Gourmetten met kinderen: Leuke, originele recepten
Gourmetten, altijd een succes tijdens de feestdagen of wanneer je gewoon eens gezellig met familie of vrienden wilt eten. Ook kinderen vinden het vaak leuk om te gourmetten; vooral het eigen pannetje doet het meestal erg goed. Hier wat ideeën om het gourmetten voor kinderen nog leuker te maken.
Mini-pizza
Een gerechtje wat kinderen zelf in hun eigen pannetje kunnen maken is een mini-pizza. Snijdt stokbrood in dunne plakjes of neem een pizzabodem (kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt, of in de uitrolbare variant die je nog moet afbakken in de oven) en steek daar rondjes uit die in de gourmet pannetjes passen. Zet bakjes op tafel met verschillende groenten, hamblokjes, stukjes ananas of banaan, tomatensaus of tomatenketchup en geraspte kaas. Laat de kinderen de pizza naar keuze beleggen, nadat ze het stokbroodje of de bereide pizzabodem ingesmeerd hebben met tomatensaus of ketchup en garneer af met geraspte kaas. Laat de pizza in het gourmet pannetje onder de gril staan totdat de kaas gesmolten is.
Wat heb je nodig?
- Stokbrood (in dunne plakjes gesneden) of in de oven gebakken pizzadeeg in rondjes uitgestoken
- Tomatensaus of ketchup
- Een plakje tomaat of paprika
- Geraspte kaas of mozarella
- Hamblokjes
- Stukjes ananas of banaan
- Champignons
Mini broodje shoarma
Een ander leuk gerechtje wat in het gourmet pannetje bereid kan worden is het mini broodje shoarma. Snijdt stokbrood in dunne plakjes, of bak mini-pitabroodjes of gewone pitabroodjes af in de oven of in een tosti-ijzer. Wanneer je gewone pitabroodjes gebruik, halveer ze dan. Zet bakjes op tafel met shoarmareepjes of in shoarmakruiden gemarineerde kipfiletreepjes, ijsbergsla en knoflooksaus. Laat de kinderen het vlees in hun pannetje bakken (smeer het pannetje eerst in met wat olijfolie). Je kunt er ook voor kiezen om het vlees alvast in een pan voor te garen zodat de kinderen het allen nog maar op hoeven te warmen. Laat de kinderen vervolgens hun broodje zelf beleggen met de vleesreepjes, ijsbergsla en knoflooksaus.
Wat heb je nodig?
- Stokbrood (in dunne plakjes gesneden), mini-pitabroodjes (verkrijgbaar bij onder andere C1000) of pitabroodjes in tweeën gesneden
- Shoarmavlees of kipfilet in reepjes, gerold door de shoarmakruiden
- Knoflooksaus
- IJsbergsla
Mini pannenkoek
Zelf een pannenkoek bakken doet het altijd goed bij kinderen. In hun eigen pannetje kunnen ze zowel een hartige als een zoete pannenkoek bakken. Bereid het pannenkoekenbeslag volgens beschrijving op de verpakking van het pannenkoekenmeel en zet het in een bakje met een diepe lepel op tafel. Zet ook bakjes met garnering voor de pannenkoek, zoals stukjes fruit, stukjes groenten en spekreepjes, en poedersuiker, stroop en chocoladesaus op tafel. Doe wat olie in de gourmet pannetjes en laat de kinderen hun pannenkoek zelf beleggen en bakken. Let erop dat de pannenkoek na een tijdje even omgekeerd moet worden, om de andere kant ook goed te laten garen.
Dit gerecht is ook leuk als toetje; serveer een bolletje ijs bij een pannenkoek bijvoorbeeld belegd met stukjes banaan en overgoten met chocoladesaus.
Wat heb je nodig
- Pannenkoekenmeel
- Melk
- Eieren
- Stukjes appel of banaan
- Spekreepjes
- Geraspte kaas
- Champignons
- Paprika
- Stroop en poedersuiker
- Chocoladesaus
Mini omelet
In het pannetje kunnen kinderen hun eigen omelet bakken. Klop voorafgaand aan het gourmetten een aantal eieren los met een scheutje room en voeg wat peper en zout toe aan het losgeklopte ei en zet het in een bakje met een diepe lepel op tafel. Zet ook bakjes met inhoud voor de omelet, zoals in ringetjes gesneden bieslook, stukjes groenten, hamblokjes en spekreepjes, en geraspte kaas op tafel. Doe wat olie in de gourmet pannetjes en laat de kinderen hun omelet zelf vullen en bakken. Let erop dat de omelet na een tijdje even omgekeerd moet worden, om de andere kant ook goed te laten garen.
Wat heb je nodig
- Eieren
- Scheutje room
- Peper en zout
- Bieslook
- Stukjes tomaat
- Stukjes paprika
- Hamblokjes of spekblokjes
- Champignons
- Geraspte kaas
Nachos uit een gourmetpannetje
Niet alleen kinderen zullen smullen van dit gerechtje, ook bij de ouderen zal het populair zijn! Kruid het gehakt met nacho- of tacokruiden en bak het rul in een koekenpan voorafgaand aan het gourmetten en zet het in een bakje op tafel. Maak de guacamole door de avocado te pureren met een klein beetje crème fraîche, wat peper en zout en een beetje citroensap. Zet ook bakjes met tortillachips, geraspte kaas, stukjes groenten en crème fraîche en chilisaus op tafel. Laat de kinderen wat voorgebakken gehakt, groenten en tortillachips (eventueel in stukjes gebroken) in een pannetje doen en het geheel bestrooien met geraspte kaas. Garneer naar wens af met crème fraîche, guacomole of chilisaus.
Houd je van pittig? Dan kun je wat jalapeños (pepers) toevoegen aan je nachos.
Wat heb je nodig
- Gehakt gemarineerd met tacokruiden (rul gebakken)
- Tortillachips
- Geraspte kaas
- Stukjes tomaat
- Crème fraîche
- Avocado (gepureerd)
- Zout en peper
- Citroensap
- Chilisaus