InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Traditionele Spaanse recepten uit La Mancha

Traditionele Spaanse recepten uit La Mancha

Traditionele Spaanse recepten uit La Mancha La Mancha is onsterfelijk geworden door de avonturenroman Don Quijote van Miguel de Cervanten. In deze streek, waar Quijote tegen de windmolens vocht, zijn wonderbaarlijk genezingen door 'ajo', knoflook, bekend. In de keuken wordt dit ingredient veelvuldig gebruikt en ook de onovertrefbare smaak van laurier en andere specerijen. De gerechten uit La Mancha zijn heel smakelijk en gemakkelijk klaar te maken.

Sopa de ajo

knoflooksoep

Ingrediënten:
  • 5 teentjes knoflook
  • 6 eieren
  • 6 glazen bouillon
  • 150 gram oud of geroosterd brood
  • 50 gram ham
  • 1 kleine ui
  • 1 lepeltje paprikapoeder
  • 1 lepeltje peterselie
  • olijfolie

Bak in een een aardenwerk kookpot of braadpan met veel olijfolie het in kleine stukjes gesneden brood totdat het goudbruin is. Haal de broodstukjes eruit en het grootste deel van de olijfolie. In het kleine laagje overgebleven olijfolie de ongesneden knoflook en de gesnipperde uit fruiten. Voeg nu de paprikapoeder en de ham toe. Vervolgens de bouillon erbij gieten, de knooflook eruit halen, het brood en de peterselie eraan toevoegen, op smaak brengen met wat zout en het geheel op een laag vuurtje 10 minuten laten koken. Neem een grote aardenwerk pot of kleine aardenwerk potjes, breek de eieren boven de soep en doe die in een voorverwarmde oven totdat het eiwit gestold is.

Lomo de Orza

lendenstuk in aardenwerk kookpot

Ingrediënten:
  • 1 kilo varkenslenden
  • 1 lepeltje oregano
  • 2 lepels azijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepers zoete paprikapoeder
  • 1/2 liter water
  • 1/4 liter olijfolie
  • zout

Snij het lendenstuk in zes porties en doe het in een diepe aardenwerk pot, van het type Orza als u die heeft, en voeg vervolgens het water toe totdat het het vlees helemaal bedekt is. Stamp de oregano en de knoflook fijn. Samen met de azijn, de zoete paprikapoeder en zout naar smaak aan het vlees toevoegen. Het vlees 24 uur in de marinade laten staan. Na 24 uur het vlees eruit halen en laten uitlekken. Leg het vlees in de olijfolie en laat het op een zacht vuurtje ongeveer 15 minuten braden.

Miel sobre ojuelas

In olie gebakken delicatesse met honing

Ingrediënten:
  • 1 kopje brandewijn of droge anijs
  • 2 eieren
  • 1 kopje zonnebloem olie
  • 200 gram meel
  • 400 gram honing
  • zonnebloemolie om te bakken

De eieren in een kom breken, waarvan 1 aan de bovenkant om die te gebruiken om de hoeveelheid anijs en olie af te meten. Voeg een ei anijs of brandewijn toe en een met zonnebloemolie. Goed kloppen en langzaam het meel toevoegen totdat er een deeg onstaat zoals bij het maken van brood. Vijf tot tien minuten het deeg kneden, maak er vervolgens bolletjes van ter grootte van een lepel en haal ze door wat losse bloem. Het deeg uitrollen met de vingers tot het zo dun mogelijk is. Dan snel in de hete zonnebloemolie gooien, het meel met een stokje ronddraaien en er in het midden een gaatje in maken zodat het op een bloem lijkt. Het baksel uit de olie halen, laten uitlekken en afkoelen. Voor het opdienen met honing bestrijken.

¡Buen provecho!

Eet smakelijk!
© 2009 - 2019 Frederika, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
Lomografie, Lomo fotograferen, wat is dat?Lomografie, Lomo fotograferen, wat is dat?Lomo foto’s maken, wat zijn dat? Lomo is de naam van een Russische fabriek voor camera’s. Eenvoudige kleinbeeldcamera’s…
Alles over het Mona-toetjeAlles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en kla…
Portugese recepten: SoepenPortugese recepten: SoepenIn Portugal eet men veel soep. Men houdt vooral van goedgevulde gebonden soepen, vaak op basis van groentebouillon met g…
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…

Reageer op het artikel "Traditionele Spaanse recepten uit La Mancha"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Frederika
Gepubliceerd: 29-12-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Schrijf mee!