La Mancha is onsterfelijk geworden door de avonturenroman Don Quijote van Miguel de Cervanten. In deze streek, waar Quijote tegen de windmolens vocht, zijn wonderbaarlijk genezingen door 'ajo', knoflook, bekend. In de keuken wordt dit ingredient veelvuldig gebruikt en ook de onovertrefbare smaak van laurier en andere specerijen. De gerechten uit La Mancha zijn heel smakelijk en gemakkelijk klaar te maken.
Sopa de ajo
knoflooksoep
Ingrediënten:
5 teentjes knoflook
6 eieren
6 glazen bouillon
150 gram oud of geroosterd brood
50 gram ham
1 kleine ui
1 lepeltje paprikapoeder
1 lepeltje peterselie
olijfolie
Bak in een een aardenwerk kookpot of braadpan met veel olijfolie het in kleine stukjes gesneden brood totdat het goudbruin is. Haal de broodstukjes eruit en het grootste deel van de olijfolie. In het kleine laagje overgebleven olijfolie de ongesneden knoflook en de gesnipperde uit fruiten. Voeg nu de paprikapoeder en de ham toe. Vervolgens de bouillon erbij gieten, de knooflook eruit halen, het brood en de peterselie eraan toevoegen, op smaak brengen met wat zout en het geheel op een laag vuurtje 10 minuten laten koken. Neem een grote aardenwerk pot of kleine aardenwerk potjes, breek de eieren boven de soep en doe die in een voorverwarmde oven totdat het eiwit gestold is.
Lomo de Orza
lendenstuk in aardenwerk kookpot
Ingrediënten:
1 kilo varkenslenden
1 lepeltje oregano
2 lepels azijn
3 teentjes knoflook
2 eetlepers zoete paprikapoeder
1/2 liter water
1/4 liter olijfolie
zout
Snij het lendenstuk in zes porties en doe het in een diepe aardenwerk pot, van het type Orza als u die heeft, en voeg vervolgens het water toe totdat het het vlees helemaal bedekt is. Stamp de oregano en de knoflook fijn. Samen met de azijn, de zoete paprikapoeder en zout naar smaak aan het vlees toevoegen. Het vlees 24 uur in de marinade laten staan. Na 24 uur het vlees eruit halen en laten uitlekken. Leg het vlees in de olijfolie en laat het op een zacht vuurtje ongeveer 15 minuten braden.
Miel sobre ojuelas
In olie gebakken delicatesse met honing
Ingrediënten:
1 kopje brandewijn of droge anijs
2 eieren
1 kopje zonnebloem olie
200 gram meel
400 gram honing
zonnebloemolie om te bakken
De eieren in een kom breken, waarvan 1 aan de bovenkant om die te gebruiken om de hoeveelheid anijs en olie af te meten. Voeg een ei anijs of brandewijn toe en een met zonnebloemolie. Goed kloppen en langzaam het meel toevoegen totdat er een deeg onstaat zoals bij het maken van brood. Vijf tot tien minuten het deeg kneden, maak er vervolgens bolletjes van ter grootte van een lepel en haal ze door wat losse bloem. Het deeg uitrollen met de vingers tot het zo dun mogelijk is. Dan snel in de hete zonnebloemolie gooien, het meel met een stokje ronddraaien en er in het midden een gaatje in maken zodat het op een bloem lijkt. Het baksel uit de olie halen, laten uitlekken en afkoelen. Voor het opdienen met honing bestrijken.
Eten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaurant? Lees d…
Alles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en klare toetje,…
Portugese recepten: SoepenIn Portugal eet men veel soep. Men houdt vooral van goedgevulde gebonden soepen, vaak op basis van groentebouillon met gepureerde…
Traditionele Spaanse recepten uit AndalusieAndalusie is voor de Spanjaarden bijna een continent. De rijke zeeen, vruchtbare rivieren en uitgestrekte landbouwgebieden zorgen…
Spaanse zoete lekkernijenSpanjaarden houden van zoet, allelei lekkernijen worden er gemaakt en vooral gegeten. Jijona is de stad met de fabrieken waar de m…