Spaanse zoete lekkernijen

Spanjaarden houden van zoet, allelei lekkernijen worden er gemaakt en vooral gegeten. Jijona is de stad met de fabrieken waar de meeste van deze zoetigheden gemaakt worden. De winkels in Spanje liggen al ver voor de kerst vol met heerlijke, zoete lekkernijen. In Nederland kennen we de kerstbol en het kerstkransje, maar in Spanje kennen ze vele zoete en voor ons onbekende lekkernijen die erg lekker zijn.

Mazapán

De Spaanse marsepein. Het hoofdingrediënt is, net als bij ons in Nederland, amandel en suiker. De oorsprong ligt bij de Moren. Een goede marsepein bestaat uit evenveel amandelen en suiker. Helaas wordt in de goedkopere versie marsepein vaak minder amandelen gebruikt. Marsepein krijg je door gepelde amandelen heel fijn te maken, daarna roer je de suiker erdoor tot er een homogeen mengsel ontstaat. Laat de marsepein een tijdje "rusten" om er vervolgens de juiste vorm van te kneden. De marsepein kan daarna in de oven gebakken worden. Marsepein wordt, in Spanje, veel gebruikt als vulling van bijvoorbeeld zoete broodjes of voor taart en gebak. In Nederland wordt marsepein als vulling gebruikt in banketstaaf.

Turrón

De bekendste zoete december lekkernij uit Spanje is natuurlijk de turrón. Als je met de wintermaanden wel eens in Spanje bent geweest heb je het vast wel een geproefd. De turrón zou door de Moren naar het vaste Spaanse land zijn gebracht. Feit is dat de turrón al sinds de 15de eeuw in Jijona gefabriceerd wordt, dit is de enige echte turrón, er zijn tegenwoordig ook firma’s in Catalonië en in Frankrijk die het product produceren onder de naam turrón. De turrón wordt gemaakt van amandelen, honing en eiwit. Als er gemalen amandelen worden gebruikt heet het zachte turrón of Jijona. Worden er hele en geroosterde amandelen gebruikt dan heet het harde turrón of Alicante. De turrónfabriek in Jijona fabriceert naar een oud en nooit veranderd recept dikke, langwerpige plakken turrón, dit is de vorm van de typische turrón. Hetzelfde product in een ronde vorm heet torta de almendras. Behalve deze twee soorten turrón worden er nog vele andere langwerpige plakken onder de naam turrón verkocht. De turrón waarin eigeel is toegevoegd heet turrón de huevo. Ook wordt er turrón met bijvoorbeeld als hoofd ingrediënt chocolade verkocht, deze is dan gevuld met likeur, noten of gekonfijte vruchten.

Peladillas

Peladillas zijn hele amandelen in een hard wit suikerlaagje. Ze liggen vaak in een smalle zak in de winkels en worden gemaakt in de turrónfabrieken.

Rollitos de anis

Een lekker Spaans koekje is rollito de anis, het anijskransje, vooral bekend in de provincies Murcia en Alicante. Het koekje is niet moeilijk te maken Neem i kilo bloem, 250 milliliter olijfolie, 250 gram suiker en 400 milliliter anijslikeur (kan vervangen worden door witte wijn, rollitos de vino). Verhit vervolgens de olie, suiker en likeur in een pan en roer alles tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem erdoor zodat er een kneedbaar mengsel ontstaat. Maak van het deeg kransjes, leg deze op een ingevette ovenschaal en bak ze in de oven op 150 graden. Let op dat u de oven niet te warm zet. De kransjes zijn klaar wanneer ze lichtbruin van kleur zijn, bak de kransjes vooral niet te lang.

Polvorones en mantecardos

Zowel mantecados en polvorones zijn een soort koekjes die gemaakt worden van bloem, reuzel en suiker. De polvorón heeft minder vet en meer bloem dan de mantecardos. De polvorón, die rond of ovaal is, valt sneller uit elkaar, polvo betekend stof, vaak vallen deze koekjes al uiteen in de hand. Daarom worden de koekjes ook afzonderlijk verpakt, dat voorkomt dat je met alleen een zak koekkruimels thuiskomt. Aan de polvorones wordt vaak kaneel en gemalen amandel toegevoegd. De mantecados is vierkant van vorm en lijken op roomboterkoekjes zoals wij ze in Nederland kennen. Soms worden mantecados gevuld met cabello de ángel, dit is een soort spijs dat van pompoen wordt gemaakt. Beide koekjes vinden hun oorspronkelijk in Zuid-Spanje. De plaats Estepa staat bekend om haar mantecados en polvorones.
© 2009 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Siciliaanse lekkernijenSiciliaanse lekkernijenSicilië, de meest zuidelijke regio van Italie en één van de grootste eilanden van het land. De mensen zijn er vriendelij…
Belgische streekproducten: enkele zoete lekkernijenBelgische streekproducten: enkele zoete lekkernijenDat België een luilekkerland is en dat men hier veel Bourgondiërs heeft, dat weet iedereen al lang. Iedere streek, ja bi…
Spaans: Culinaire woordenlijst – DrankenSpaans: Culinaire woordenlijst – DrankenBent u in Spanje of in een Spaans sprekend land op vakantie en u wilt graag iets te drinken bestellen in het Spaans? Lee…

Traditionele Spaanse recepten uit La ManchaTraditionele Spaanse recepten uit La ManchaLa Mancha is onsterfelijk geworden door de avonturenroman Don Quijote van Miguel de Cervanten. In deze streek, waar Quij…
Eten in Amerika, fastfood en regionale keukensEten in Amerika, fastfood en regionale keukensAls men naar de Verenigde Staten gaat, wil men toch wel graag weten wat de Amerikanen eten. Wat we weten, is, dat veel A…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.