Feestelijke cocktails
Cocktails raken weer helemaal in de mode, zowel bij de jeugd als bij de volwassene generatie. Als gastheer of gastvrouw hoeft u echt geen enorme collectie sterke drank in huis te hebben; een keuze uit twee of drie cocktails, die u met zorg bereidt, is voldoende. In dit artikel vindt u een aantal recepten voor de populairste cocktails en longdrinks. Gebruik uw fantasie; deze recepten zijn slechts een leidraad; het belangrijkste is dat u plezier hebt in het maken en bedenken van cocktails.
De uitrusting
U hebt maar een paar essentiële dingen nodig, waarvan de meeste waarschijnlijk al in uw bezit zijn. U hebt nodig:
- Shaker: bestaat uit twee elkaar overlappende delen. Vul de shaker tot de helft met ijs en giet daar de ingrediënten over. Plaats de delen op elkaar en schud stevig. Direct serveren.
- Strainer: de traditionele strainer (zeef) wordt de 'hawthorn strainer' genoemd. Hij bestaat uit een roestvrijstalen vlak met gaten; het opgerolde metaaldraad gaat morsen tegen.
- Mengglas: kom met schenktuit waarin men cocktails roert. U kunt ook een glazen kan gebruiken.
- Maatbeker: in dit artikel is de gebruikelijke 'dubbele' maatbeker gebruikt; 30ml aan één kant, 15 ml aan de andere. Maatbekers worden ook wel maatglazen of 'jiggers' genoemd.
- Barlepel: wordt gebruikt om te roeren ('stir').
Cocktails bereiden
Slechts een paar technieken zijn nodig om een cocktail te maken.
- Shaken/schudden: vul de shaker tot de helft met ijs, giet de ingrediënten erbij en schud goed. Schenk daarna de inhoud met behulp van een zeef (strainer) in een glas.
- Roeren: doe wat ijs in een mengglas, schenk de ingrediënten erbij en roer alles met een lepel (barlepel) door elkaar.
- Bouwen: deze methode past u toe als u de cocktail in het serveerglas bereidt. Doe vruchtensap, room of een softdrink in het glas en serveer de cocktail met een rietje en roerstaafje.
De cocktails
Omdat er zo onwijs veel verschillende soorten cocktails zijn is het onmogelijk ze allemaal in dit artikel weer te geven.
Daarom is er een selectie gemaakt van acht verschillende cocktails. Natuurlijk kunt u met uw eigen fantasie nog veel meer verschillende combinaties maken.
White Lady
Dit verleidelijke drankje is heel geschikt als aperitief. U kunt deze cocktail het beste in een cocktailglas serveren.
- ijs
- 30ml gin
- 15ml Cointreau
- 15ml citroensap
- beetje eiwit
- Gin, Cointreau, citroensap en eiwit in een shaker doen; goed schudden.
- Direct in het serveerglas schenken.
Screwdriver
Deze altijd in de smaak vallende longdrink is een heerlijke opkikker voor de namiddag. Serveren in een longdrinkglas.
- ijs
- 45ml wodka
- sinaasappelsap
- schijfje sinaasappel
- maraskijnkers
- IJs in een glas doen; wodka toevoegen en sinaasappelsap erbij schenken.
- Versieren met een schijfje sinaasappel en de kers; serveren met een rietje.
Bloody Mary
Deze opwekkende en verfrissende cocktail kunt u heel goed aan het eind van de ochtend serveren. Serveren in een longdrinkglas.
- ijs
- scheut tabacco
- scheut worcestersaus
- scheut citroensap
- zout
- peper
- 60ml wodka
- tomatensap
- selderijstengel
- IJs in een glas doen. Tabasco, worcestersaus, citroensap, zout en peper toevoegen en goed mengen.
- Wodka toevoegen, tomatensap erij schenken en serveren met een stengel bleekselderij.
Blue Spring
Dit is een verrukkelijk middagdrankje heel geschikt voor aan de rand van het zwembad of voor tuinfeesten. Serveren in een longdrinkglas
- ijs
- 30ml wodka
- 30ml blue Curaçao
- 15ml white Curaçao
- bitter lemon
- schijf verse ananas
- maraskijnkers
- IJs in een glas doen en wodka, blue Curaçao en white Curaçao toevoegen; goed roeren
- Bitter lemon erbij schenken en serveren met een schijf ananas en een kers.
Mai Tai
Van deze heerlijke middagcockail moet u rustig nippen en genieten. Serveren in een groot wijnglas
- ijs
- 60ml witte rum
- 30ml bruine rum
- 15ml Curaçao of 15ml amaretto
- 15ml citroensap
- 15ml suikersiroop
- schijf verse ananas
- schijf verse limoen
- maraskijnkers
- verse munt
- IJs, rum (wit en bruin), amaretto of Curaçao, citroensap en suikersiroop in een shaker doen; goed shaken.
- Wat extra ijs in een glas doen, Mai Tai erbij schenken en serveren met ananas, limoen, kers en munt.
Margarita
Margarita is het populairste drankje met tequila, de nationale drank van Mexico. Deze cocktail is een echte 'kick'. Traditioneel wordt de rand van het glas bedekt met zout. Serveren in een cocktail glas (zie de afbeelding)
- ijs
- 45ml tequila
- 30ml citroensap
- 15ml Cointreau
- beetje geklopt eiwit
- citroenschil
- Ijs, tequila, citroensap en eiwit in een shaker doen; goed schudden.
- In een glas schenken (waarvan de rand dus met zout bedekt is) en versieren met een citroenschil.
Tequila Sunrise
Van deze klassieker kunt u 's middags heerlijk genieten. enige oefening is geboden om de perfecte 'sunrise' te verkrijgen.
- ijs
- 60ml tequila
- sinaasappelsap
- 15ml grenadine
- schijfje sinaasappel
- maraskijnkers
- IJs in een serveerlas doen, tequila toevoegen en sinaasappelsap erbij schenken.
- De grenadine in het glas druppelen; versieren met een schijf sinaasappel en een kers. Serveren met een roerstaafje
Mickey Mouse
Deze cocktail zal zowel bij de kinderen als bij volwassenen in de smaak vallen. Serveren in een longdrinkglas
- ijs
- cola
- schepje vanille-ijs
- slagroom
- 3 maraskijnkersen
- IJs in een glas doen; glas tot 2/3 met cola vullen en voorzichtig een schepje vanilla-ijs toevoegen.
- Slagroom erop scheppen en versieren met de kersen.
Hopelijk zult u aan de hand van de informatie in dit artikel veel plezier beleven aan het maken van de cocktails. Maar het blijft natuurlijk het allerleukst om zelf cocktails te bedenken en te maken. Veel plezier!!!