gefokt. Deze hanen en hennen gaan dan naar een vermeerderingsbedrijf, waar bevruchte eieren worden gelegd. De bevruchte eieren gaan naar een broederij, waar de eieren in speciale broedmachines worden gelegd. Deze broedmachines zorgen ervoor dat de eieren uitkomen. De jonge hennetjes gaan al na één dag naar een opfokbedrijf. Hier zullen de hennetjes blijven tot ze circa 17 weken oud zijn. In die tijd groeien de hennetjes van circa 40 gram uit tot een hen van circa 1500 gram.
Na deze 17 weken zullen de leghennen naar verschillende bedrijven gaan en worden ze volgens een specifiek systeem gehouden, bij de zogenaamde houderijen. Er zijn vier soorten systemen met een verschillende mate van diervriendelijkheid:
Biologische systeem
Hier worden de eieren gelegd door biologische kippen, deze leven in een stal waar maximaal zes kippen leven per m2. Het buitenverblijf moet minimaal vier m2 per kip zijn.
Vrije uitloop systeem
Bij dit systeem worden de eieren gelegd door kippen, die de gehele dag toegang hebben tot een buitenverblijf. Het buitenverblijf dient minimaal voor de helft begroeid te zijn en moet minimaal vier m2 per kip zijn. In de stal mogen maximaal negen kippen leven per m2.
Scharrel systeem
Hierbij worden de eieren gelegd door kippen, die worden gehouden in scharrelstallen. Dit zijn stallen waar de scharrelkippen vrij rond kunnen lopen. De kippen kunnen hier niet naar buiten. Er zijn speciale legnesten aanwezig, waar de kip zijn scharrelei in kan leggen, ook ligt er strooisel op de grond. In de stal mogen maximaal negen kippen leven per m2.
Kooi systeem
De eieren die in dit systeem gelegd worden, zijn niet meer te koop in de supermarkten, maar worden alleen nog verwerkt in diverse levensmiddelen, zoals koek en mayonaise. Het kooisysteem is weer onderverdeeld in twee systemen, de verrijkte kooi (beter bekend onder de naam legbatterij) en de koloniehuisvesting. Bij koloniehuisvesting leven maximaal 12,5 kippen per m2. Elke kip moet minimaal over 800 cm2 beschikken. In de stal zijn legnesten en zitstokken aanwezig.
In de eerste weken zullen de hennen nog moeten wennen aan hun nieuwe huisvesting en zullen ze nog geen eieren leggen. Daarna zal een hen circa zes eieren per week leggen. Wat neer komt op ongeveer 300 eieren per jaar. Na circa 14 maanden zal de hen steeds minder eieren gaan leggen.
Eicode
Voordat de eieren van de leghennenbedrijven naar de pakstations gaan, zullen ze eerst gestempeld worden met een unieke code van het leghennenbedrijf. De zogenaamde eicode, zodat duidelijk is om wat voor soort ei het gaat en bij welke leghennenbedrijf en eventueel in welk stalnummer de eieren gelegd zijn. Deze eicode bestaat uit zeven of meer cijfers en letters. Het eerste cijfers staat voor het soort ei:
- 0= Biologisch ei
- 1= Vrije uitloop ei
- 2= Scharrel ei
- 3 = Kooi ei
De volgende twee letters geven het land van herkomst aan, zoals bijvoorbeeld:
- NL=Nederland
- BE=België
- DE= Duitsland
- FR= Frankrijk
- PL=Polen
De laatste cijfers geven het nummer aan van het pluimveebedrijf met daaraan gekoppeld eventueel het stalnummer. In de pakstations worden de eieren gecontroleerd, dit om te beoordelen of de eierschalen schoon en heel zijn. Daarna worden de eieren geselecteerd op de soort, gewicht en kwaliteit.
Ook is het mogelijk om de herkomst van een ei, via de Eicode-app te achterhalen. Hierbij vul je de code van het ei in en vervolgens zie je de informatie van het pluimveebedrijf. Deze app is te downloaden in de Google Play store en de app-store van Apple.
Besmette eieren
De ei-code is ook van belang om eventueel besmette eieren, bijvoorbeeld met Fipronil, te kunnen identificeren. Op de website van het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) worden de ei-codes van besmette eieren gepubliceerd.
Kwaliteitsklassen eieren
Je hebt twee verschillende kwaliteitsklassen eieren, dit zijn A en B. In de winkel liggen alleen klasse A eieren. Als laatste worden de eieren verpakt voor verdere consumptie of voor verwerking in een eiverwerkingsbedrijf.
Wat staat er op de verpakking in de winkel
- Soort eieren: biologisch, vrije uitloop of scharrel
- De grootte van de eieren
- De houdbaarheidsdatum
- Pakstationnummer: Erkenningscode van het pakstation, waar de eieren gesorteerd en verpakt zijn
- Bewaartemperatuur
De grootte van de eieren
Niet elk ei is even groot, daarom worden de eieren voor de verkoop als volgt geclassificeerd:
- S = klein, het eigewicht is lichter dan 53 gram
- M = gemiddeld, het eigewicht is tussen de 53 en 63 gram
- L = groot, het eigewicht is tussen de 63 en 73 gram
- XL = zeer groot, het eigewicht is zwaarder dan 73 gram
Houdbaarheidsdatum
Wettelijk is een ei 28 dagen houdbaar na de legdatum. Na deze 28 dagen zal het ei niet bedorven zijn, maar gaat de kwaliteit van het ei wel achteruit.
Bewaartemperatuur
Een ei dient tussen de 7 en 13 graden bewaard te worden, dus bij voorkeur in de koelkast. Let daarbij wel op dat een ei een poreuze schaal heeft en dus de geur van sterk ruikende levensmiddelen, die in de koelkast bewaard worden, kan overnemen.
Lees verder