Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?

Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie? Vermoeidheid heeft soms te maken met een onderliggende aandoening, maar vaak ook met een onevenwichtige voeding. Voeding is dan ook cruciaal om je weerstand te verhogen en vermoeidheid te voorkomen. Voedsel dat magnesium en ijzer bevat is uiterst belangrijk om je minder moe te voelen. Eventueel kunnen ook voedingssupplementen met respectievelijk ijzer, magnesium en vezels vermoeidheid helpen voorkomen. Ook de inname van zogenaamde multivitaminen kan je snel meer energie bezorgen. Welk voedsel helpt om vermoeidheid te bestrijden en wat kan je eten meer energie te krijgen?

Altijd moe

Vermoeidheid is een fenomeen dat zowel op het fysieke als het mentale vlak kan toeslaan, en soms ook op beiden tegelijk. Waar het bij sommige mensen samengaat met een onderliggende aandoening, is het bij anderen een minder uitgemaakte zaak. Vermoeidheid kan in dat tweede geval een gevolg zijn van een te druk leven, stress, of een te ongezonde levenswijze. Het komt er dan ook op aan om de juiste oorzaak van je vermoeidheid te vinden zodat een aangepaste behandeling mogelijk is. Vaak hoor je mensen klagen in de trant van "Ik ben altijd moe". Die terugkerende klacht is een signaal dat er wat aan die slepende vermoeidheid moet gedaan worden.

Gezond eten tegen vermoeidheid

Ongeacht de oorzaak van je steeds weer terugkerende vermoeidheid, is het aangeraden om te letten op je voeding. Voeding is nog altijd het middel waar we het meeste kracht en energie uit halen, ondanks het nut van eventuele voedings- of vitaminensupplementen. Wie er een gezond eetpatroon op na houdt, hoeft op dat vlak zelfs niets extra's in te nemen. Samen met een minimum aan stress, en het vermogen om mentaal en fysiek te ontspannen, is de juiste voeding een moeilijk te overschatten factor in de strijd tegen chronische vermoeidheid.

Voedingstips voor meer energie

Groenten en fruit: onmisbaar

Groenten en fruit zijn essentieel om sterk te worden en vermoeidheid tegen te gaan. Groenten en fruit bevatten allerlei soorten vitamines die goed zijn voor het lichaam, zowel om je weerstand te verhogen tegen ziektes als om meer energie te krijgen. Vergeet dus niet om elke dag je voeding evenwichtig uit te bouwen met voldoende vruchten als limoen, appelsien, banaan en kiwi. Vervolledig je hoofdmaaltijden altijd met waardevolle groenten als broccoli en bloemkool en gebruik look als vast onderdeel bij het bereiden van je maaltijden.

Vezels

Vezels zijn in onze moderne maatschappij een vaak verwaarloosd voedingsbestanddeel. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang, waardoor afvalstoffen niet onnodig in je lichaam opgestapeld worden. Hierdoor blijven je darmen actief in de verwerking van voedsel en vermijd je dat ze lui worden. Het frustrerende gevoel van verstopping is immers nergens goed voor. Eet vooral zuivelproducten zoals yoghurt en kaas, maar ook volkorenproducten zoals muesli en brood dat veel granen bevat.

Magnesium

Magnesium is cruciaal om over de nodige energie te beschikken. Vermoeidheid heeft dan ook vaak te maken met een magnesiumtekort. Het is een van de eerste dingen waar een arts naar zal kijken bij het bepalen van de oorzaken van de vermoeidheid. Eventueel kan je magnesiumsupplementen nemen die je snel terug op het gewenste niveau aan magnesium zullen brengen waardoor de vermoeidheid stilaan weer zal verdwijnen. Maar magnesium vind je ook gewoon in gedroogd fruit, noten en peulvruchten.

IJzer

IJzer is een mineraal dat ons sterk maakt, ons energie geeft en ons uithoudingsvermogen bezorgt. Als je je vaak moe voelt, eventueel samengaand met duizeligheid en zwakte, dan kan een ijzertekort aan de basis liggen. Dit komt onder meer omdat ijzer een belangrijke functie heeft in de productie van rode bloedcellen. Deze bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof naar de spieren en de weefsels. Een ijzertekort kan ontstaan door een gebrek aan voldoende ijzer in de voeding, een tekort aan slaap en een teveel aan fysieke inspanning. IJzer haal je onder meer uit vis, spinazie, broccoli, lever en cacao. Wil je je ijzertekort snel aanvullen zodat je meer energie krijgt, dan zijn ijzersupplementen een goede keuze.

Energiereep

Mensen die vaak sporten kennen wel de voedingsmiddelen die je snel meer energie kunnen geven. Zo kan een energiereep ('energy bar') ervoor zorgen dat je vlotter recupereert en langer kan sporten. Deze energierepen bevatten doorgaans veel suikers, vitaminen en mineralen om het lichaam te ondersteunen bij fysieke inspanningen. Maar ook in het dagelijks leven kan een energiereep je helpen om vermoeidheid tegen te gaan en je weerstand snel te verhogen.

Tip: multivitaminen

Wil je verschillende mineralen en vitaminen combineren dan kan je kiezen voor speciale supplementen. Deze supplementen bevatten niet één enkele voedingsstof, maar een uitgebreide waaier aan voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam. Hierdoor kan je snel meer energie krijgen.
Enkele voorbeelden van dit type supplementen:
  • Swiss Multivitaminen
  • Davitamon Energy Boost
  • Lamberts Multi A-Z

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Hardlopen met een ijzertekort. Hoe, wat, tips en adviesOok hardlopers kunnen te maken krijgen met een ijzergebrek. Een ijzertekort heeft directe invloed op de prestaties en he…
Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkTijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkIn menige bedrijfstak wordt volcontinu gewerkt volgens een ploegendienstsysteem. Niet alleen in industrie, beroepsvervoe…
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…

Gourmetten met kinderen: Leuke, originele receptenGourmetten met kinderen: Leuke, originele receptenGourmetten, altijd een succes tijdens de feestdagen of wanneer je gewoon eens gezellig met familie of vrienden wilt eten…
Gezonde koolhydraatarme tussendoortjesKoolhydraten zijn een bron van energie, voor de hersenen zijn ze erg belangrijk. Koolhydraten is een verzamelterm voor a…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/tips-en-recepten-tegen-vermoeidheid/actueel/860 (geraadpleegd op 07/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.